wtorek, 10 kwietnia 2012

CIASTO ORKISZOWE

 
Święta i po świętach a po świętach wszyscy przejedzeni.Z kim bym nie rozmawiała ma dość jedzenia a na samą myśl o szynce,białej kiełbasie i jajkach robią znaczące miny .Ale jak mniemam i sądząc po sobie nikt od dobrego ciasta się nie wykręca:)"Zjem tylko mały kawałek ,bo wiesz przez te święta"...itd Tak,tak wiem i znam też "ech a zjem jeszcze mały kawałeczek bo takie pyszne ":)Nie znam nikogo kto nie lubi słodkości :)
Uznałam ,że skoro wszyscy po świąteczni bardziej lub mniej trzeba upiec coś co oczyści naszą krew i ciało.Padło na ciasto żytnie które znalazłam na MOJE WYPIEKI .Piekłam już je kilka razy bo bardzo smakuje o dziwo mojemu najmłodszemu synkowi .Tym razem upiekłam na mące pełnoziarnistej orkiszowej ,i powiem szczerze ,że to najsmaczniejsza wersja tego ciasta.Zamiast jabłek można dodać np. gruszki ,rodzynki ,żurawinę czy nawet same orzechy.Pięknie pachnie i smakuje.

ps.Dziękuję wszystkim za życzenia pozostawione pod świątecznym postem i za te bardziej osobiste wysłane na moją pocztę.
DZIĘKUJĘ:)


PRZEPIS:
( na dużą keksówkę ok.30cm)
2-3 średniej wielkości jabłka
2 łyżeczka cynamonu
100 g zmielonych migdałów
300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g masła
100  miodu
120 g cukru muscovado (można zastąpić zwykłym cukrem)
150 ml mleka, w temperaturze pokojowej
2 jajka,

Jabłka obrać,  pokroić w  kostkę. Oprószyć cynamonem , wymieszać i odstawić
 wymieszać razem  zmielone migdały , mąkę i proszek  .
Do  garnuszka włożyć masło,miód i cukier. Podgrzewać, aż do  rozpuszczenia cukru.
 Ostudzić,dodać  jajko i letnie  mleko, roztrzepać widelcem 
Połączyć suche i mokre składniki ,wymieszać tak ,żeby nie było grudek
Na koniec wmieszać jabłka 
Brytfankę posmarować masłem i obsypać (ja posypałam otrębami orkiszowymi) 
Piec w 170stC przez 50-60 min
Ciasto obsypałam zmielonymi migdałami .




Posted by Picasa

9 komentarzy:

  1. Widzę Kasiu, że na dobre orkiszowa mąka się u Ciebie zadomowiła. :) Fajne to ciacho! :)
    P.S. Na szczęście, nauczona wieloletnim doświadczeniem ja starałam się umiarkowanie świętować i nie mam jakichś wstrętów jedzeniowych, haha! :) Właśnie myślę nad kolejnym ciastem. :) Buzia! :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajne;) i takie zdrowe;)) ja na razie nic nie piekę bo jeszcze po świetach zostało:0

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No u mnie tyle narodu Karolciu ,że nawet szansy nie ma ,żeby coś zostało:)

      Usuń
  3. no i smacznego tylko:))
    mniam.

    Witam Cię serdecznie ...
    Niosę dla Ciebie koszyczek ..
    Pełen uśmiechu i radości ..
    Żeby miło upływał cały dzionek ..
    I służył Ci dobry humorek ..
    Pięknego dzionka ..
    I w serduszku dużo słonka ...
    życzy ...
    *** AGATA ***

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko nawet nie wiesz jak ja lubię czytać twoje posty:)Bardzo lubię i dziękuję ,że tak często do mnie wpadasz:)

      Usuń
  4. super przylad, ze ciasto moze tez byc "zdrowe":)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dota masz rację i wiesz jakoś tak łatwiej przez to sięga się po następny kawałek:)

      Usuń
  5. wygląda bardzo smacznie, mogę prosić o jeden kawałeczek?:)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie też nic nie zostało po świętach i pytają już o kolejne ciacho. Bardzo apetycznie mnie kusi to Twoje:)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...