Nie miałam ostatnio weny ale miałam lenia więc zamiast ciasta kruchego z rabarbarem zrobiłam kruszonkowe lenistwo:)Na koniec polałam śmietaną 36% i tu stwierdzam fakt iż było to już istne szaleństwo ale jakie pyszne.Anglicy do wszystkich deserów praktycznie używają śmietanki lub robią z niej sos swój angielski ,ale jak wspomniałam byłam za leniwa aby go wykonać;))
PRZEPIS:
200g masła
100g.cukru
100g cukru muscovado
ok250g mąki (użyłam pół/pół pszenną z orkiszową pełnoziarnistą
1 cukier waniliowy
OWOCE:
ok.1kg rabarbaru
2łyżki miodu lawendowego
1 łyżka wody różanej
2 łyżki cukru
Rabarbar myjemy kroimy na małe kawałki ,zasypujemy cukrem dodajemy miód i wodę różaną mieszamy i zostawiamy do momentu ,aż zrobimy kruszonkę.
Zimne masło kroimy sypiemy cukier i trochę mąki .
Wyrabiamy mikserem z hakami
Dosypujemy mąkę i miksując rozcieramy aż powstanie kruszonka
Resztę mąki dosypuję już jak rozcieram kruszonkę miedzy palcami
Na dno wysmarowanej formy(u mnie szklana)sypiemy pół porcji kruszonki lekko ugniatamy
Na to wykładamy owoce Sok który pozostanie możemy rozcieńczyć z wodą i wypić
Na owoce kruszonkę i do piekarnika na 180stC przez jakieś 30-40min
Pyszne, szaleństwo - podoba mi się to stwierdzenie:)
OdpowiedzUsuńsłodkie lenistwo wyszło ci na dobre:)
OdpowiedzUsuńO jakim lenistwie moja droga mówisz.. widzę, że nieźle się napracowałaś ;-)
OdpowiedzUsuńOstatnio tylko takie przepisy do mnie trafiają! Super! :D
OdpowiedzUsuń