środa, 27 czerwca 2012

KRUCHE CIASTKA Z PARMEZANEM I ROZMARYNEM

Piekłam wczoraj ciasteczka które wymyśliłam specjalnie dla Mileny ale o tym w innym poście. I przypomniałam sobie ,że niedawno oglądając telewizję a właściwie skacząc po kanałach w poszukiwaniu fajnego ciekawego programu wpadłam na te ciastka.Programu i tytułu oczywiście nie pamiętam i usilnie od kilku dni poszukuję choćby twarzy prowadzącej ale nadaremnie .Na pewno był to jakiś program kulinarny może po tych ciasteczkach ktoś z Was będzie wiedział i mi podpowie:)
Te ciastka upiekłam zaraz na drugi dzień bo dodatek parmezanu nie dawał mi spokoju.Połączenie sera i cukru w tym przypadku bardzo mnie zaintrygowało,a do tego jeszcze rozmaryn,który bardzo lubię.Są to ciastka które bardzo wciągają i do jedzenia i do częstego pieczenia zresztą przekonacie się sami:)
Ciastka są słodkie ,ale najbardziej chyba w dniu wypieku tak przynajmniej stwierdził mój mąż i maja piękny zapach.
Upiekę jeszcze nie raz z tym ,że zmniejszę  porcję cukru .Jednak żeby widzieć jaki mają mieć smak w oryginale proponuję upiec wg przepisu.

PRZEPIS:
1paczka masła
2 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru pudru
1/2 szkl.startego parmezanu
ze 2 szczypty. soli
2 łyżeczki świeżo pociętego rozmarynu

Najprościej zrobić to jak autorka wrzucając wszystko do melaksera,miksera jak zwał tak zwał byle by miał noże do miksowania .
Mąkę , cukier ,ser ,rozmaryn  wymieszać razem dodać masło zagnieść
Wyłożyć ciasto na folię spożywczą i zrolować w rulon tak aby można było potem ciąć w 0.5cm talarki
Wstawić do lodówki lu zamrażalnika jeżeli chcemy  żeby szybciej  stwardniało
Pieczemy w 190stC 12-14min
Ja lekko przypiekłam pierwszą porcję bo się zagapiłam;) ale powinny być raczej blade .
Ciasto robione w mikserze wygląda jak kruszonka ,ale wysypując je na folię i rolując z jej pomocą ładnie się wszystko łączy.
SMACZNEGO
dajcie znać jak wam smakowały:)


21 komentarzy:

  1. Hmm, pomyślałam w pierwszej chwili, że są wytrawne,... ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Baaaardzo ciekawe! Lubię takie proste przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. tam jest napisane 1p.masła:)

      Usuń
    2. Racja :) Niemniej jednak proszę o wyjaśnienie

      Usuń
    3. 1p=1paczka oczywiście masła nie mąki:)

      Usuń
    4. Ok,dziękuję, nigdy nie spotkałam się ze skrótem "p" :)
      Pozdrawiam

      Usuń
    5. Zawsze jest ten pierwszy raz;) Nie ma za co z przyjemnością pomogłam ,ja też wszystkie nie wiem i też pytam To co dla innych jest oczywiste nie znaczy że ma być i dla nas:)

      Usuń
  4. mnie się takie zestawienie bardzo podoba :) dość zaskakujące, ale chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jestem ciekawa jak będą Ci smakowały? czekam na Twoje zdanie z niecierpliwością:)

      Usuń
  5. Intrygujące. Ja też myślałam, że ciastka są wytrawne a tu proszę jaka niespodzianka. Arcyciekawe:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. słone ciasteczka? super sprawa na przekąskę..!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak zwykle pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam wytrawne ciasteczka, sucharki, krakersy, mogłabym je chrupać i chrupać, świetnie wyglądają :)
    A do tego "p" powinnaś dodać legendę :p zresztą teraz masło masłu nierówne :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...