piątek, 16 grudnia 2011

BABKA FUNTOWA KORZENNA wspólne pieczenie:)

Babka funtowa,już od dawna miałam na nią chrapkę  ale jakiś nie było okazji .Teraz okazja się znalazła bo i babka pod święta pasuje i udało nam się razem z Ulą  http://kulinarnyoliwek.blox.pl/html   jeszcze przed świętami umówić na wspólne pieczenie:) Babkę oczywiście zamiast upiec z orzechami upiekłam z dodatkiem daktyli bo ktoś sobie za dużo podebrał :)A  Ula też upiekła inaczej bo zamiast w formie do babki ,którą  utopiła  w zmywarce:)))  to upiekła ...Ale to już musicie zobaczyć u ULI .I w sumie dobrze się stało jak się stało bo przynajmniej wyszły dwa różne ciasta i nikt nam nie powie że jesteśmy nudne i się powtarzamy ;)
Następnym razem dodam mniej cukru bo jak dla mnie wg. przepisu jest za słodkie.
Z podstawowego przepisu można jeszcze zrobić ciasto lub babkę ,ze świeżymi owocami , marmurkową  i zwykłą  na którą przepis poniżej plus dodatki na Babkę/Ciasto Funtowe Korzenne.
Chcę jeszcze dodać ,że podczas pieczenia zaczniecie się niecierpliwić bo zapach jaki wydobywa się z piekarnika jest niesamowity.Ja nawet oblizałam łyżkę z surowego ciasta i stwierdzam że też jest pyszne:p

PRZEPIS PODSTAWOWY:
Przepis pochodzi z angielskiej książki"Ciasta"
              
125g maki pszennej przesianej
125g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250g masła
250g cukru
ziarenka z 1/4 laski wanilii (można zamienić na cukier waniliowy)
4 duże jajka
1 łyżeczka drobno startej skórki cytrynowej
1 łyżka mleka
cukier puder do dekoracji

DODATKOWO: na Korzenną Babkę Funtową.
przesiać 1 łyżeczkę mielonego cynamonu  i 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej razem z mąką z przepisu podstawowego
delikatnie wymieszać z resztą składników z  podstawowego przepisu i dodać  60g.posiekanych prażonych orzechów laskowych. (dodałam pokrojone daktyle)

=================================
 1.Przesiać razem obie mąki i proszek do pieczenia
Utrzeć masło z cukrem i ziarenkami wanilii na jasną puszystą masę
Ucierając dodawać po jednym jajku (-z odrobiną maki jeśli zaczną tworzyć się grudki) Ciągle ucierając dodać skórkę cytrynową.( dodałam olejku cytrynowego)
2.Stopniowo dodawać mąkę i ucierać aż wszystko się połączy,dodać mleko
formę natłuścić 2krotnie rozpuszczonym masłem i obsypać mąką
Piec przez godzinę w 180stC. szpikulec musi być suchy po sprawdzeniu
3. Ciasto wyjąć z piekarnika i delikatnie oddzielić boki od formy i odstawić na 10minPo tym czasie wyłożyć ciasto na drucianą podstawkę i wystudzić
przełożyć na talerz i ozdobić cukrem pudrem

Posted by Picasa

6 komentarzy:

  1. super babeczka i apetyczna

    Witam serdecznie
    Cieplutko pozdrawiam i życzę
    miłego Piątku oraz wspaniałego
    weekendu, pełnego słoneczka,
    radości i samych pięknych chwil
    w gronie Rodziny , Znajomych i Przyjaciół

    OdpowiedzUsuń
  2. no i wyszło nam to wspólne gotowanie :) bardzo się cieszę! Twoja babka wygląda wyjątkowo świątecznie, no i te ciekawe składniki:)

    do następnego wspólnego gotowania (mam nadzieję)

    kulinarnyoliwek.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasiu, piękna babka!! i jaka pachnąca!! A teraz zrób proszę jakiś łatwiejszy konkurs, bo BARDZO mi się podoba ta nagroda!!!!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm jakie pyszności!
    Chyba będę musiała się z Tobą umówić na wspólne pieczenie, może nawet realne?!:)

    buziak!

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealny przepis na święta :)
    Wygląda cudnie!

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...