poniedziałek, 23 lipca 2012

LENIWY DESER KRUSZONKOWY


 Nie miałam ostatnio weny ale miałam lenia więc zamiast ciasta kruchego z rabarbarem zrobiłam kruszonkowe lenistwo:)Na koniec polałam śmietaną 36% i tu stwierdzam fakt iż było to już istne szaleństwo ale jakie pyszne.Anglicy do wszystkich deserów praktycznie używają śmietanki lub robią z niej sos swój angielski ,ale jak wspomniałam byłam za leniwa aby go wykonać;))
 PRZEPIS:
200g masła
100g.cukru
100g cukru muscovado
ok250g mąki (użyłam pół/pół pszenną z orkiszową pełnoziarnistą
1 cukier waniliowy
OWOCE:
ok.1kg rabarbaru
2łyżki miodu lawendowego
1 łyżka wody różanej
2 łyżki cukru
Rabarbar myjemy kroimy na małe kawałki ,zasypujemy cukrem dodajemy miód i wodę różaną mieszamy i zostawiamy do momentu ,aż zrobimy kruszonkę.


Zimne masło kroimy sypiemy cukier i trochę mąki .
Wyrabiamy mikserem z hakami 
Dosypujemy mąkę i miksując rozcieramy aż powstanie kruszonka 
Resztę mąki dosypuję już jak rozcieram kruszonkę miedzy palcami 
Na dno wysmarowanej formy(u mnie szklana)sypiemy pół porcji kruszonki lekko ugniatamy
Na to wykładamy owoce Sok który pozostanie możemy rozcieńczyć z wodą i wypić
Na owoce kruszonkę i do piekarnika na 180stC przez jakieś 30-40min

4 komentarze:

  1. Pyszne, szaleństwo - podoba mi się to stwierdzenie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. słodkie lenistwo wyszło ci na dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O jakim lenistwie moja droga mówisz.. widzę, że nieźle się napracowałaś ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio tylko takie przepisy do mnie trafiają! Super! :D

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...