W zeszłym tygodniu zrobiłam na obiad właśnie taki przysmak.Znalazłam go w niemieckiej książce z świątecznymi obiadami.A jak świątecznymi to w sam raz jak znalazł i wypróbowałam go teraz co by w święta nie okazało się że jest z tym przepisem coś nie tak :) Okazało się że wszystko wyszło idealnie tylko za szybko ugotowałam makaron i zmieszałam z sosem tak ,że niestety nie wyszedł al,dente.Ale to szczegół który da się naprawić w święta:)Polecam bardzo bo naprawdę dość szybko się robi bardzo pasuje na świąteczne menu .
PRZEPIS:
4 filety z kurczaka (każdy 200g)
100g posiekanych migdałów
30g masła
75ml wywaru ,rosołu
sól,biały pieprz
olej do smażenia(ja smażyłam na oleju kokosowym)
NA SOS:
150ml. wina białego PROSECCO (można dodać inne białe ,próbowałam tez jest smacznie)
1-2 łyżeczki soku z cytryny
można dodać trochę śmietany i mąki aby delikatnie zagęścić sos
sól,pieprz ,czosnek do smaku
Mięso umyć ,osuszyć i przyprawić solą i pieprzem
Panierować w posiekanych migdałach lekko dociskając
Rozgrzać tłuszcz i smażyć piersi z każdej strony po 2 minuty
Przekładamy teraz piersi do naczynia żaroodpornego,podlewamy rosołem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stC. i pieczemy ok20min
Pozostawiamy mięso w formie odlewamy sos który wytworzył się podczas pieczenia
Mięso można podać w całości lub pokroić na grubsze plastry
Sos z pieczenia mięsa podlewamy winem i gotujemy 2minuty dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę mieszamy do rozpuszczenia przyprawiamy solą,pieprzem,czosnkiem i sokiem z cytryny już nie gotować!
Można jeszcze zagęścić śmietaną i mąka ale delikatnie żeby sos nie wyszedł jak papka
MAKARON Z CUKINIĄ
Makaron wstążki (ja dałam spaghetti)(na 4 osoby)
150ml.śmietany(dałam więcej)
2-3szt.cukinii(2-3 szt)
1 cebulka
czosnek ale tylko tyle żeby podkreślić smak
masło ok20g
W między czasie jak się mięso piecze gotujemy makaron na al dente
W drugim garnku rozpuszczamy masło i dusimy w nim cukinie i cebulę(ok 3min nam to zajmie) ciągle mieszając
Wlewamy śmietanę doprawiamy do smaku solą pieprzem troszkę czosnkiem i krótko zagotowujemy.
Makaron łączymy z sosem przed podaniem
PRZEPIS:
4 filety z kurczaka (każdy 200g)
100g posiekanych migdałów
30g masła
75ml wywaru ,rosołu
sól,biały pieprz
olej do smażenia(ja smażyłam na oleju kokosowym)
NA SOS:
150ml. wina białego PROSECCO (można dodać inne białe ,próbowałam tez jest smacznie)
1-2 łyżeczki soku z cytryny
można dodać trochę śmietany i mąki aby delikatnie zagęścić sos
sól,pieprz ,czosnek do smaku
Mięso umyć ,osuszyć i przyprawić solą i pieprzem
Panierować w posiekanych migdałach lekko dociskając
Rozgrzać tłuszcz i smażyć piersi z każdej strony po 2 minuty
Przekładamy teraz piersi do naczynia żaroodpornego,podlewamy rosołem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stC. i pieczemy ok20min
Pozostawiamy mięso w formie odlewamy sos który wytworzył się podczas pieczenia
Mięso można podać w całości lub pokroić na grubsze plastry
Sos z pieczenia mięsa podlewamy winem i gotujemy 2minuty dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę mieszamy do rozpuszczenia przyprawiamy solą,pieprzem,czosnkiem i sokiem z cytryny już nie gotować!
Można jeszcze zagęścić śmietaną i mąka ale delikatnie żeby sos nie wyszedł jak papka
MAKARON Z CUKINIĄ
Makaron wstążki (ja dałam spaghetti)(na 4 osoby)
150ml.śmietany(dałam więcej)
2-3szt.cukinii(2-3 szt)
1 cebulka
czosnek ale tylko tyle żeby podkreślić smak
masło ok20g
W między czasie jak się mięso piecze gotujemy makaron na al dente
W drugim garnku rozpuszczamy masło i dusimy w nim cukinie i cebulę(ok 3min nam to zajmie) ciągle mieszając
Wlewamy śmietanę doprawiamy do smaku solą pieprzem troszkę czosnkiem i krótko zagotowujemy.
Makaron łączymy z sosem przed podaniem
Pomysł jest rewelacyjny...a makaron z cukinią podoba mi sie najbardziej:-)
OdpowiedzUsuńWykwintnie, ale na pewno smacznie. My kochamy Prosecoo! :)
OdpowiedzUsuńZa wczoraj,za dziś...
OdpowiedzUsuńkażdym czułym serca uderzeniem
i każdym z niego płynącym życzeniem
szczęścia i codziennej radości
wraz ze słowami największej
wdzięczności za wszystkie
wpisy i starania
składam Ci dzisiaj podziękowania
Wygląda fantastycznie. Zaciekawił mnie ten sos. Następnym razem jak będę robić kurczaka w migdałach to na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńZapraszam:
www.amatorskiegotowanie.blogspot.com
DOROTKA makaron tez smaczny i można go zjeść bez dodatku mięsa:)
OdpowiedzUsuńDOMI MY TEŻ:)
AGATKO Ty mnie zawsze tak pozytywnie nastrajasz Dziękuję Ci za to:)
LOVELYKATE Ja dlatego sosu właśnie zdecydowałam się na ten przepis:)
10 grudnia 2011 21:28
migdały, orzechy, wszędzie na blogach tak pysznie!:)
OdpowiedzUsuńPEES święta idą :)
OdpowiedzUsuńno wiem, wiem.
OdpowiedzUsuńja chcę święta baaardzo, a jeszcze bardziej to cudo, które stworzysz.
może to będzie okazja do jakiejś kawki?:)
Piękne! A najbardziej to mi się ten makaron marzy...
OdpowiedzUsuńO matko!! jakie cudo!! Strasznie mi sie podoba ten sos, i te migdały i ten makaron... i i i ... to wszystko mi sie podoba!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)