Marchewkowe jedno z moich ulubionych ciast.Wilgotne i pachnące i koniecznie z polewą czekoladową ,tym razem z pomarańczowym smakiem .Przepisów na to ciasto jest mnóstwo i każde pyszne i z różnymi dodatkami .Ja ten przepis dostałam wieki temu od mojej znajomej a właściwie jej córki i do dziś to ciasto piekę bo jest naprawdę smaczne i łatwe do zrobienia,tak Że nawet laicy kuchenni którzy mówią, że nie potrafią piec ciast to nie mają wymówki bo to ciasto zawsze wychodzi:)Piekę marchewkowe od jesieni do wiosny bo tylko wtedy nam najlepiej smakuje a najpyszniejsze jest w okresie świątecznym a to za sprawą przypraw których nie potrafię sobie odmówić.
PRZEPIS:
2 szkl. mąki
1 szkl. cukru(daję 3/4)
1 szkl.oleju(nie pełna)
4 jajka
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1łyżeczka kakao
1łyżeczka kawy inki
1łyżeczka (płaska) cynamonu
1/4 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka dżemu,powideł lub konfitur
skórka starta z 1 pomarańczy
sok z 1/2 pomarańczy
2 szklanki tartej marchwi
śliwki suszone,rodzynki,żurawina do wyboru .(najczęściej daję śliwki kalifornijskie pokrojone na mniejsze kawałki
POLEWA:
60ml. soku pomarańczowego
1 łyżeczka soku cytrynowego
skórka starta z 1 pomarańczy
15g cukru
85g.masła
1 tabliczka czekolady
Wszystkie składniki można dodawać po kolei do roztrzepanych jajek i mieszać łyżką
lub:
zrobić metodą muffinkową czyli osobno suche i mokre potem wszystko łączymy(jajka najpierw rozbełtać)
lub:
Mikserem rozbełtać jajka +cukier zmiksować
wsypać mąkę zamieszać+sodka i proszek+ olej chwilę miksować
Dodać resztę składników i dokładnie wszystko wymieszać ale już łyżką
Przełożyć do foremki ,u nie to była tortownica 20cm.ale wysoka z wyjmowanym dnem (kupiłam w Tesco)lub w zwykłą tortownicę 24cm wyjdzie po prostu niższe lub w podłużną .
Pieczenie: 180stC. ok 1 godziny .W tej wysokiej piekłam dłużej najlepiej sprawdzić patyczkiem
Metody podałam do wyboru bo struktura ciasta się trochę zmienia i jest bardziej lub mniej wilgotne
Ja robiłam tym razem metodą muffinkową
Ciasto po upieczeniu ostudzić i polać polewą czekoladowo-pomarańczową
sposób wykonania polewy:
Sok umieścić w garnuszku dodać skórkę,masło ,wsypać cukier i zagotować aby masło i cukier się rozpuściły
Odstawić i dodać pokruszoną czekoladę ,mieszać, aż do rozpuszczenia
odstawić do lekkiego ostudzenie i polać ciasto można wstawić na chwilę do lodówki to szybciej stwardnieje.
aż mi się zatęskniło za smakiem marchewkowego ciasta!
OdpowiedzUsuńJa tez bardzo lubie marchewkowe - poza tym za kazdym razem, gdy po nie siegam, usprawiedliwiam sie, ze przeciez to samo zdrowie ;) Taka polewa na pewno pasuje doskonale do tego lekko piernikowego ciasta!
OdpowiedzUsuńPiękne! Jaki kolor niesamowity, a ja tak stronię od tego ciasta i sama nie wiem czemu? :)
OdpowiedzUsuńP.S. Zrobiłam Twój Chicken Livre Pate z małymi zmianami, ale jest rewelacyjny, zajrzyj! :)
ASIEJA no właśnie ja też zatęskniłam:)
OdpowiedzUsuńMAGGIE Ja za każdym razem tak mówię i zjadam więcej niż powinnam:))a polewa jest pyszna i pasuje jak ulał to tego ciasta:)
KASIU byłam widziałam i podziwiałam:) a do ciasta namawiam :)
jejee:) zrobiłam! dziękuje bardzo!
OdpowiedzUsuńjeszcze pytanie zasadnicze można jakoś samemu ustawić które rzeczy "poleca" czy to automatycznie się generuje?
w jakiej części łodzi mieszkasz?:)
buziaki, P.
Marchewka i czekolada to jest to. Świetne ciasto :)
OdpowiedzUsuńLubię marchewkowe ciasto, choć sama nigdy nie robiłam:( Podoba mi się polewa, na pewno ja wykorzystam:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
PEES cieszę się ,że mogłam pomóc,to się generuje samo:)Na górnej
OdpowiedzUsuńSLYVVIA dziękuję:)
ASIU polewa super na pewno się przyda,namawiam upiecz marchewkowe :)
Ciasto znam i jest pyszne,bardzo ciekawy przepis na polewę, tzn chodzi mi o dodatek pomarańczowego soku, nie próbowałam i chętnie sprawdzę . Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńLubię tu do Ciebie zaglądać dlatego wyróżniłam Twój blog:
OdpowiedzUsuńhttp://doowa.blogspot.com/2011/11/wyroznienie.html
Ciasto pyszne, a polewa REWELACYJNA!!! Ciascto rozpływa sie dosłownie w ustach!!
OdpowiedzUsuń