Te babeczki powstały przez moje roztrzepanie.Piekłam ostatnio biszkopt i zamiast dodać proszku do jajek dodałam do odmierzonej mąki .Chciałam być szybka a okazało się ,że byłam roztrzepana i zrobiłam sobie więcej pracy ale nie żałuje bo babeczki znikały w magiczny sposób nawet te jeszcze nie przełożone kremem a sprawcą ich znikania były moje małe chłopaczki:)Są mocno kawowe i porządnie nasączone syropem Nie są niestety dietetyczne i takie wcale nie maja być raz wczas można się skusić na jedną małą babeczkę.A jeżeli macie zamiar się trochę po odchudzać to wejdźcie sobie na stronę ranking diet .A wracając do babeczek to przepis znalazłam w programie BBC ,oczywiście już tego programu nie ma co mnie bardzo wkurzyło Przepis podam wg tego jak ja je zrobiłam a oryginał będzie następnym razem,no musiałam jakoś tę mąkę wykorzystać:)
Wyszło mi 15szt. foremkę napełniałam do3/4 wysokości
PRZEPIS:
3 czubate łyżki maki tortowej
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
i teraz sypiemy tyle mąki tortowej aby wszystko ważyło 260g
100g miękkiego masła
70g cukru
70g cukru muscovado
4jajka
1 łyżka gęstej śmietany (18%)
2 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuścić w 4 łyżkach wrzątku i ostudzić
Ucieramy masło z cukrami jakieś 10min
Cały czas miksując dodajemy w kolejności 2 jajka ,miksujemy, pół porcji mąki
Miksujemy ,wlewamy kawę miksujemy, śmietanę,miksujemy 2 jajka,miksujemy i resztę mąkę
Miksujemy do połączenia się składników
Piekłam w silikonowych foremkach do babeczek w 180stC przez ok 30min
Po upieczeniu wyjęłam z foremek i wystudziłam
Przekroiłam na pół i nasączyłam likierem amaretto bezalkoholowym do którego dodałam troszkę spirytusu
Babeczki trzeba nasączyć prawie jak tort ,ja troszkę za mało nasączyłam
Przełożyłam jagodami i bitą śmietaną, ubitą z cukrem waniliowym i fiksem do bitej śmietany żeby była sztywniejsza
Wyszło mi 15szt. foremkę napełniałam do3/4 wysokości
PRZEPIS:
3 czubate łyżki maki tortowej
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
i teraz sypiemy tyle mąki tortowej aby wszystko ważyło 260g
100g miękkiego masła
70g cukru
70g cukru muscovado
4jajka
1 łyżka gęstej śmietany (18%)
2 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuścić w 4 łyżkach wrzątku i ostudzić
Ucieramy masło z cukrami jakieś 10min
Cały czas miksując dodajemy w kolejności 2 jajka ,miksujemy, pół porcji mąki
Miksujemy ,wlewamy kawę miksujemy, śmietanę,miksujemy 2 jajka,miksujemy i resztę mąkę
Miksujemy do połączenia się składników
Piekłam w silikonowych foremkach do babeczek w 180stC przez ok 30min
Po upieczeniu wyjęłam z foremek i wystudziłam
Przekroiłam na pół i nasączyłam likierem amaretto bezalkoholowym do którego dodałam troszkę spirytusu
Babeczki trzeba nasączyć prawie jak tort ,ja troszkę za mało nasączyłam
Przełożyłam jagodami i bitą śmietaną, ubitą z cukrem waniliowym i fiksem do bitej śmietany żeby była sztywniejsza
na dobre Ci wyszło to roztrzepanie! babeczki wyglądają cudownie - woooow!
OdpowiedzUsuńudały się pięknie. bita śmietana z jagodami.. nie mogły się nie udać!
OdpowiedzUsuńCzasem przez przypadek można stworzyć coś nowego, też mi się to zdarza- muffiny wyglądają pięknie- widać, że ładnie wyrosły-zapisuję przepis do wypróbowania;)
OdpowiedzUsuńSą po prostu cudowne! :)
OdpowiedzUsuńKasia - Ty tak czarujesz, że przez przypadek - nie bądź taka skromna, zrobiłaś to z premedytacją i kusisz nas wszystkich przed ekranami... ślina mi kapie z buzi.... normalnie oszalałam na ich punkcie!!! Są cudne, idelane, takie jakie mialy by być - oryginalu nie podawaj bo już takie nie wyjdą;)
OdpowiedzUsuńPYCHA!!!
Boszszsze! Toż to marzenie moje w tej chwili!;((
OdpowiedzUsuńwyglądają imponująco, takie wypasione można by powiedzieć:P
OdpowiedzUsuńKasiu obłędne wyszły ci te babeczki! :)
OdpowiedzUsuńbardzo mi sie zdjecie podoba:) i taka babeczke to bym zjadla...tylko ile to kalorii ma.....ale tak to jest z dobrymi rzeczami....
OdpowiedzUsuńBoszszsze! Toż to marzenie moje w tej chwili!;((
OdpowiedzUsuń