Lubię takie szybkie pasztety ,przy których nie trzeba mieć nawet maszynki do mielenia mięsa, wystarczy sprzęt którym będzie można zmiksować wszystkie składniki na gładką masę.
Mascarpone,bakłażan i pomidory ...Jak dobrze czasami mieć wenę kulinarną:))
PRZEPIS:
1 mała pierś (ja użyłam mięsa wyciętego od spodu z 2 podwójnych piersi)
1 bakłażan mały
1 cebula
4-5szt pomidorów suszonych
kilka listków bazylii
25g masła
250g.mascarpone
1 jajko
woda+ vegeta jeżeli mięso nie było z rosołu
sol,pieprz czosnek,tymianek,gałka muszkatołowa
Bakłażana i cebulę skroiłam posoliłam i podsmażyłam dodałam tymianek i czosnek podlałam kapką wody i dusiłam do miękkości
Ugotowane mięso pokroiłam na małe kawałki i wrzuciłam do blendera i dolałam trochę rosołu żeby się dobrze miksowało i masa nie była sucha
Cały czas miksując dodałam bakłażana z cebulą ,pomidory,bazylię i masło
Dodałam jajko i mascarpone
Doprawiłam do smaku gałką i odrobiną soli i pieprzu
Przełożyłam do foremek i piekłam w 170stC przez godzinę do piekarnika wstawiłam naczynie z wodą
Piekłam na środkowym poziomie.
Mascarpone,bakłażan i pomidory ...Jak dobrze czasami mieć wenę kulinarną:))
PRZEPIS:
1 mała pierś (ja użyłam mięsa wyciętego od spodu z 2 podwójnych piersi)
1 bakłażan mały
1 cebula
4-5szt pomidorów suszonych
kilka listków bazylii
25g masła
250g.mascarpone
1 jajko
woda+ vegeta jeżeli mięso nie było z rosołu
sol,pieprz czosnek,tymianek,gałka muszkatołowa
Bakłażana i cebulę skroiłam posoliłam i podsmażyłam dodałam tymianek i czosnek podlałam kapką wody i dusiłam do miękkości
Ugotowane mięso pokroiłam na małe kawałki i wrzuciłam do blendera i dolałam trochę rosołu żeby się dobrze miksowało i masa nie była sucha
Cały czas miksując dodałam bakłażana z cebulą ,pomidory,bazylię i masło
Dodałam jajko i mascarpone
Doprawiłam do smaku gałką i odrobiną soli i pieprzu
Przełożyłam do foremek i piekłam w 170stC przez godzinę do piekarnika wstawiłam naczynie z wodą
Piekłam na środkowym poziomie.
Mimowolnie pachnie Italią ... Świetnia dobrana paleta smaków :]
OdpowiedzUsuńWyśmienicie wygląda....zapisałam:-)
OdpowiedzUsuńJa też lubię takie szybkie pasztety, zwłaszcza, że smakują idealnie na kawałku chleba z masłem śniadaniową porą.
OdpowiedzUsuńpodoba mi się:)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie musiał smakować!
OdpowiedzUsuńUwielbiam bakłażany i ostatnio nawet miałam na nie ochotę, a tu jak na zlość nigdzie nie udało mi sie ich kupić D
Pozdrawiam serdecznie!
nie zdradzę Ci ile już razy obiecywałam Ka. zrobienie pasztetu czy jakiejś pasty łososiowej ew. jajecznej.
OdpowiedzUsuńaż wstyd:<
faktycznie szybko i łatwo :)
OdpowiedzUsuńmiałaś fantastyczny pomysł, a mnie ciągle weny brak :(
odpisałam na maila
kulinarnyoliwek.blox.pl
Włoskie smaki- moje ulubione! Pomidory, zioła, bakłażany... to wszystko kojarzy mi się z wakacyjnym słońcem.
OdpowiedzUsuńKasiu, Ty to chyba czarodziejką jesteś... taki pasztet wyczarować! Bardzo mi się o podoba!
OdpowiedzUsuńBuziaki!!
JAK ZAPISAŁAM TO I UPIEKŁAM...ZAPRASZAM:
OdpowiedzUsuńhttp://doowa.blogspot.com/2011/12/pasztet-z-bakazana-i-mascarpone.html