piątek, 18 maja 2012

CHLEB ORKISZOWY Z CHRZANEM,CZOSNKIEM I SŁONECZNIKIEM


Kilka dni temu rzuciłam hasło na FB o wspólnym pieczeniu chlebka.Zgłosiła się jako pierwsza i ostatnia Ewa z bloga MojeTworyPrzetwory Nie jest to pierwszy chlebek który razem upiekłyśmy  i mam nadzieję  nie ostatni .
Ja z tego  jednego przepisu jak go nazwałam  bazowego tworzę następne chleby,zmieniam tylko mąki i płyny i za każdym razem chleb wychodzi mi pyszny.Tym razem zapachniał mi chrzan,nie miałam korzenia niestety ale od czego jest chrzan w słoiku?Powstał chleb z chrzanem  I ten chleb właśnie z Ewą razem upiekłyśmy.Mam nadzieję ,że chlebek jej smakował :)
Podczas pieczenia w całym domu rozchodzi się zapach chrzanu i pieczonego chleba .Chrzan w chlebku nie jest dominujący o ile nie damy go za dużo ale to już kwestia gustu i smaku.Ja zjadłam z wielkim apetytem posmarowany masłem , obłożny pomidorkiem i obsypany szczypiorkiem .
Chlebek piekłam w naczyniu żaroodpornym glinianym ,szkliwionym 22cmdł./15,5cm.szer./8,5cm wys.

EWUŚ BARDZO CI DZIĘKUJĘ ,ŻE PO MIMO TYLU OBOWIĄZKÓW DOMOWYCH ZECHCIAŁAŚ CHOĆ NA TROSZKĘ  SPĘDZIĆ ZE MNĄ CHWILĘ NA PIECZENIU CHLEBKA

PRZEPIS:
 500g mąki  orkiszowej
300ml wody gazowanej
150g zakwasu żytniego aktywnego( dokarmionego z wieczora)
1 łyżeczka drożdży suszonych
1łyżeczka soli
2 garście słonecznika
1/2 łyżeczki kminku mielonego
1/4 łyżeczki suszonego czosnku
z 50g chrzanu (ze słoika)ilość w zależności od tego ile chcemy czuć smak ale nie ma co przesadzać:)

Zakwas łączymy z wodą chrzanem,kminkiem,czosnkiem
,drożdże łączymy z mąką i mieszamy wszystko razem mikserem ok5min.
Miskę zakrywamy folią lub wstawiamy do dużej reklamówki i wstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce
(po 1 godzinie przemieszamy mikserem i odstawiamy na następna godzinę )
Wyjmujemy z foli sypiemy sól ,ziarna i mieszamy mikserem aby połączyć wszystko dokładnie
formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy np. mąką,wykładamy ciasto
Górę ciasta wyrównujemy zwilżona łyżką ,smarujemy oliwą i obsypujemy mąką
Wstawiamy formę z ciastem chlebowym do dużej reklamówki tak aby folia nie dotykała góry ciasta i odstawiamy aż ciasto pięknie wyrośnie i wypełni formę po brzegi oczywiście w ciepłe miejsce
forma będzie dobra taka na 1kg wypieku
Wstawiamy do nagrzanego do 210stC i pieczemy 40min.
Wyciągamy i studzimy na kratce
 
 
Chlebek dodaję do konkursu jaki jest na durszlaku jako moje I  śniadanie Nie mam czasu na nic innego a taka kanapka z dobrego chleba jest pyszna i zaspokaja mój pierwszy głód:)

7 komentarzy:

  1. Kasiu, to ja dziękuję!!! Uwielbiam z Tobą piec i przy Tobie! Przepis wspaniały! Połowy już nie ma, my się nim zajadamy z samym masłem i solą;)

    A Twój jak malowany, masz idealne naczynie do tej porcji, też będę musiała się zaopatrzyć, albo i pewnie to będzie szybsza wersja, będę go robiła z 1,5 porcji;)

    Jeszcze raz dziękuję, aż mi się łezka zakręciła w oku, za to Twoje podziękowanie!

    I czekam na kolejne wyzwanie, ściskam mocno i czule!!!!


    Polecam wszystkim ten przepis na chleb, jest pyszny, chrupiący, nie można poprzestać na jednej kromce!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. No pięknie dziewczyny, takie chleby jak marzenie. I ja kiedyś taki zrobię:) Kasiu Ciebie też zapraszam do akcji Domowe Pieczywo dla Alergika. Jak widzę jesteś nieźle wprawiona w takie wypieki. Będzie mi miło jeśli do nas dołączysz:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj dziękuję za zaproszenie ,może mi się uda opatentować coś co się nada dla alergika :)

      Usuń
  3. Rewelacyjny chlebek. Z chrzanem i czosnkiem nie dość, że nigdy nie piekłam, to nawet nie jadłam!
    Zresztą dawno nie piekłam chleba, od dwóch lat mieszkam blisko genialnej piekarni i przez ten czas może ze dwa razy sama upiekłam. Kiedyś piekłam zdecydowanie częściej, muszę się poprawić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj opuściłaś kochana,a trzeba było dalej od piekarni zamieszkać:))

      Usuń
  4. Miałyście fajną akcję. Gratuluję udanego wypieku;-)))

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...