Przepisów na ciasto do pizzy znam kilka .W niektórych są jajka i mleko i za każdym razem kiedy piekłam to mówiłam że to właśnie to.Nie wiem być może odkryję jeszcze jakiś inny przepis który też mnie zaczaruje ale jak na razie jestem po 3 pieczeniach wg tego przepisu i jak na razie nikt z domowników nie chce zmian.
Przepis podam jak w oryginale choć tę na zdjęciu robiłam z maki pół/pół maka pszenna typ650 i orkiszowa typ200.I w jednym przypadku i w drugim z orkiszową pizza wyszła pyszna. Użyłam tez drożdży suszonych .
PRZEPIS:
Przepis pochodzi z włoskiego bloga da leccarsi le dita
500g mąki OlubOO?
ok.300ml.wody letniej
25g drożdży(suszonych używam 2 łyżeczki płaskie co daje 7g)
1łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
4łyzki oliwy z oliwek
Drożdże surowe zalewamy 1/2 szkl.letniej wody,1-2 łyżeczkami maki i łyżeczka cukru .
Mieszamy i zostawiamy na ok.15min
(Jeżeli używamy drożdży suszonych to mieszamy je z mąką)
Resztę składników wymieszać ,dodać zaczyn drożdżowy i dodawać stopniowo resztę wody( wyrabiałam mikserem)
Ciasto ma być miękkie i elastyczne.Odłożyć ciasto do wyrośnięcia co najmniej na 1godz.
Po tym czasie lekko wyrobić i podzielić na kulki(ja zrobiłam dwie) i odstawić na 30 min.
Po tym czasie formujemy pizzę i zostawiamy na ok.10min.Ja układam zawsze na papierze do pieczenia.Może kiedyś kupię sobie kamień tak zachwalany przez niektórych.
Układamy składniki wg własnego smaku, najpierw sos pomidorowy ,ser tarty zółty i to co lubimy
Pomidory zawsze dodaję na jakieś 5 min przed wyjęciem z piekarnika
Wg przepisu piecze się w 250stC przez 15-20 min ale ja piekłam wg. mojego piekarnika 210stC przez 25 min w 250 mi się za bardzo przypiekała od góry.
Blachę wstawić najlepiej na 2 poziom od dołu ,choć ponoć najlepiej piec w temp. maksymalnej piekarnika i blachę postawić wtedy na samym dole .Piekłam też tak i niestety od dołu był węgiel a od góry niedopieczona Ale wiadomo piekarnik piekarnikowi nie równy.
SMACZNEGO dajcie znać czy skorzystaliście z przepisu:)
Przepis podam jak w oryginale choć tę na zdjęciu robiłam z maki pół/pół maka pszenna typ650 i orkiszowa typ200.I w jednym przypadku i w drugim z orkiszową pizza wyszła pyszna. Użyłam tez drożdży suszonych .
PRZEPIS:
Przepis pochodzi z włoskiego bloga da leccarsi le dita
500g mąki OlubOO?
ok.300ml.wody letniej
25g drożdży(suszonych używam 2 łyżeczki płaskie co daje 7g)
1łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
4łyzki oliwy z oliwek
Drożdże surowe zalewamy 1/2 szkl.letniej wody,1-2 łyżeczkami maki i łyżeczka cukru .
Mieszamy i zostawiamy na ok.15min
(Jeżeli używamy drożdży suszonych to mieszamy je z mąką)
Resztę składników wymieszać ,dodać zaczyn drożdżowy i dodawać stopniowo resztę wody( wyrabiałam mikserem)
Ciasto ma być miękkie i elastyczne.Odłożyć ciasto do wyrośnięcia co najmniej na 1godz.
Po tym czasie lekko wyrobić i podzielić na kulki(ja zrobiłam dwie) i odstawić na 30 min.
Po tym czasie formujemy pizzę i zostawiamy na ok.10min.Ja układam zawsze na papierze do pieczenia.Może kiedyś kupię sobie kamień tak zachwalany przez niektórych.
Układamy składniki wg własnego smaku, najpierw sos pomidorowy ,ser tarty zółty i to co lubimy
Pomidory zawsze dodaję na jakieś 5 min przed wyjęciem z piekarnika
Wg przepisu piecze się w 250stC przez 15-20 min ale ja piekłam wg. mojego piekarnika 210stC przez 25 min w 250 mi się za bardzo przypiekała od góry.
Blachę wstawić najlepiej na 2 poziom od dołu ,choć ponoć najlepiej piec w temp. maksymalnej piekarnika i blachę postawić wtedy na samym dole .Piekłam też tak i niestety od dołu był węgiel a od góry niedopieczona Ale wiadomo piekarnik piekarnikowi nie równy.
SMACZNEGO dajcie znać czy skorzystaliście z przepisu:)
Robię bardzo podobnie. Naprawdę jest idealne!
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńrobie identycznie:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Robię prawie takie samo:) Faktycznie jest idealne:) Twoja pizza wygląda wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię Kasiu serdecznie!
Zrobiłam pizzę z tego przepisu wczoraj na obiad i wyszła po prostu wyśmienita. Zdecydowanie jeden z lepszych przepisów z jakiego korzystałam. I zdecydowanie podpisuję się pod stwierdzeniem, iż jest to ciasto po prostu idealne. Pycha! :)
OdpowiedzUsuń