Ostatnio mnie tu mało,jakoś nie po drodze mi z całym tym bałaganem kuchennym ale za to witam Was dziś chlebem ! Nie byle jakim bo takim prawdziwym na zakwasie i z dodatkiem przecieru z dyni.Pyszny ,pachnący ,wilgotny i długo świeży,sprawdzałam ,testowałam go cały tydzień i nic nie stracił na wartości.Upiekłam już 3 bochenki żeby być pewną ,że jest to chlebek idealny;) Tak więc Panie i Panowie nie ma na co czekać ,puki jeszcze czas dyniowy róbcie PRZECIER Z DYNI bo do wypieku chleba dodatek jak znalazł.
PRZEPIS:własny.
200g.zakwasu żytniego(dokarmionego dzień wcześniej)
200g wody (raczej letniej)
290g przecieru z dyni
250g maki orkiszowej pełnoziarnistej
100g.mąki żytniej typ 720
150g maki pszennej typ 650 lub 850
garść płatków orkiszowych(można dodać innych lub ziarno słonecznika)
2płaskie łyżeczki drożdży instant
1 łyżka miodu
1 łyżka oleju
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego kminku( można pominąć ale zdecydowanie chleb jest smaczniejszy )
Zakwas+przecier z dyni+ wodę+olej+ miód,wymieszać
dodać mąkę wymieszaną z drożdżami i płatkami ,wyrabiamy (mikserem ) ok.10 min Ciasto jest bardzo klejące
Miskę z ciastem wkładamy do torby foliowej i zostawiamy 2 godz.ciepłym miejscu
Po 1 godz krótko wyrabiamy dodając sól i kmin mielony i zostawiamy następną godzinę
Po tym czasie przekładamy ciasto do wysmarowanej i posypanej np.płatkami formy
Od góry nakładamy reklamówkę tworząc jakby balon nad formą i zostawiamy do wyrośnięcia na jakieś 2-3 godz.Powinno podwoić objętość
Ja wstawiam chleb do piekarnika i zapalam światełko.Jak wyrośnie to ściągam delikatnie reklamówkę,zamykam piekarnik z chlebem ,nastawiam piekarnik na 200 stC i piekę przez 1 godzinę.
Po godzinie wyciągam chleb z formy i wstawiam jeszcze na ok10-15 min przykrywając, górę chleba papierem do pieczenia
Robię tak ponieważ ten chleb nie lubi przenosin i czasami ciasto lubi opaść ,wiec wolę zostawić do wyrośnięcia w piekarniku
Piekłam w formie 27cm dł i 17szer.
P.S Jeżeli ktoś ma ochotę na zakwas ale nie wie jak się zabrać za niego od samego początku to dajcie znać ususzę swój świeży i podeślę chętnym:)
PRZEPIS:własny.
200g.zakwasu żytniego(dokarmionego dzień wcześniej)
200g wody (raczej letniej)
290g przecieru z dyni
250g maki orkiszowej pełnoziarnistej
100g.mąki żytniej typ 720
150g maki pszennej typ 650 lub 850
garść płatków orkiszowych(można dodać innych lub ziarno słonecznika)
2płaskie łyżeczki drożdży instant
1 łyżka miodu
1 łyżka oleju
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego kminku( można pominąć ale zdecydowanie chleb jest smaczniejszy )
Zakwas+przecier z dyni+ wodę+olej+ miód,wymieszać
dodać mąkę wymieszaną z drożdżami i płatkami ,wyrabiamy (mikserem ) ok.10 min Ciasto jest bardzo klejące
Miskę z ciastem wkładamy do torby foliowej i zostawiamy 2 godz.ciepłym miejscu
Po 1 godz krótko wyrabiamy dodając sól i kmin mielony i zostawiamy następną godzinę
Po tym czasie przekładamy ciasto do wysmarowanej i posypanej np.płatkami formy
Od góry nakładamy reklamówkę tworząc jakby balon nad formą i zostawiamy do wyrośnięcia na jakieś 2-3 godz.Powinno podwoić objętość
Ja wstawiam chleb do piekarnika i zapalam światełko.Jak wyrośnie to ściągam delikatnie reklamówkę,zamykam piekarnik z chlebem ,nastawiam piekarnik na 200 stC i piekę przez 1 godzinę.
Po godzinie wyciągam chleb z formy i wstawiam jeszcze na ok10-15 min przykrywając, górę chleba papierem do pieczenia
Robię tak ponieważ ten chleb nie lubi przenosin i czasami ciasto lubi opaść ,wiec wolę zostawić do wyrośnięcia w piekarniku
Piekłam w formie 27cm dł i 17szer.
P.S Jeżeli ktoś ma ochotę na zakwas ale nie wie jak się zabrać za niego od samego początku to dajcie znać ususzę swój świeży i podeślę chętnym:)
Wygląda apetycznie :))
OdpowiedzUsuńale super chleb. zjadłabym kromkę.
OdpowiedzUsuńWygląda super, na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńO kurcze, ale chlebek.... Musi byc pyszny!!!
OdpowiedzUsuńPiękny!:)
OdpowiedzUsuńJa dziś też upiekłam chlebek i wyszedł super:)
A Ciebie nominuję.
http://zaczarowanakuchnia.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html
Apetycznie wygląda:)Marzę o tym aby nauczyć się piec chleb...ale to długa i trudna droga dla mnie...
OdpowiedzUsuńŚlę ciepłe listopadowe pozdrowienia z uśmiechem serca*
Peninia ♥
http://peniniaart.blogspot.com
Pięknie dziękuje:)i zachęcam do pieczenia nie taka trudna ta droga a jaki zapach w domu:)
Usuńmmm ciekawe jak smakuje taki chlebek:)
OdpowiedzUsuńWyszedł cudny ,duży bochenek.To już czwarty dyniowy chlebek,wszystkie ,te na zakwasie i na drożdżach smakowały wybornie.Dzięki za przepis,pozdrawiam.Alina.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńUpiekłam! Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńPyszny chlebek nam podarowałaś :)
najlepszy chleb jaki do tej pory jadłam:)))
OdpowiedzUsuń