Upały znowu nas nawiedziły więc nie ma co siedzieć w gorącej kuchni ,więc najlepszym i najszybszym zapychaczem będzie tarta.Do niej sałata z winegretem i mamy pycha lekki obiad czy nawet kolację.Generalnie nie wyobrażam sobie aby w mojej lodówce nie było ciasta francuskiego .Nawet powoli zmierzam ku temu aby samej własnoręcznie takie ciasto zrobić ;)I mam nadzieję ,iż uda mi się wykonać ten plan jeszcze w tym roku .Życzę smacznego i zmykam z dzieciakami na basen:)
PRZEPIS:
duża garść boczku wędzonego parzonego skrojonego w kostkę
1duży por
1 cukinia
1-2 pomidory
1-2 ząbki czosnku
sól,pieprz
olej ryżowy lub rzepakowy do podsmażenia
1opakowanie ciasta francuskiego
4 jajka
200 ml śmietany(18%)
100g sera żółtego
listki bazylii
troszkę soli i pieprzu do smaku
Boczek ,por i czosnek podsmażamy
Cukinię tniemy w plasterki i podsmażamy osobno lub razem z boczkiem Cukinia ma się tylko zeszklić
Jajka wymieszać ze śmietaną ,doprawić solą i pieprzem dodać tarty ser i pocięte listki bazylii
Ciasto złożyłam w kwadrat i uformowałam rękoma koło,rozwałkowałam na podsypanym mąka blacie na wielkość formy do tart
Formę wylepiamy ciastem dociskając boki
Na ciasto wykładamy farsz,wylewamy masę jajeczną z serem
na wierzchu układamy plastry pomidora
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stC i pieczemy ok. 35-40 min aż masa się zetnie
Prawda,że łatwe:)
PRZEPIS:
duża garść boczku wędzonego parzonego skrojonego w kostkę
1duży por
1 cukinia
1-2 pomidory
1-2 ząbki czosnku
sól,pieprz
olej ryżowy lub rzepakowy do podsmażenia
1opakowanie ciasta francuskiego
4 jajka
200 ml śmietany(18%)
100g sera żółtego
listki bazylii
troszkę soli i pieprzu do smaku
Boczek ,por i czosnek podsmażamy
Cukinię tniemy w plasterki i podsmażamy osobno lub razem z boczkiem Cukinia ma się tylko zeszklić
Jajka wymieszać ze śmietaną ,doprawić solą i pieprzem dodać tarty ser i pocięte listki bazylii
Ciasto złożyłam w kwadrat i uformowałam rękoma koło,rozwałkowałam na podsypanym mąka blacie na wielkość formy do tart
Formę wylepiamy ciastem dociskając boki
Na ciasto wykładamy farsz,wylewamy masę jajeczną z serem
na wierzchu układamy plastry pomidora
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stC i pieczemy ok. 35-40 min aż masa się zetnie
Prawda,że łatwe:)
robilam ostatnio bardzo podobna! :) pysznosci!
OdpowiedzUsuńładne mi nic:)))
OdpowiedzUsuńA na mnie krzyczą, że chcę włączyć piekarnik!
OdpowiedzUsuńTez idę na basen, papa:)
Niby nic? Stanowczo zaprzeczam, przecież to musiało smakować bosko ;)
OdpowiedzUsuńjakie nic? to przecież same pyszności.
OdpowiedzUsuńSzybko i smacznie, podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńno nie takie znowu nic, raczej dużo smacznych rzeczy:D
OdpowiedzUsuńProsta i smaczna! Pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńZa wspaniałe potrawy, za pyszne zdjęcia, za dobre rady... zapraszam Cię do Versatile Blogger Award;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie - lubię takie "nic" ;)
OdpowiedzUsuńMiło mi Cię poinformować, że zostałaś nominowana przeze mnie do Versatile Blogger Award. Zapraszam do mnie po więcej informacji ;)
http://nikolodkuchni.blogspot.co.uk/2012/08/the-versatile-blogger-award.html
Pyszności! Co prawda nie dla Alergika ale pyszności. Przyjmij więc proszę moją nominację do Versatile Blogger Award :)http://mamaalergikagotuje.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award-i-moje-nominacje.html
OdpowiedzUsuńOd jakiegoś czasu regularnie zaglądam na Twojego bloga i bardzo go lubię. Fajnie piszesz i masz bardzo smaczne pomysły, dlatego nominowałam Cię do Versatile Blogger Award :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Eliza
Ech te łańcuszki ,niemniej mi bardzo miło ,że tyle ich otrzymałam :) Nie mam wyjścia więc pociagnę dalej za ogniwka co by na mnie żadne szatany nie spadły hahaha wolę w szczęściu żyć do końca moich dni a nawet i dłużej:)
OdpowiedzUsuńteraz to tylko czekać na młode pomidorki i dopiero będzie uczta
OdpowiedzUsuń