wtorek, 10 lipca 2012

SER DOMOWY a'la FETA Z CUKINIĄ ZIOŁAMI W ZALEWIE Z OLIWY Z OLIWEK I BIAŁEGO BALSAMICO





Ser biały domowy typu feta ,cukinia ,oliwa z oliwek Monini Delicato i 2 dni  cierpliwości choć proponuję wytrzymać dłużej aby z przyjemnością zajadać się prostym i pożywnym antipasti,tapas lub jak kto woli po polsku przekąską :)Ser sama zrobiłam  ,ale jeżeli wolicie bardziej sprecyzowany smak to proponuję kupną fetę.A do tego kawałek pieczywa aby móc napawać się smaczną oliwą  pachnącą i smakującą ziołami i lampka schłodzonego wina.Jest to moja druga odsłona w konkursie z firmą Monini  
Mam nadzieję ,że zdążę jeszcze z 3 i ostatnią propozycją choć  z oliwą można by dużo smacznych przepisów przedstawić i nie tylko kulinarnych .
                                                                              PRZEPIS 
                                                                  ser domowy lub kupny feta
                                                                   oliwa z oliwek Monini delicato
                                                                  ocet balsamiczny  biały Monini
                                                                  świeży rozmaryn,tymianek bazylia
                                                             kilka listków mięty opcjonalnie jak lubicie
                                                                sól,pieprz i pieprz kolorowy w kulkach
                                                                           czosnek ze 4-5 ząbków
PRZEPIS NA SER DOMOWY TYPU FETA mojego pomysłu:)
Można użyć gotowej fety ale ja tym razem zrobiłam ser na podobieństwo fety
     400g jogurtu greckiego
     800g kefiru(najlepszy jaki możecie kupić)
          1L mleka (wszyscy piszą że nie uht ale ja użyłam właśnie takiego bo innego nie miałam)
          sok z  1/2 cytryny 
           sól
Mleko zagotowałam ,(jak zaczyna wrzeć zdejmujemy z kuchenki)
Dodałam wymieszany jogurt razem z kefirem ,zamieszałam i wcisnęłam z 1/2 połowy cytryny soku osoliłam 1/2 łyżeczki soli
Powinna teraz oddzielić się serwatka.Jeżeli nie to można dodać jeszcze trochę soku z cytryny.
Po oddzieleniu się serwatki zawartość całą przelewamy przez sito wyłożone czystą gazą lub ściereczką bawełnianą .Może to być też czysta pielucha tetrowa. 
Zawiązujemy ściereczkę  i zostawiamy na sicie lub wieszamy nad garnkiem aby ociekał (ok5-10min)
Ser przed ociekaniem  można przelać zimną wodą  będzie wtedy jędrniejszy
Odsączyć  ,przełożyć ser w ściereczce do jakiegoś płaskiego naczynia i obciążyć go na jakieś 10 min.
Po tym czasie ser włożyć do solanki.
na 1/2L wody 1-2 łyżki soli lub metodą na jajko czyli sypiemy tyle soli do wody aż jako wypłynie (jajko w skorupce nie gotowane)
W solance trzymałam jakieś 4 godz.
Po tym czasie wyjąć odsączyć i pokroić w kostkę


                                 Do słoika wkładamy pociętą w pół plastry cukinię i ser w kostkę
                 Przekładając ziołami (rozmarynem,tymiankiem,bazylią i kilkoma listkami mięty 2-3 ząbki czosnku i kilka kulek kolorowego pieprzu


Do oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Monini delikato dodajemy do smaku białego octu balsamicznego też  kupiłam Monini.Solimy do smaku ,pieprzymy i dodajemy 1/2-1 łyżeczki suszonego tymianku i 2 ząbki przeciśniętego czosnku
Po 2 dniach jest gotowe ,choć jak postoi kilka dni dłużej to bardziej nasiąknie smakiem i aromatem
Podałam z oliwkami i suszonymi pomidorami.Jest pyszne nie muszę zachwalać i wspaniale się sprawdza w upalne dni:)Dla dbających o zdrowie polecam szczególnie bo DIETA bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe pomoże nam pozbyć się  cholesterolu,obniży ciśnienie krwi a substancje chemiczne zawarte w oliwie zapobiegają chorobom nowotworowym.
      przepis dodaję do konkursu Monini     

24 komentarze:

  1. Nigdy nie robiłam domowej fety a uwielbiam ten serek więc koniecznie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. apetyczne robie cos podobnego ale bez cukini.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy pomysł na cukinię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygrasz! :P Nie ma innej opcji! Domowa feta to szał-ciał.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepysznie! podziwiam za tak smakowity pomysł i zrobienie sera - super! Wspaniała przekąska, kupuję, biorę w ciemno!

    I trzymam kciuki za wygraną w konkursie, propozycja I-klasa;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa dziękuję ,mam nadzieję ,że choć na nagrodę pocieszenia się załapię:)

      Usuń
  6. Świetny pomysł, podejdę na dniach do krów sąsiadów po mleko i zrobię :D Nie dla siebie, bo dieta mi nie pozwala, ale rodzinka to lubi takie cuda :D I trzymam kciuki żebyś wygrała w tym durszlakowym konkursie, bo pomysł jest bardzo ciekawy :) Pozdrawiam Kasiu :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pulina ale masz dobrze ,że masz krowy po sąsiedzku,zazdroszczę :)

      Usuń
  7. Jestem pelna podziwu. Ja nie zdecydowalabym sie na to, by przygotowac taka fete sama. Bardzo podoba mi sie to, jak wszystkie skladniki wygladaja w sloiku, tworza sliczna kompozycje. Taka feta moim zdaniem jest idealnym rozwiazaniem na prezent.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sonja to proste jak konstrukcja cepa ;)odważ się a na pewno będziesz często robiła taki ser:)A wiesz ,że fajny pomysł masz ze na prezent ,nawet nie pomyślałam;)

      Usuń
  8. Rewelacyjny pomysl! Wyproboje przeps, na serek tez - bo to wielka frajda zrobic samemu :). Jak na razie robie tylko jogurty, kefir i twarog. Wiec czas sprobowac zrobic ser typu Feta :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cieszę się że ci się podoba,jak zrobisz to napisz jak smakowało tylko proszę podpisz się następnym razem bo milej jest wiedzieć z kim się zdania wymienia:)

    OdpowiedzUsuń
  10. o rany, jakie smakowitości;)
    podziwiam...;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny przepis, muszę też zrobić taki ser w słoiczku :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Coś wspaniałego, idę do sklepu po jogurt i kefir i rozpoczynam produkcję serka :) Może jedynie cukinię podmienię na coś innego, ale to już mały pikuś :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny pomysł Kasiu! Bardzo mi się podoba, tyle smaków zamkniętych w jednym, małym słoiczku:) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  14. Mój serek właśnie leżakuje w solance :) Powiedz mi, to cudo już zalane w oliwie i tak dalej przechowujesz w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  15. Tak wstawiam słoik do lodówki bo najlepiej smakuje jak jest schłodzone:)

    OdpowiedzUsuń
  16. CUKINIA JEST SUROWA?

    OdpowiedzUsuń
  17. No to już wiem co zasłoikuję w najbliższych dniach :) Uwielbiam fetę z oliwkami i oliwą a tutaj to widzę niebo :D

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...