sobota, 10 grudnia 2011

PIERŚ Z KURCZAKA W MIGDAŁOWEJ SKORUPCE I W SOSIE PROSECCO

W zeszłym tygodniu zrobiłam na obiad właśnie taki przysmak.Znalazłam go w niemieckiej książce z świątecznymi obiadami.A jak świątecznymi to w sam raz  jak znalazł i wypróbowałam go teraz co by w święta nie okazało się że jest z tym przepisem coś nie tak :) Okazało się że wszystko wyszło idealnie tylko za szybko ugotowałam makaron i zmieszałam z sosem tak ,że niestety nie wyszedł al,dente.Ale to szczegół który da się naprawić w święta:)Polecam bardzo bo naprawdę dość szybko się robi   bardzo pasuje na świąteczne menu .


 PRZEPIS:
4 filety z kurczaka (każdy 200g) 

100g posiekanych migdałów
 30g masła
75ml wywaru ,rosołu

sól,biały pieprz
olej do smażenia(ja smażyłam na oleju kokosowym)

 NA SOS:
150ml. wina białego PROSECCO (można dodać inne białe  ,próbowałam tez jest smacznie)
1-2 łyżeczki soku z cytryny
 można dodać trochę śmietany i mąki aby delikatnie zagęścić sos 
sól,pieprz ,czosnek do smaku



Mięso umyć ,osuszyć i przyprawić solą i pieprzem
Panierować w posiekanych migdałach lekko dociskając
Rozgrzać  tłuszcz i smażyć piersi z każdej strony po 2 minuty
Przekładamy teraz piersi do naczynia żaroodpornego,podlewamy rosołem i wstawiamy do piekarnika  nagrzanego do 180stC. i pieczemy ok20min  
Pozostawiamy mięso w formie  odlewamy sos który wytworzył się podczas pieczenia
Mięso można podać w całości lub pokroić na grubsze plastry
Sos z pieczenia mięsa podlewamy winem i gotujemy 2minuty dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę mieszamy do rozpuszczenia przyprawiamy solą,pieprzem,czosnkiem i sokiem z cytryny  już nie gotować!
Można jeszcze zagęścić śmietaną i mąka ale delikatnie żeby sos nie wyszedł jak papka


MAKARON Z CUKINIĄ

Makaron wstążki (ja dałam spaghetti)(na 4 osoby)
150ml.śmietany(dałam więcej)
2-3szt.cukinii(2-3 szt)
1 cebulka
czosnek ale tylko tyle żeby podkreślić smak
masło ok20g
W między czasie jak się mięso piecze gotujemy makaron na al dente
W drugim garnku  rozpuszczamy masło i dusimy w nim cukinie i cebulę(ok 3min nam to zajmie) ciągle mieszając
Wlewamy śmietanę doprawiamy do smaku solą pieprzem  troszkę czosnkiem i krótko zagotowujemy.
Makaron łączymy z sosem przed podaniem












Posted by Picasa

10 komentarzy:

  1. Pomysł jest rewelacyjny...a makaron z cukinią podoba mi sie najbardziej:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wykwintnie, ale na pewno smacznie. My kochamy Prosecoo! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Za wczoraj,za dziś...
    każdym czułym serca uderzeniem
    i każdym z niego płynącym życzeniem
    szczęścia i codziennej radości
    wraz ze słowami największej
    wdzięczności za wszystkie
    wpisy i starania
    składam Ci dzisiaj podziękowania

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda fantastycznie. Zaciekawił mnie ten sos. Następnym razem jak będę robić kurczaka w migdałach to na pewno wypróbuję :)

    Zapraszam:
    www.amatorskiegotowanie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. DOROTKA makaron tez smaczny i można go zjeść bez dodatku mięsa:)

    DOMI MY TEŻ:)

    AGATKO Ty mnie zawsze tak pozytywnie nastrajasz Dziękuję Ci za to:)

    LOVELYKATE Ja dlatego sosu właśnie zdecydowałam się na ten przepis:)
    10 grudnia 2011 21:28

    OdpowiedzUsuń
  6. migdały, orzechy, wszędzie na blogach tak pysznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. no wiem, wiem.
    ja chcę święta baaardzo, a jeszcze bardziej to cudo, które stworzysz.
    może to będzie okazja do jakiejś kawki?:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne! A najbardziej to mi się ten makaron marzy...

    OdpowiedzUsuń
  9. O matko!! jakie cudo!! Strasznie mi sie podoba ten sos, i te migdały i ten makaron... i i i ... to wszystko mi sie podoba!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...