środa, 21 grudnia 2011

PIEROGI Z JABŁKIEM -ZAPRAWIONE MASCARPONE...dla Jaśka na święta:)

Jak święta  to pierogi z kapustą i grzybkami i nagle olśnienie ...Przecież Jasiek nie będzie jadł  pierogów bo z grzybami a on za mały na grzybki .I tak wałkując ciasto przeleciałam w myślach po mojej lodówce i jedynie co by się nadało na farsz dla młodego to mascarpone.I tak powstały pierogi z jabłuszkiem i mascarpone doprawione pięknie pachnącym cukrem waniliowym.Tu znajdziecie moje ulubione .ciasto na pierogi

a na farsz użyłam :
Na 12 szt.
2 jabłka
ok.3 łyżek mascarpone
2 łyżeczki cukru waniliowego własnej produkcji
Jabłka starłam na tartce jarzynowej
wszystko wymieszałam osłodziłam cukrem waniliowym








 

20 komentarzy:

  1. Nie jestem ju dzieckiem od wielu, wielu lat, ale zjadłabym takie pierożki!

    OdpowiedzUsuń
  2. wszystkie pierogi uwielbiam i życzę wszystkim smacznego

    OdpowiedzUsuń
  3. Patrycja ja też :)
    AGATKO dziękuję i wzajemnie kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale mi smaka narobiłas...wyglądają bajecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. DOROTKA a są pyszne zachęcam bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  6. zdecydowanie dla mnie! jako iż kocham pierogi w każdej postaci, takimi zdecydowanie nie pogardzę!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo, bardzo smakowicie wyglądają te Pierożki Kasi! Też bym z chęcią sobie zjadła takie:)!!
    Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetycznie wyglądają. Mój synek zażyczył sobie serowo-truskawkowe na Wigilię :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie jadłam nigdy takich z jabłkami. Wyglądają świetnie :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Genialny farsz wymyśliłaś! ;) A jakie śliczne...

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajny pomysl! Dla mnie, ktora wprost nie znosi kapusty, takie pierogi sa swietnym rozwiazaniem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ojeeej, muszą być cudowne!:)
    aż zazdroszczę Jaśkowi!:)

    u mnie cukier waniliowy zagościł, a u Ciebie już od dawna?:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Musza byc pyszne, a jak ladnie zalepione! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Farsz ciekawy, a pierożki śliczne!
    Radosnych i smakowitych Świąt życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziękuję Wam bardzo za komentarze ,pierogi naprawdę wyszły pyszne i z przyjemnością je zjadłam .Tak Ja bo mój Jasiek jak zobaczył te z kapustą to nie było mowy żeby nawet spojrzał na te z jabłkiem :)) I doszło do tego ,że wygrzebywałam mu grzybki i zajadał kapuściane.Na szczęście nie było rewolucji jelitowych:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mało kto robi takie wzorki na pierogach, bo co by nie mówić troche pracy trzeba w nie włożyć :) Robię je i ja - dzięki mojej babci, która nauczyła mnie jeszcze kiedy byłam mała dziewczynką :) Pozdrawiam, Magda!

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam! Jak zrobic taki sliczny wzorek na pierogach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najpierw zlepiasz zwyczajnie jak pierogi ,czyli masz takie płaskie niczym falbanka na sukience.
      Potem zaczynając od rogu podwijasz pod spód---Kciuk (prawej ręki)trzymasz pod pierogiem a wskazujący i palec zwany fakiukowym:)na górze pieroga i zaczynasz zwijać pod spód tę falbankę .

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...