wtorek, 3 kwietnia 2012

CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWSIE PIWNYM


 I znów następny mój wypiek znaleziony na blogu SPIŻARNIA
Chyba się powoli uzależniam od tego blogu a właściwie od wypieków tam znalezionych .Piekłam już ten chlebek 3 razy i za każdym razem jest  pyszny i pachnący.To chyba jeden z najlepszych chlebów jakie ostatnio piekłam jeśli chodzi o chleby na zakwasie.Zachowuje długo swoją świeżość ,ja trzymam go owiniętego jedynie w lnianą ściereczkę.Zachęcam do wypieku  tego chlebka bardzo .Przepis w całości skopiowałam ze spiżarni ,bo nawet jakbym chciała się przyczepić to i tak bym nic nie znalazła :)Począwszy  od przepisu a na kromce chleba kończąc nie ma się do czego przyczepić
Chleb ten znajdziecie pt. Chleb mieszany na zaczynie piwnym również w  - Weekendowa Piekarnia 123 - Gospodyni Zemfiroczka

Zakwas żytni który użyłam do wypieku dostałam od Kasi Prezydentowej i musze powiedzieć ,że jest o torpeda a nie zakwas:) Jeszcze mi tak żadne chleby pięknie nie wyrastały jak po tym od Kasi.
Kasiu jeszcze raz dziękuję :)

 zaczyn: 200 g butelkowego jasnego piwa
100 g maki żytniej typ720

żytniego2-3 łyżki ( 50 g) zakwas ( dokarmiony )


Piwo podgrzewamy, zdejmujemy z ognia, żeby lekko ostygło i wsypujemy mąkę mieszając, żeby nie było grudek. Po przestygnięciu, do letniej mieszaniny dodajemy zakwas. Przykrywamy i zostawiamy na noc w temperaturze pokojowej.
ciasto chlebowe: 

350 g zaczynu j.w.

130 g letniej wody
200 g maki pszennej chlebowej typ 650
100 g maki żytniej chlebowej typ 720
100 g maki żytniej razowej typ 2000
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka zmielonego kminku (opcjonalnie)
1 łyżka melasy lub brązowego cukru


W dniu wypieku mieszamy zaczyn z wodą. Dodajemy mąkę, sól i resztę składników, aż utworzy się miękkie i lekko klejące ciasto
Przykrywamy i zostawiamy na 40 minut.
Wkładamy łyżką do formy i odstawiamy do wyrośnięcia (4-5 godzin).
Pieczemy w temperaturze 230°C 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 210°C i kontynuujemy pieczenie jeszcze około 35 minut do zbrązowienia skorki.


Posted by Picasa

4 komentarze:

  1. Cudny! I jeszcze do tego z prądem, hej! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, upiekłam, jest cudny! jutro na blogu! Udanego weekendu!

      Usuń
  2. O kurczę! Ja też taki chcę!:))

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję kochana za miłe słowa w blogu do ciebie też z wielkim sercem wchodzę.Pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...