Jestem ostatnio na etapie młodej kapusty,gotowanej i na surowo.Gotowana lekko chrupiąca bo nie znoszę rozgotowanej i na surowo bez specjalnych dodatków.Wystarcza mi sam koper i rzodkiewka ,najbardziej lubię właśnie tę wersję,choć jadłam u mojej SIS też pyszną ,oczywiście muszę zdzwonić bo zapomniałam co tam dodała ;)
Polecam surówki z młodej kapustki wszystkim a w szczególności tym co chcą zgubić parę dkg ;)Po zjedzeniu takiej surówki jesteśmy najedzeni, aż do kolacji.Kolacja oczywiście nie powinna być później niż o 18:00
PRZEPIS BANALNIE PROSTY:)
1 nie duża młoda kapusta poszatkowana
rzodkiewki ile lubicie,skrojone wg uznania
pęczek kopru lub mniej
Wszystko mieszamy w dużej misie
SOS:
Pasuje każdy,najczęściej robię:
ocet balsamiczny jasny 1część
olej ryżowy lub rzepakowy 3 części
miód 1 łyżeczka
czosnek 1 ząbek
sól,pieprz
Wszystko zamykamy w słoiczku i mieszamy aż sos stanie się aksamitny
Polewamy kapustę ,mieszamy i odstawiamy
Ja kapusty nie przelewam ani wrzątkiem ani jej nie solę bo pod wpływem tego sosu ona sama kruszeje
LUB:
majonez ze śmietaną 1;1
1-2 ząbki czosnku
troszkę soli i pieprzu
czasami dodaję curry
LUB:
śmietana i musztarda 3;1
czosnek,sól,pieprz
Wszystko zależy od inwencji i co kto lubi ,może się pochwalcie jakie Wy robicie sosy?
Mniamku, mniamku!
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką :-)
OdpowiedzUsuńprzepyszna surówka :)
OdpowiedzUsuńW moim rodzinnym domu jadaliśmy młodą kapustę z marchewką, jabłkiem z dodatkiem oliwy, doprawioną solą i cukrem, z cytryną. To było pyszne:) Twoja bogatsza w zieleninę i z pewnością zdrowa!
OdpowiedzUsuńWspaniała surówka :-) Ja natomiast lubię zawsze jak się trochę dłużej pogotuje :-)
OdpowiedzUsuńO, cieszę się, że tu trafiłam :-) Nie jestem dobra w te klocki i często potrzebuję pomocy!
OdpowiedzUsuńUbóstwiam surową:) a sosy to robię z tego co pod rękę wpadnie;)
OdpowiedzUsuń