Robiliście kiedyś masło?Ja właśnie zrobiłam,kilka minutek i pyszne masełko mamy.Kiedyś moja babcia ubijała śmietanę na masło ale to trwało wieki i ręce bolały .Ja wlałam śmietanę do miski od miksera i zaczęłam ubijać,najpierw na szybkich obrotach aż wyszła bita śmietana a potem zmniejszyłam prędkość dałam szczyptę soli i miksowało się dotąd aż się płyn oddzielił od masełka .W sumie to trwało z 5 min.
Kto nie próbował to zachęcam .Użyłam 400ml śmietany kremówki 36% ale następne zrobię ze śmietany takiej prawdziwej wiejskiej:)
P.S Dodam jeszcze ,że masełko przełożyłam do słoika który owinęłam folią aluminiową żeby światło nie miało dostępu i zalałam zimną wodą którą zmienia się codziennie i stoi w kuchni na blacie przykryte nie zakręcone zakrętką od słoika;). Sposób sprawdzony ,kiedyś wypatrzony u koleżanki ...i masło zawsze miękkie do smarowania
Kto nie próbował to zachęcam .Użyłam 400ml śmietany kremówki 36% ale następne zrobię ze śmietany takiej prawdziwej wiejskiej:)
P.S Dodam jeszcze ,że masełko przełożyłam do słoika który owinęłam folią aluminiową żeby światło nie miało dostępu i zalałam zimną wodą którą zmienia się codziennie i stoi w kuchni na blacie przykryte nie zakręcone zakrętką od słoika;). Sposób sprawdzony ,kiedyś wypatrzony u koleżanki ...i masło zawsze miękkie do smarowania
pierwszy raz widzę, ze ktoś ubijał mikserem masło:D świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńaż zachciało mi się swojskiego pachnącego masełka:)
Pozdrawiam i zapraszam do mnie na moje początki:)
A widzisz;p
UsuńKiedyś zrobiłam słodzone masło, kiedy troszkę za długo ubijałam bitą śmietanę do deseru ;)
OdpowiedzUsuńA poważnie takie prawdziwe masło jest pyszne i chętnie robiłabym masło, ale dostępu do prawdziwej wiejskiej śmietany niestety nie mam.
Ale ja zrobiłam to na kupnej 36% na próbę jak wyjdzie tak wyjdzie i wyszło:)Następnym razem pojadę na rynek i kupię śmietanę od krówki:)
UsuńMoj tato robi masło regularnie :) Babcia robiła w maselnicy... takie ubijanej własnie.
OdpowiedzUsuńOj fajny ten tata:)
UsuńNo proszę jakie to proste... Kasiu a z jakiej ilości śmietany ile gram masła otrzymałaś?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam mocno i gorąco;)
Ewa 400ml miałam ,śmietana Prezydent ona trochę jakaś kwaśniejsza była niż normalna kremówka,a ile w gramach to nie wiem ile mi wyszło bo nie ważyłam ale tak na oko to ok 150g chyba może więcej ?Muszę zważyć następnym razem.Buziaki:)
UsuńJeszcze nie tak dawno dość często robiłam masełko u mamy bo miała mleko prosto od krówki, a z kupnego masełko niestety nie wyjdzie. A jaki pyszny jest biały serek domowej roboty:)
OdpowiedzUsuńEla,z kupnego mleka nie ale ze śmietany kupnej wyjdzie:)Mleko od krówek to na każdym rynku można kupić o ile każdy ma gdzieś w okolicy takowe:)
UsuńSuper sposób na masło. Jeszcze nigdy nie robiłam. Jestem pewna, że z takiej prawdziwej, wiejskiej śmietany wyjdzie jeszcze pyszniejsze!
OdpowiedzUsuńMasełko własnej roboty super pomysł , bez chemicznych dodatków . Pysznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńUściski
Rarytas! Tak uwielbiam masło, że pewnie z pół bochenka chleba bym na raz wyjadła.
OdpowiedzUsuńMniam mniam :)))
OdpowiedzUsuńBardzo fajny blog pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie w odwiedziny przy okazji:)
http://kuchareczkamala.blogspot.com
Dzień dobry,
OdpowiedzUsuńnie wiem czy mogę liczyć na odpowiedź, ale spróbuję. Otóż nie zrozumiałam opisu przechowywania masła tj. czy wodę wlewamy do masła, czy słoik z masłem trzymamy w wodzie? Dziękuję , pozdrawiam Ulka.
Wodę wlewamy do słoika z masełkiem i co dzień wymieniamy na świeżą ,aż zużyjemy masełko:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za odpowiedź. Ulka
Usuń