wtorek, 20 grudnia 2011

MUFFINKI ORKISZOWE Z MIODEM I PRZYPRAWAMI KORZENNYMI




Kochani utknęłam na dobre w tym całym przedświątecznym kieracie,a obiecywałam że w tym roku będzie inaczej:)No może i jest inaczej ,bo kapusty już mam ugotowane a zazwyczaj gotowałam dzień przed wigilią.Ale jak to w życiu bywa ,człek się całe życie uczy więc mnie koleżanka uświadomiła żeby ugotować i w słoiki na gorąco kapustę zapakować i też będzie smacznie.I tak zrobiłam.Pierogów wczoraj nalepiłam już się ładnie pomroziły,część dla mnie część dla Beatki.Jeszcze w zeszłą Wigilię Jej mamie a mojej przyjaciółce lepiłam .Ech życie...
Dziś już choinkę ubieramy ,choć ja zazwyczaj w wigilię ubierałam,tak zawsze było w moim rodzinnym domu,ale dzieci chciały już, no to wczoraj z synkiem zakupiliśmy ale oczywiście nie po jego myśli ta choinka bo za mała .Jakbym go nie powstrzymała to przywiózł by do domu chyba najwyższą jaka stała:))
Dziś na szybko muffinki orkiszowe Miałam upiec ciasto ale jakoś się zakręciłam :)teraz przed świętami całe ręce roboty a ja nie umiem tak jak nic się nie piecze i to jeszcze nic słodkiego i w przerwach między sprzątaniem ,bieganiem za Jaśkiem chyba nic na mnie tak dobrze odprężająco nie działa (no może i działa :p)jak zapach słodyczy z piekarnika Muffinki pachną pięknie ,zamiast cukru dodałam miód co zmniejszyło troszkę kalorie;)

Przepis zaczerpnięty z ciasta orkiszowego od Kasi z gotuję,bo lubię a które już piekłam i wszystkim smakowało ,jak to zwykle bywa z jej przepisami:)

PRZEPIS:
Suche:
1 pełna szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej(kupiłam w Tesco)
  3 łyżki wiórek kokosowych
 1 szczypta soli
2/3 łyżeczki sody
 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
 1 łyżeczka cynamonu
 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej  
1 łyżeczka czubata kakao
na czubek łyżeczki  białego pieprzu
1/4 łyżeczki przyprawy do piernika,gałki muszkatołowej ,imbiru

Mokre:
  1 jajko
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
3 łyżki miodu
 2 mocno dojrzałe banany

W misce łączymy wszystkie składniki suche. Banany kroimy i razem z mlekiem, olejem,miodem i jajkiem .Miksujemy blenderem.   Składniki mokre przelewamy do suchych i mieszamy łyżką do chwili połączenia się.
Ciasto przelewamy do foremek  Pieczemy w 180 stopniach ok 45-50  minut (wbity w środek ciasta patyczek powinien wyjść suchy). 
 

11 komentarzy:

  1. Bardzo mi się podoba przepis na te muffinki, które zachwycają swoim wyglądem - do góry nogami :)
    I tak pięknie urosły z mąki orkiszowej :) Chyba przestanę się jej bać :)
    pozdr

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie ładne te muffinki i bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dream-about-muffins ja też się bałam tej mąki :)

    urtical dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdrowo i o piernikowym zapachu. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię mąkę orkiszową w ciastach! I porywam jedną muffinkę!
    Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie lubię najbardziej:) Muszą przepięknie pachnieć!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyobrażam sobie, jak musiało pachnieć w Twoim domu kiedy je piekłaś :). Wyglądają cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mąka orkiszowa zaaawsze jest dobra!:)

    Jak tam u Ciebie?
    Jednak nie muszę dorabiać uszek, z czego się baardzo cieszę, na te święta wystarczy a mam mnóstwo innych rzeczy do roboty!
    A ty jak stoisz z przygotowaniami?

    OdpowiedzUsuń
  9. Rewelacyjne, Kasiu! Skąd wiedziałaś, że szukam pysznego przepisu na orkiszowe muffiny? :) I oto są! ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. SLYVVIA pachną bardzo pysznie:)

    Agata dietetycznie w kuchni dziekuję:)

    ASIU smacznego:)

    TYNA pachną i smakują:)

    Aleksandra Rybińska fajne bo fajne te foremki:)

    PEES jak to nie musisz? przecież ja po nie się wybieram hihihi A roboty mam pełno i mam wrażenie że cały czas robię to samo :)

    KASIU przyśniło mi się ze szukasz:))

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...