środa, 20 czerwca 2012

SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY

Jestem ostatnio na etapie młodej kapusty,gotowanej i na surowo.Gotowana lekko chrupiąca bo nie znoszę rozgotowanej i na surowo bez specjalnych dodatków.Wystarcza mi sam koper i rzodkiewka ,najbardziej lubię właśnie tę wersję,choć jadłam u mojej SIS też pyszną ,oczywiście muszę zdzwonić bo zapomniałam co tam dodała ;)
Polecam surówki z młodej kapustki wszystkim a w szczególności tym co chcą zgubić parę dkg ;)Po zjedzeniu takiej surówki jesteśmy najedzeni, aż do kolacji.Kolacja oczywiście nie powinna być później niż o 18:00

PRZEPIS BANALNIE PROSTY:)
1 nie duża młoda kapusta poszatkowana
rzodkiewki ile lubicie,skrojone wg uznania
pęczek kopru lub mniej
Wszystko mieszamy w dużej misie
SOS:
Pasuje każdy,najczęściej robię:
ocet balsamiczny jasny 1część
olej ryżowy lub rzepakowy 3 części
miód 1 łyżeczka
czosnek 1 ząbek
sól,pieprz
Wszystko zamykamy w słoiczku i mieszamy aż sos stanie się aksamitny 
Polewamy kapustę ,mieszamy i odstawiamy 
Ja kapusty nie przelewam ani wrzątkiem ani jej nie solę bo pod wpływem tego sosu ona sama kruszeje
LUB:
majonez ze śmietaną 1;1
1-2 ząbki czosnku
troszkę soli i pieprzu
czasami dodaję curry 
LUB:
śmietana i musztarda 3;1 
czosnek,sól,pieprz
Wszystko zależy od inwencji i co kto lubi ,może się pochwalcie jakie Wy robicie sosy?


Młoda kapusta

7 komentarzy:

  1. W moim rodzinnym domu jadaliśmy młodą kapustę z marchewką, jabłkiem z dodatkiem oliwy, doprawioną solą i cukrem, z cytryną. To było pyszne:) Twoja bogatsza w zieleninę i z pewnością zdrowa!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała surówka :-) Ja natomiast lubię zawsze jak się trochę dłużej pogotuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, cieszę się, że tu trafiłam :-) Nie jestem dobra w te klocki i często potrzebuję pomocy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ubóstwiam surową:) a sosy to robię z tego co pod rękę wpadnie;)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...