poniedziałek, 11 czerwca 2012

DŻEM TRUSKWKOWY Z IMBIREM

Ostatnio naszło mnie na imbir .Mąż zakupił chyba z kg żebym mu zrobiła nalewki ,jak macie jakiś przepis na lecznicza to ja bardzo poproszę przepis:)Jutro podam przepis na dość prostą i smaczną ale nie leczniczą no chyba ,że leczącą duszę i kojąca zmysły hm,to w sumie może być lecznicza:)A dziś dżem truskawkowy ,który w zasadzie powinien być konfiturą ale te moje szerszenie nie chcą z całymi owocami tylko wolą paćkę dżemową.No cóż sezon się jeszcze nie kończy na truskawki to zdążę sobie jeszcze zrobić konfiturkę tylko dla siebie.Z tego przepisu korzystam od lat i po mimo iż jest rozłożony na dwa dni to mam wrażenie że mniej mi czasu zabiera :) Dżemy z truskawek są u mnie najszybciej zjadane ,więc w tym roku postanowiłam zrobić ich jak najwięcej a dla siebie będę robiła w małych ilościach z tych owoców które ja lubię .Oczywiście truskawki też uwielbiam:) Zdjęcie zrobiłam aparatem telefonicznym ,chyba się przerzucę z mojej lustrzanki ,przy której nawet mrugnąć okiem nie można bo zdjęcie zamazane wychodzi.
CIEKAWOSTKA: Nasze prababki miały zwyczaj płukać truskawki przez zanurzanie każdej z osobna w miseczce ze spirytusem .Ponoć truskawki najlepiej zachowywały swój kształt i barwę w konfiturze.

PRZEPIS:
2kg.truskawek
1kg cukru(dużo wiem:))
sok z 1 cytryny
z 5cm imbiru (startego i  obranego)Jeżeli lubicie to dajcie więcej ale dzieci moje trawią śladowe ilości
TROSZKĘ SPIRYTUSU I PERGAMIN ja używam papieru do wypieków
:Truskawki umyć usunąć szypułki ,odsączyć na sicie,zasypać cukrem i zostawić na kilka godzin aż puszczą sok.
Zagotowujemy ,często mieszamy dodajemy imbir i sok z cytryny trwa to jakieś 30-40 min
Odstawiamy na 24godz ,przez ten czas masa sobie stygnie
Po 24 godz. powtarzamy czynność i odstawiamy, aż będzie letnie lub zimne ,to wszystko zależy ile macie 
czasu.
 Miksujemy delikatnie blenderem ręcznym i zagotowujemy ponownie jakieś 40 min często mieszając 
W tym czasie szykujemy słoiczki i pergamin czyli:
Pergamin tniemy na kwadraty 
do jednego słoiczka wlewamy trochę spirytusu zakręcamy mieszamy ,odkręcamy i przelewamy spirytus do następnego słoiczka .Powtarzamy tę czynność z każdym słoikiem
Pergamin przed nałożeniem na słoik maczałam w miseczce ze spirytusem i na to zakładałam dopiero nakrętkę.
Gorący dżem do słoika na to pergamin i nakrętka .
Słoiczki stawiamy do góry dnem na jakieś 15min.
Ten dżem nie jest tak gęsty jak ten z użyciem żelfiksu, ale taki właśnie moje dzieci lubią
Ta konsystencja jest przydatna do smarowania np. biszkoptu do tortu.
 
 

8 komentarzy:

  1. Właśnie przymierzam się do dżemu z imbirem. Jak smakuje, imbir jest wyczuwalny? Nie dodam tyle cukru niestety:) Piękne słoiczki i nakrętki, gdzie takie się kupuje Kasiu. A z tym pergaminem zamoczonym w spirytusie tez czytałam, sprawdza się to?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu imbir w tej ilości której podałam to podkreśla smak ,jeżeli chcesz bardziej wyczuwalny dodaj więcej ale mnie się wydaje że tyle to wystarczy.Słoiczki to pozostałość po dżemach truskawkowych kupnych ,niestety nie jestem w stanie zrobić tyle żeby od jednego sezonu do drugiego wystarczyło.A tak po cichu podpowiem że kupowałam w lidlu.Żeby nie było że reklamuję sklep:)Pergamin się sprawdza jak najbardziej!Ja trochę z lenistwa robię kwadraty ale najlepiej wyciąć kółka pasujące do zakrętek.

      Usuń
  2. Ciekawy przepis;) Konfitur takich smażonych dwudniowych nigdy niczym nie zagęszczam, tylko dżem żelfixem, żeby miał jak najbardziej całe owoce i zachował kolorek;)

    A z tym pergaminem, te śliczne słoiczki w te piękne nakrętki wyglądają cudownie! Fajny patent:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak będę miała czas to podam przepis taki prababkowy na konfitury:)Ja dodaję soku z cytryn właśnie dla zachowania lepszego kolorku.Musze też wypróbować tego przepisu z rumem co ostatnio robiłaś,ciekawi mnie smak:)

      Usuń
  3. Zachęciłaś mnie. Zrobię dżem!

    OdpowiedzUsuń
  4. Hehe.. ja jak zrobiłam dżem po raz pierwszy teraz , to wyszedł mi tak gęsty, że mogę tylko na niego popatrzeć bo trzeba siły, żeby go wyjąc ze słoiczka. Zupełna porażka ;/

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...