Ser biały domowy typu feta ,cukinia ,oliwa z oliwek Monini Delicato i 2 dni cierpliwości choć proponuję wytrzymać dłużej aby z przyjemnością zajadać się prostym i pożywnym antipasti,tapas lub jak kto woli po polsku przekąską :)Ser sama zrobiłam ,ale jeżeli wolicie bardziej sprecyzowany smak to proponuję kupną fetę.A do tego kawałek pieczywa aby móc napawać się smaczną oliwą pachnącą i smakującą ziołami i lampka schłodzonego wina.Jest to moja druga odsłona w konkursie z firmą Monini
Mam nadzieję ,że zdążę jeszcze z 3 i ostatnią propozycją choć z oliwą można by dużo smacznych przepisów przedstawić i nie tylko kulinarnych .
PRZEPIS
ser domowy lub kupny feta
oliwa z oliwek Monini delicato
ocet balsamiczny biały Monini
świeży rozmaryn,tymianek bazylia
kilka listków mięty opcjonalnie jak lubicie
sól,pieprz i pieprz kolorowy w kulkach
czosnek ze 4-5 ząbków
PRZEPIS NA SER DOMOWY TYPU FETA mojego pomysłu:)
Można użyć gotowej fety ale ja tym razem zrobiłam ser na podobieństwo fety
400g jogurtu greckiego
800g kefiru(najlepszy jaki możecie kupić)
1L mleka (wszyscy piszą że nie uht ale ja użyłam właśnie takiego bo innego nie miałam)
sok z 1/2 cytryny
sól
Mleko zagotowałam ,(jak zaczyna wrzeć zdejmujemy z kuchenki)
Dodałam wymieszany jogurt razem z kefirem ,zamieszałam i wcisnęłam z 1/2 połowy cytryny soku osoliłam 1/2 łyżeczki soli
Powinna teraz oddzielić się serwatka.Jeżeli nie to można dodać jeszcze trochę soku z cytryny.
Po oddzieleniu się serwatki zawartość całą przelewamy przez sito wyłożone czystą gazą lub ściereczką bawełnianą .Może to być też czysta pielucha tetrowa.
Zawiązujemy ściereczkę i zostawiamy na sicie lub wieszamy nad garnkiem aby ociekał (ok5-10min)
Ser przed ociekaniem można przelać zimną wodą będzie wtedy jędrniejszy
Odsączyć ,przełożyć ser w ściereczce do jakiegoś płaskiego naczynia i obciążyć go na jakieś 10 min.
Po tym czasie ser włożyć do solanki.
na 1/2L wody 1-2 łyżki soli lub metodą na jajko czyli sypiemy tyle soli do wody aż jako wypłynie (jajko w skorupce nie gotowane)
W solance trzymałam jakieś 4 godz.
Po tym czasie wyjąć odsączyć i pokroić w kostkę
Do słoika wkładamy pociętą w pół plastry cukinię i ser w kostkę
Przekładając ziołami (rozmarynem,tymiankiem,bazylią i kilkoma listkami mięty 2-3 ząbki czosnku i kilka kulek kolorowego pieprzu
Do oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Monini delikato dodajemy do smaku białego octu balsamicznego też kupiłam Monini.Solimy do smaku ,pieprzymy i dodajemy 1/2-1 łyżeczki suszonego tymianku i 2 ząbki przeciśniętego czosnku
Po 2 dniach jest gotowe ,choć jak postoi kilka dni dłużej to bardziej nasiąknie smakiem i aromatem
Podałam z oliwkami i suszonymi pomidorami.Jest pyszne nie muszę zachwalać i wspaniale się sprawdza w upalne dni:)Dla dbających o zdrowie polecam szczególnie bo DIETA bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe pomoże nam pozbyć się cholesterolu,obniży ciśnienie krwi a substancje chemiczne zawarte w oliwie zapobiegają chorobom nowotworowym.
przepis dodaję do konkursu Monini
Nigdy nie robiłam domowej fety a uwielbiam ten serek więc koniecznie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńBasiu daj znać:)
Usuńapetyczne robie cos podobnego ale bez cukini.
OdpowiedzUsuńA co robisz? pochwal się:)
UsuńBardzo ciekawy pomysł na cukinię:)
OdpowiedzUsuńTak nawet sama cukinia pysznie smakuje:)
UsuńWygrasz! :P Nie ma innej opcji! Domowa feta to szał-ciał.
OdpowiedzUsuńNeska dzięki:))
UsuńPrzepysznie! podziwiam za tak smakowity pomysł i zrobienie sera - super! Wspaniała przekąska, kupuję, biorę w ciemno!
OdpowiedzUsuńI trzymam kciuki za wygraną w konkursie, propozycja I-klasa;)
Ewa dziękuję ,mam nadzieję ,że choć na nagrodę pocieszenia się załapię:)
UsuńŚwietny pomysł, podejdę na dniach do krów sąsiadów po mleko i zrobię :D Nie dla siebie, bo dieta mi nie pozwala, ale rodzinka to lubi takie cuda :D I trzymam kciuki żebyś wygrała w tym durszlakowym konkursie, bo pomysł jest bardzo ciekawy :) Pozdrawiam Kasiu :*
OdpowiedzUsuńPulina ale masz dobrze ,że masz krowy po sąsiedzku,zazdroszczę :)
UsuńJestem pelna podziwu. Ja nie zdecydowalabym sie na to, by przygotowac taka fete sama. Bardzo podoba mi sie to, jak wszystkie skladniki wygladaja w sloiku, tworza sliczna kompozycje. Taka feta moim zdaniem jest idealnym rozwiazaniem na prezent.
OdpowiedzUsuńSonja to proste jak konstrukcja cepa ;)odważ się a na pewno będziesz często robiła taki ser:)A wiesz ,że fajny pomysł masz ze na prezent ,nawet nie pomyślałam;)
UsuńRewelacyjny pomysl! Wyproboje przeps, na serek tez - bo to wielka frajda zrobic samemu :). Jak na razie robie tylko jogurty, kefir i twarog. Wiec czas sprobowac zrobic ser typu Feta :)
OdpowiedzUsuńCieszę się że ci się podoba,jak zrobisz to napisz jak smakowało tylko proszę podpisz się następnym razem bo milej jest wiedzieć z kim się zdania wymienia:)
OdpowiedzUsuńo rany, jakie smakowitości;)
OdpowiedzUsuńpodziwiam...;)
Świetny przepis, muszę też zrobić taki ser w słoiczku :-)
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego, idę do sklepu po jogurt i kefir i rozpoczynam produkcję serka :) Może jedynie cukinię podmienię na coś innego, ale to już mały pikuś :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł Kasiu! Bardzo mi się podoba, tyle smaków zamkniętych w jednym, małym słoiczku:) Pycha!
OdpowiedzUsuńMój serek właśnie leżakuje w solance :) Powiedz mi, to cudo już zalane w oliwie i tak dalej przechowujesz w lodówce?
OdpowiedzUsuńTak wstawiam słoik do lodówki bo najlepiej smakuje jak jest schłodzone:)
OdpowiedzUsuńCUKINIA JEST SUROWA?
OdpowiedzUsuńNo to już wiem co zasłoikuję w najbliższych dniach :) Uwielbiam fetę z oliwkami i oliwą a tutaj to widzę niebo :D
OdpowiedzUsuń