poniedziałek, 5 listopada 2012

CHLEB DYNIOWY PSZENNO -ORKISZOWY NA ZAKWASIE

 Ostatnio mnie tu mało,jakoś nie po drodze mi  z całym tym bałaganem kuchennym ale za to witam Was dziś chlebem ! Nie byle jakim bo takim prawdziwym  na zakwasie i z dodatkiem przecieru z dyni.Pyszny ,pachnący ,wilgotny i długo świeży,sprawdzałam ,testowałam go cały tydzień i nic nie stracił na wartości.Upiekłam już 3 bochenki żeby być pewną ,że jest to chlebek idealny;) Tak więc Panie i Panowie nie ma na co czekać ,puki jeszcze czas dyniowy róbcie PRZECIER Z DYNI bo do  wypieku chleba dodatek jak znalazł.

PRZEPIS:własny.
200g.zakwasu żytniego(dokarmionego dzień wcześniej)
200g wody (raczej letniej)
290g przecieru z dyni
250g maki orkiszowej pełnoziarnistej
100g.mąki żytniej typ 720
150g maki pszennej typ 650 lub 850
garść płatków orkiszowych(można dodać innych lub ziarno słonecznika)
2płaskie łyżeczki drożdży instant
1 łyżka miodu
1 łyżka oleju
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego kminku( można pominąć ale zdecydowanie chleb jest smaczniejszy )

Zakwas+przecier z dyni+ wodę+olej+ miód,wymieszać
dodać mąkę wymieszaną z drożdżami i płatkami ,wyrabiamy (mikserem ) ok.10 min Ciasto jest bardzo klejące
Miskę z ciastem wkładamy do torby foliowej i zostawiamy 2 godz.ciepłym miejscu
Po 1 godz krótko wyrabiamy  dodając sól i kmin mielony i zostawiamy następną godzinę
Po tym czasie przekładamy ciasto do wysmarowanej i posypanej np.płatkami formy 
Od góry nakładamy reklamówkę tworząc jakby balon nad formą i zostawiamy do wyrośnięcia na jakieś 2-3 godz.Powinno podwoić objętość
Ja wstawiam chleb  do piekarnika i zapalam światełko.Jak wyrośnie to  ściągam delikatnie reklamówkę,zamykam piekarnik z chlebem ,nastawiam piekarnik na 200 stC i piekę przez 1 godzinę.
Po godzinie wyciągam chleb z formy i wstawiam jeszcze na ok10-15 min przykrywając, górę chleba papierem do pieczenia
Robię  tak ponieważ ten chleb nie lubi przenosin i czasami ciasto lubi opaść ,wiec wolę zostawić do wyrośnięcia w piekarniku  
Piekłam w formie  27cm dł i 17szer. 

P.S Jeżeli ktoś ma ochotę na zakwas ale nie wie jak się zabrać za niego od samego początku to dajcie znać ususzę swój świeży i podeślę chętnym:)





12 komentarzy:

  1. ale super chleb. zjadłabym kromkę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super, na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  3. O kurcze, ale chlebek.... Musi byc pyszny!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny!:)
    Ja dziś też upiekłam chlebek i wyszedł super:)

    A Ciebie nominuję.
    http://zaczarowanakuchnia.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetycznie wygląda:)Marzę o tym aby nauczyć się piec chleb...ale to długa i trudna droga dla mnie...

    Ślę ciepłe listopadowe pozdrowienia z uśmiechem serca*
    Peninia ♥

    http://peniniaart.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie dziękuje:)i zachęcam do pieczenia nie taka trudna ta droga a jaki zapach w domu:)

      Usuń
  6. mmm ciekawe jak smakuje taki chlebek:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyszedł cudny ,duży bochenek.To już czwarty dyniowy chlebek,wszystkie ,te na zakwasie i na drożdżach smakowały wybornie.Dzięki za przepis,pozdrawiam.Alina.

    OdpowiedzUsuń
  8. Upiekłam! Dziękuję za przepis!
    Pyszny chlebek nam podarowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  9. najlepszy chleb jaki do tej pory jadłam:)))

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...