poniedziałek, 20 sierpnia 2012

TARTA ...niby nic a pyszna;)

 Upały znowu nas nawiedziły więc nie ma co siedzieć w gorącej kuchni ,więc najlepszym i najszybszym zapychaczem będzie tarta.Do niej sałata z winegretem i mamy pycha lekki obiad czy nawet kolację.Generalnie nie wyobrażam sobie aby w mojej lodówce nie było ciasta francuskiego .Nawet powoli zmierzam ku temu aby samej własnoręcznie takie ciasto zrobić ;)I mam nadzieję ,iż uda mi się wykonać ten plan jeszcze w tym roku .Życzę smacznego i zmykam z dzieciakami na basen:)

PRZEPIS:

duża garść boczku wędzonego parzonego skrojonego w kostkę
1duży por
1 cukinia
1-2 pomidory
1-2 ząbki czosnku
sól,pieprz 
olej ryżowy lub rzepakowy do podsmażenia

1opakowanie ciasta francuskiego


4 jajka
200 ml śmietany(18%)
100g sera żółtego
listki bazylii
troszkę soli  i pieprzu do smaku

Boczek ,por i czosnek podsmażamy 
Cukinię tniemy w plasterki i podsmażamy osobno lub razem z boczkiem Cukinia ma się tylko zeszklić

Jajka wymieszać ze śmietaną ,doprawić solą i pieprzem dodać tarty ser i pocięte listki bazylii

Ciasto złożyłam w kwadrat i uformowałam rękoma koło,rozwałkowałam na podsypanym mąka blacie na wielkość formy do tart
Formę wylepiamy ciastem dociskając boki 

Na ciasto wykładamy farsz,wylewamy masę jajeczną z serem 
na wierzchu układamy plastry pomidora 
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stC i pieczemy ok. 35-40 min aż masa się zetnie 
Prawda,że łatwe:)


14 komentarzy:

  1. robilam ostatnio bardzo podobna! :) pysznosci!

    OdpowiedzUsuń
  2. A na mnie krzyczą, że chcę włączyć piekarnik!
    Tez idę na basen, papa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niby nic? Stanowczo zaprzeczam, przecież to musiało smakować bosko ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie nic? to przecież same pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  5. Szybko i smacznie, podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  6. no nie takie znowu nic, raczej dużo smacznych rzeczy:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Za wspaniałe potrawy, za pyszne zdjęcia, za dobre rady... zapraszam Cię do Versatile Blogger Award;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie - lubię takie "nic" ;)
    Miło mi Cię poinformować, że zostałaś nominowana przeze mnie do Versatile Blogger Award. Zapraszam do mnie po więcej informacji ;)
    http://nikolodkuchni.blogspot.co.uk/2012/08/the-versatile-blogger-award.html

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszności! Co prawda nie dla Alergika ale pyszności. Przyjmij więc proszę moją nominację do Versatile Blogger Award :)http://mamaalergikagotuje.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award-i-moje-nominacje.html

    OdpowiedzUsuń
  10. Od jakiegoś czasu regularnie zaglądam na Twojego bloga i bardzo go lubię. Fajnie piszesz i masz bardzo smaczne pomysły, dlatego nominowałam Cię do Versatile Blogger Award :)
    Pozdrawiam,
    Eliza

    OdpowiedzUsuń
  11. Ech te łańcuszki ,niemniej mi bardzo miło ,że tyle ich otrzymałam :) Nie mam wyjścia więc pociagnę dalej za ogniwka co by na mnie żadne szatany nie spadły hahaha wolę w szczęściu żyć do końca moich dni a nawet i dłużej:)

    OdpowiedzUsuń
  12. teraz to tylko czekać na młode pomidorki i dopiero będzie uczta

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...