Jak święta to pierogi z kapustą i grzybkami i nagle olśnienie ...Przecież Jasiek nie będzie jadł pierogów bo z grzybami a on za mały na grzybki .I tak wałkując ciasto przeleciałam w myślach po mojej lodówce i jedynie co by się nadało na farsz dla młodego to mascarpone.I tak powstały pierogi z jabłuszkiem i mascarpone doprawione pięknie pachnącym cukrem waniliowym.Tu znajdziecie moje ulubione .ciasto na pierogi
a na farsz użyłam :
Na 12 szt.
2 jabłka
ok.3 łyżek mascarpone
2 łyżeczki cukru waniliowego własnej produkcji
Jabłka starłam na tartce jarzynowej
wszystko wymieszałam osłodziłam cukrem waniliowym
a na farsz użyłam :
Na 12 szt.
2 jabłka
ok.3 łyżek mascarpone
2 łyżeczki cukru waniliowego własnej produkcji
Jabłka starłam na tartce jarzynowej
wszystko wymieszałam osłodziłam cukrem waniliowym
Nie jestem ju dzieckiem od wielu, wielu lat, ale zjadłabym takie pierożki!
OdpowiedzUsuńwszystkie pierogi uwielbiam i życzę wszystkim smacznego
OdpowiedzUsuńPatrycja ja też :)
OdpowiedzUsuńAGATKO dziękuję i wzajemnie kochana:)
Ale mi smaka narobiłas...wyglądają bajecznie:-)
OdpowiedzUsuńDOROTKA a są pyszne zachęcam bardzo:)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie dla mnie! jako iż kocham pierogi w każdej postaci, takimi zdecydowanie nie pogardzę!
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo smakowicie wyglądają te Pierożki Kasi! Też bym z chęcią sobie zjadła takie:)!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko!
Bardzo apetycznie wyglądają. Mój synek zażyczył sobie serowo-truskawkowe na Wigilię :D
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy takich z jabłkami. Wyglądają świetnie :D
OdpowiedzUsuńGenialny farsz wymyśliłaś! ;) A jakie śliczne...
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysl! Dla mnie, ktora wprost nie znosi kapusty, takie pierogi sa swietnym rozwiazaniem :)
OdpowiedzUsuńojeeej, muszą być cudowne!:)
OdpowiedzUsuńaż zazdroszczę Jaśkowi!:)
u mnie cukier waniliowy zagościł, a u Ciebie już od dawna?:)
Musza byc pyszne, a jak ladnie zalepione! :)
OdpowiedzUsuńFarsz ciekawy, a pierożki śliczne!
OdpowiedzUsuńRadosnych i smakowitych Świąt życzę:)
Śliczne te pierożki! ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie...
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam bardzo za komentarze ,pierogi naprawdę wyszły pyszne i z przyjemnością je zjadłam .Tak Ja bo mój Jasiek jak zobaczył te z kapustą to nie było mowy żeby nawet spojrzał na te z jabłkiem :)) I doszło do tego ,że wygrzebywałam mu grzybki i zajadał kapuściane.Na szczęście nie było rewolucji jelitowych:)
OdpowiedzUsuńMało kto robi takie wzorki na pierogach, bo co by nie mówić troche pracy trzeba w nie włożyć :) Robię je i ja - dzięki mojej babci, która nauczyła mnie jeszcze kiedy byłam mała dziewczynką :) Pozdrawiam, Magda!
OdpowiedzUsuńWitam! Jak zrobic taki sliczny wzorek na pierogach?
OdpowiedzUsuńNajpierw zlepiasz zwyczajnie jak pierogi ,czyli masz takie płaskie niczym falbanka na sukience.
UsuńPotem zaczynając od rogu podwijasz pod spód---Kciuk (prawej ręki)trzymasz pod pierogiem a wskazujący i palec zwany fakiukowym:)na górze pieroga i zaczynasz zwijać pod spód tę falbankę .