wtorek, 17 stycznia 2012

BUCHTY Z NADZIENIEM CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWYM .

 
Nie sądziłam nigdy ,iż brak dostępu do internetu może być tak wkurzający.Zastanawiam się co by to było jakby tak zrobiło się pierdut większe niż to u mnie i już nigdy by nie było internetu? W każdym razie zaczynam spisywać odręcznie moje zapiski kulinarne w kajecie i zaczynam wywoływać wszystkie zdjęcia za nim je szlag w komputerze trafi.
Dziś zapraszam na buchty ze wspólnego pieczenia:)
Pyszne ,puszyste,trochę jak pączki pieczone .Mój syn starszy (nie najstarszy;)) powiedział-Mamo są zaje...fajne,pycha .Po czym po chwili stwierdził że nie są dobre i żebym nikomu ich nie proponowała hihihi i że sam je zje ,żeby mnie uchronić przed kompromisem:)))Łakomczuch jeden zjadł jeszcze ciepłe.
Następnym razem upiekę z podwójnej porcji bo te 8szt.to tylko połechtało nasze podniebienia
Przepis na buchty i zaproszenie do wspólnego pieczenia dostałam od Eli z Kartoflanego pola
Do zabawy dołączyły jeszcze Ola, Kasia Prezydentowa,Asiek, Paulina 
Ja swoje bułeczki upiekłam z nadzieniem czekoladowo-pomarańczowym .

PRZEPIS
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka ciepłego mleka
  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 25 g masła + 2 łyżki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok. 80 ml wody
Mąkę przesiać przez sitko do miski. 
W misce zrobić zagłębienie i pokruszyć w nie drożdże. 
Wlać mleko, wymieszać z drożdżami, posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut..
Dodać pozostałe składniki oprócz dwóch łyżek masła i wyrobić ciasto. 
Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20-40 minut do podwojenia objętości.
Z ciasta uformować wałek i pokroić na 25 równych kawałków. 
2 łyżki masła roztopić, wylać do naczynia do zapiekania. 
Z kawałków ciasta uformować kulki, obtaczać je w maśle i układać ciasno jedna przy drugiej w naczyniu do zapiekania. 
Pozostawić jeszcze na 15 minut w cieple do wyrośnięcia, następnie piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 220 przez ok 25 minut. 
Nadzienie czekoladowe:
 75ml. soku pomarańczowego +1 łyżeczka soku cytrynowego
skórka starta z 1 pomarańczy
15g cukru
85g.masła
1,5 tabliczki czekolady
Z tej masy robię również polewę  na serniki.Po wystudzeniu wystarczy włożyć do lodówki żeby stwardniała

moje uwagi;
Zamiast wody użyłam 50ml mleka i 30ml.wody+ 1 łyżka mleka
Przy robieniu zaczynu drożdże zalałam większą ilością mleka (1 łyżka to zdecydowanie za mało) ,tak aby były jak gęsta śmietana
Masło zastąpiłam olejem kokosowym,użyłam masła tylko do posmarowania bucht i naczynia
Ponieważ nie jest w uwzględnione jakie masło ,więc przyjęłam,że powinno się użyć miękkiego masła a nie roztopionego  (roztopione masło tylko do smarowania)
Soli dałam 2 duże szczypty
Od siebie dodałam cały cukier waniliowy do ciasta i zamiast 1 łyżki dałam 2 cukru.
PIEKŁAM W 180stC przez 30min.Na 10 min przed końcem przykryłam folią bo jednak się lekko zaczęły przypiekać.
   

9 komentarzy:

  1. super apetycznie wyglądają życzę smacznego wszystkim

    DZIĘKUJĘ ZA TWÓJ KOMENTARZ
    I ZA TO ŻE MNIE ODWIEDZASZ.
    DZIĘKUJĘ ZA KAŻDE SERDUSZKO
    POZDRAWIAM MILUTKO.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu, jak miło Cię widzieć! Zastanawiałam się, co się dzieje...
    Buchty piękne! Też następnym razem zrobię z czekoladą:)
    Dziękuje za wspólne pieczenie i pozdrawiam Cię cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie wspaniale :) Puszyste :) Moj synus starszy tez sie zajadal :) Dobrze ze maluch mu jeszcze zabrac nie moze ;) Dzieki za wspolne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasiu, cudne wyszły, prawda? nadzienie obłędne, wyobrażam sobie, jak buchty muszą z nim smakować! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale piękne, puchate bułeczki!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają super!:) a smakują pewnie jeszcze lepiej;)

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglądaja na bardzo puchate :) trzeba będzie wypróbować :) pozdrawiam serdecznie, Magda - także kura domowa :) i zapraszam do siebie.

    www.smallthings.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...