środa, 18 stycznia 2012

MAKARON DOMOWY Z NUTĄ CYTRYNY I Z PARMEZANEM

Dziś proponuję makaron własnej roboty,z parmezanem i nutą cytryny.Podałam go z masłem i posypałam tartym parmezanem.Pamiętam jak moja mama co niedziela wałkowała do rosołu i zawsze się dziwiłam ,że takie ładne koła jej wychodziły .Potem rozkładała na czystym obrusie w pokoju żeby placki schły .My z siostrą podkradałyśmy zawsze jeden a tata nam piekł coś w rodzaju macy na fajerkach.Ale to było dawno ,jakie to były czasy beztroskie...Teraz ja wałkuję ale nie mam fajerek ,żeby moim dzieciom upiec takie mace.

PRZEPIS:
na 4-5 osób
300g mąki(użyłam typ650)
3 jajka całe
60g tartego parmezanu
1 łyżka oleju(dałam ryżowy)
skórka otarta z jednej cytryny
sól ok 1/4 łyżeczki

Dodatkowo:
masło
ząbek czosnku
sól,pieprz
tarty parmezan


Wszystkie składniki wyrobiłam najpierw mikserem  wysypałam na stół i wyrobiłam elastyczne ciasto
Rozwałkowałam na cienkie placki,posypałam mąką z obu stron i położyłam na czystej ściereczce aby się  obsuszył
Placki zwinęłam w rulony
Skroiłam na ok.0,5cm (może cieniej)
Makaron gotowałam we wrzątku nie dłużej niż 5-6 min
Gotowy makaron polałam roztopionym masłem z dodatkiem czosnku i posypałam tartym parmezanem.
Smakuje pysznie:)


Posted by Picasa

17 komentarzy:

  1. Cudny!
    Uwielbiam własny makaron.Lubię zagniatać,wałkować,kroić.Jeść!
    Pozdrawiam smacznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię ,nie ma to jak własny domowy a już do rosołu to sobie nie wyobrażam innego:)

      Usuń
  2. Genialny ! Jeszcze nie robiłem sam makaronu będę musiał na pewno spróbować ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. super! nidgy nie robiłam makaronu, moze czas zacząc

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem pod wrażeniem:)) rzadko spotyka się, żeby ktoś wyrabiał makaron.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolka bo się ludzie wałkowania obawiają hihihi a to takie przyjemne:)

      Usuń
  5. Ja też robię sama makaron. Kupiłam nawet w tym celu przystawki do mojego robota, jedna do wałkowania, druga do krojenia na spaghetti.Moja mama podobnie jak Twoja też sama robiła makaron do niedzielnego rosołu, a my jej podkradaliśmy i piekliśmy jak Ty na fajerkach. Ale wiesz co, myślę, że naszym dzieciom już by one nie smakowały.Strasznie dzisiaj wybredne są te dzieci.

    OdpowiedzUsuń
  6. Brzmi bosko! Czuję się przyparta do muru...chyba pod Twoim wpływem zrobie mój pierwszy w życiu makaron :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak ja bym chciała mieć taki wpływ na moją córkę hihi:)Zrób i pochwal się :)

      Usuń
  7. Pamietam i ja takie mace- ale u nas byly z ciasta pierogowego. Niepowtarzalny smak z weglowej kuchni :))
    makaron przesliczyny i smakowity pewnie :)
    Makaraon tez umiem robic- tylko wieki juz nie robialam... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj Elu to musisz wykorzystać swoje umiejętności:)A z pierogowego to nie jadłam nawet nie myślałam ,że można z takiego zrobić:)

      Usuń
  8. już od jakiegoś czasu przymierzam się do domowego makaronu. Twój wygląda bardzo smacznie. Może się odważę w końcu zrobić ;P

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja też uwielbiam makaron. A ostatnio chciałam zrobić makaron ryżowy. Czy ktoś z Was zna przepis na domowy makaron ryżowy?

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...