czwartek, 8 grudnia 2011

PASZTET Z MASCARPONE ,BAKŁAŻANEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Lubię takie szybkie pasztety ,przy których  nie trzeba  mieć nawet maszynki do mielenia mięsa, wystarczy sprzęt którym będzie można zmiksować wszystkie składniki na gładką masę.
Mascarpone,bakłażan i pomidory ...Jak dobrze czasami mieć wenę kulinarną:))


PRZEPIS:

1 mała pierś (ja użyłam mięsa wyciętego od spodu z 2 podwójnych piersi)
1 bakłażan mały
1 cebula
4-5szt pomidorów suszonych 
kilka listków bazylii
25g masła
250g.mascarpone
1 jajko
woda+ vegeta  jeżeli mięso nie było z rosołu
sol,pieprz czosnek,tymianek,gałka muszkatołowa


Bakłażana i cebulę skroiłam posoliłam i podsmażyłam dodałam tymianek i czosnek podlałam kapką wody i dusiłam do miękkości
Ugotowane mięso pokroiłam na małe kawałki i wrzuciłam do blendera i dolałam trochę rosołu żeby się dobrze miksowało i masa nie była sucha
Cały czas miksując dodałam bakłażana z cebulą ,pomidory,bazylię i masło
Dodałam jajko i mascarpone
Doprawiłam do smaku gałką i odrobiną soli i pieprzu
Przełożyłam do foremek i piekłam w 170stC przez  godzinę  do piekarnika wstawiłam naczynie z wodą
Piekłam na środkowym poziomie.




Posted by Picasa

11 komentarzy:

  1. Mimowolnie pachnie Italią ... Świetnia dobrana paleta smaków :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyśmienicie wygląda....zapisałam:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też lubię takie szybkie pasztety, zwłaszcza, że smakują idealnie na kawałku chleba z masłem śniadaniową porą.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepysznie musiał smakować!
    Uwielbiam bakłażany i ostatnio nawet miałam na nie ochotę, a tu jak na zlość nigdzie nie udało mi sie ich kupić D
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda smakowicie, musze wypróbowac przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie zdradzę Ci ile już razy obiecywałam Ka. zrobienie pasztetu czy jakiejś pasty łososiowej ew. jajecznej.
    aż wstyd:<

    OdpowiedzUsuń
  7. faktycznie szybko i łatwo :)
    miałaś fantastyczny pomysł, a mnie ciągle weny brak :(

    odpisałam na maila

    kulinarnyoliwek.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Włoskie smaki- moje ulubione! Pomidory, zioła, bakłażany... to wszystko kojarzy mi się z wakacyjnym słońcem.

    OdpowiedzUsuń
  9. Kasiu, Ty to chyba czarodziejką jesteś... taki pasztet wyczarować! Bardzo mi się o podoba!
    Buziaki!!

    OdpowiedzUsuń
  10. JAK ZAPISAŁAM TO I UPIEKŁAM...ZAPRASZAM:
    http://doowa.blogspot.com/2011/12/pasztet-z-bakazana-i-mascarpone.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam Cię ponownie:)
Będzie mi ogromnie miło jeśli zostawisz swój komentarz,a może kiedyś ktoś z twoich bliskich na niego wpadnie i będzie mu również miło że Cię tu spotkał:)
NA ANONIMY NIE ODPOWIADAM .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...