sobota, 5 maja 2012

ORKISZOWY NA ZAKWASIE I ŻURKU


 Dziś krótko :)Chleb który proponuję to chleb z tego  przepisu ,który jakiś czas temu znalazłam na blogu Spiżarni.Ja oczywiście musiałam przerobić na żurkowy,bo uwielbiam:)chleby z dodatkiem żurku.Zmieniłam również  mąkę na orkiszową .


 PRZEPIS:
 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 plaska łyżeczka soli
300 g żurku

 8 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczkę suchych
150 g zakwasu żytniego





Wszystkie składniki łączymy oprócz soli (Ja wymieszałam porządnie łyżką drewnianą  ale możecie użyć miksera )
Miskę zawinęłam folią i  wstawiłam  na 2 godz. w ciepłe miejsce
Po tym czasie obsypałam solą i zmiksowałam

  Przekładamy ciasto do formy (o pojemności 1 kg)  Spryskujemy olejem lub oliwa i posypujemy mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia  w cieple i dajemy czas bo będzie rosło dłużej niż to z podstawowego przepisu.Powinno wypełnić formę
Piekarnik nagrzewamy do temp. 210°C i pieczemy chleb ok. 40 min. 
Posted by Picasa

10 komentarzy:

  1. Orkisz jest bardzo, bardzo zdrowy. Tym bardziej gratuluję TAKIEGO wypieku.

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny chleb :)lubię orkiszowe!

    OdpowiedzUsuń
  3. Chlebek wygląda idealnie :) Szkoda, że ja nie mam ręki do chlebów :)

    Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I znowu mnie kusisz Kochana! I znowu upiekłaś beze mnie;( Ale i tak ściskam i gratuluję pysznie przerobionego chlebka!

    OdpowiedzUsuń
  5. Super chlebek:) ja właśnie piekłam pszenny razowy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. intryguje mnie ten żurek.
    piękny chleb. i jakiż zdrowy!

    OdpowiedzUsuń
  7. fantastycznie wygląda :) Muszę kiedyś spróbowac zrobić taki orkiszowy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Orkiszowego jeszcze nie robiłam...chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. przepis zapowiada sie obiecujaco:) do tego sliczne zdjecia:) nic tylko pedzic na zakupy zeby wszystko czekalo w lodowce na gotowanie:)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...