Nie lubię albo nie przepadam za śledziem w śmietanie,zjem w oleju z apetytem i różnymi innymi dodatkami ale za solonymi w śmietanie nie przepadam I moja siostra, chyba którejś pięknej Wielkanocy lub Bożego Narodzenia wjechała na stół z tymi śledziami:)I na te śledzie czekam i czekam z utęsknieniem rok w rok bo tylko w święta smakują mi najbardziej.
Od lat śledzie robi siostra ,bo tylko w jej wykonaniu najbardziej mi smakują i z wielkim słoikiem do mnie przyjeżdża i nie ma w koło osoby ,która by zjadła i się nimi nie zachwyciła. Do nich ziemniaczki w mundurkach i... niebo w gębie:)
PRZEPIS:
4 podwójne śledzie marynowane(czyli 8 płatów)
1 śmietana 18%
2 jabłka 2 cebulki
2 ogórki kiszone
2 łyżki majonezu
sól,cukier,pieprz,do smaku
Śledzie pokroić
Jabłka zetrzeć na grubej tartce lub pokroić w kostkę
cebulę i ogórki skroić w kostkę
Połączyć wszystko razem ze śmietaną i majonezem
Doprawić do smaku
Przełożyć do słoika a na drugi dzień paluchy lizać:))
Wspaniałe śledzie. Przepadam za takimi :)
OdpowiedzUsuńchętnie bym się na nie załapała:)
OdpowiedzUsuńRobię podobnie, pychotka!
OdpowiedzUsuńUwielbiam śledzie, robię podobnie i też zawsze z marynowanych płatów;) Pyszne, zjadłabym sobie! Pozdrowienia dla Siostry - za śledzie, Hej!
OdpowiedzUsuńŚledzie pyszne ,skusili się na nie nawet ci co twierdzili że nie lubią śledzi.Ja już się nie mogę doczekać:)
OdpowiedzUsuń