czwartek, 1 grudnia 2011

PANNETTONE-drożdżowa włoska babka na świeta (i nie tylko)

 Święta się zbliżają wielkimi krokami za nim zaczniemy na dobre krzątać się po kuchni trzeba by się zastanowić nad wyborem tych wszystkich pyszności.Jako pierwszy przysmak świąteczny proponuję włoską babkę  drożdżową Pannettne. Piekłam ją już kilkanaście razy i zapewniam że jeszcze nigdy nie wyszedł mi zakalec.Nie jest to zapewne taka prawdziwa włoska którą robi się kilka dni za nim się ją upiecze i zje, ale naprawdę jest pyszna i dużo strukturą ciasta nie odbiega od oryginalnej a na pewno jest pyszniejsza niż te sklepowe.Przepis na tę babkę znalazłam kiedyś w książce "Przygotowujemy Święta" Co do kandyzowanych skórek to ja daję ich po 100g bo według mnie po 50g to za mało i zamiast rodzynek dodaję żurawinę .Babka po 10min w piekarniku jest już wyrośnięta i przyrumieniona po tym czasie zmniejszamy temp.do 180st
.Zapraszam do wypróbowania jest pyszna .Oczywiście najlepsza po upieczeniu jest na drugi dzień a nawet i na trzeci i czwarty wiem bo wzeszłym roku upiekłam aż 3 żeby na każdy dzień była bo jest tak pyszna i chciałam ,żeby wszyscy odwiedzający nas w święta mieli szansę jej posmakowania:)



 PRZEPIS:
45g.drożdży
50ml.letniej wody

6 żółtek
1 łyżka ekstraktu wanilii lub cukier waniliowy(1 op.)

50g.cukru
300g mąki pszennej+ 2 łyżki do zaczynu (użyłam typ650)
100g.masła
1/2 łyżeczki soli(dałam mniej)
otarta skórka z 1 cytryny
50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50g-----------------------cytrynowej
75g rodzynek(użyłam żurawiny)
2 łyżki roztopionego masła do smarowania ciasta
tłuszcz do formy
mąka do posypania miski i blatu


-Drożdże pokruszyć,dodać do 50ml.letniej wody  i odstawić na 5 min
-Następnie wymieszać ,przykryć i odstawić na 10min.
-Drożdże przelać do dużej miski,dodać żółtka,ekstrakt waniliowy,skórkę cytrynową,sól i cukier
-Wszystkie składniki wymieszać i dodawać po woli mąkę cały czas mieszając aż otrzymamy miękkie kleiste ciasto.
-Dodać miękkie masło i najlepiej używając miksera z hakiem  wyrabiać 10 min aż ciasto będzie aksamitne i nie będzie już klejące (ewentualnie można podsypać jeszcze mąki ale po porządnym wyrobieniu nie powinno być takiej potrzeby)
-Miskę podsypać mąką i włożyć do niej kulę ciasta,przykryć ,odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi objętość (u mnie to trwało ok.1,5 godziny)
-Ciasto ponownie krótko zagnieść dodając skórki kandyzowane i rodzynki wgnieść w ciasto 
-Uformować rulon lub kulę w zależności w czym będziemy piec
-Przekładamy do formy i odstawiamy w ciepłe miejsce na jakieś 45-60min do wyrośnięcia
-Wierzch smarujemy roztopionym masłem i wstawiamy do piekarnika.
-Podczas pieczenia smarujemy ciasto jeszcze 2 razy  (nie opadnie ja też się pierwszy raz bałam)
po 30min pierwszy raz i na 10 min przed wyjęciem z piekarnika.

-Rulon pieczemy w keksówce  o wymiarach 21x11cm
-Ja upiekłam w okrągłej wysokiej tortownicy  o średnicy 20cm (z wyjmowanym dnem kupiłam w Tesco za 20zł bardzo porządna stal)
-PIECZEMY w 200stC przez 10min po czym zmniejszamy do 180stC i pieczemy 30min.Sprawdzamy patyczkiem Ja piekłam 35min.



Chciałabym was jeszcze poprosić o wejście na mój  profil na  facebook ,tam zamieściłam informację i prośbę o oddanie krwi dla mojego 6letniego siostrzeńca .Krew można oddać w całej Polsce potrzebne wam będą tylko jego dane i w jakim szpitalu przebywa ale to już podam jak takie osoby się znajdą i potwierdzą chęć pomocy i mam taką nadzieję że będzie Was dużo:). To co pomożecie?
Mały ma A Rh- .




Posted by Picasa

12 komentarzy:

  1. Śliczne Ci wyszedł ten wypiek! Pewnie masz specjalną formę do pannettone, nie mylę się?

    OdpowiedzUsuń
  2. Escapade Gourmande Dziękuję.Forma to taka wysoka tortownica gdzieś ok 10cm ma ale można też upiec w zwykłej keksówce.Jak chcesz to mogę ci zdjęcie wysłać tej formy,daj znać:)

    OdpowiedzUsuń
  3. super wyszedł ci wypiek na pewno smaczny poczęstujemy się wszyscy :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Kusząca. Takiej jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Escapade Gourmande Bardzo proszę:)

    AGATKA dziękuję:)

    SLYVVIA Skuś się bo warto:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Och, wygląda zupełnie jak oryginał! ;) Wspaniała! Tutaj już pełno jej, w każdym sklepie stoją kartony! ;))) Taka duża kosztuje ok. 8€. ja nigdy nie kupowałam, bo nie przepadam za drożdżową babką,, tym bardziej z pudełka, ale może się skuszę i zrobię sama, skoro tak wielu osobom smakowała!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ślicznie wygląda. Już od dłuższego czasu się za nią zabieram i jakoś jeszcze nie zrobiłam. Skutecznie zachęcasz :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda jak taki wielki muffin! :D
    Magiczny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O!! Zrobiłaś ją! Piękna jest. Ja też się nad nią zastanawiałam, już od dawna mam ją zapisaną, ale nie wiem czy mi czasu wystarczy na wszystko co zaplanowałam:)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Chyba i ja się skuszę...wygląda przepysznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. I ja rokrocznie piekę pannettone. W zeszłym roku byłam nawet na kursie jej pieczenia w mieście z którego pochodzi. Wskazówki tam nabyte mam zamiar wykorzystać przy najbliższych wypiekach. To jest cudowna babka. I ten zapach...

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...