niedziela, 12 maja 2013

PISKOTA Z MIGDAŁAMI CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI.

 Piskota to ciasto biszkoptowe które zostało sprowadzone na węgierski dwór króla Matthiasa pod koniec XV wieku ,po tym jak poślubił on księżniczkę  Beatrix,córkę króla Neapolu.
I tyle z historii:)
 A w rzeczywistości to bardzo szybka i pyszna rolada z bitą śmietaną .Delikatna z nutą mięty ,dzięki mięcie czekoladowej, którą ostatnio kupiłam do swojego ziołowego ogródka i jestem zakochana w smaku .
Ciasto jest lekkie i delikatne ,więc masę należy piec natychmiast bo pozostawiona opada.Robiłam już to ciasto kilka razy a przepis pochodzi z książki  angielskiej autorki pt. Ciasta" i postanowiłam się nim z Wami podzielić .Mam nadzieję ,że będzie smakował wszystkim łasuchom:)


PRZEPIS:
4jajka
80 g. cukru
1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy
2 łyżeczki ciemnego rumu(ja użyłam Malibu )
90 g. orzechów włoskich drobniutko posiekanych(miksowałam w malakserze)(użyłam migdałów)

Piekarnik  nagrzewamy na 180stC

Ubij żółtka z cukrem,aż będzie jasna ,gęsta i podwoi swoją objętość
Wlej kawę rozpuszczoną w alkoholu ,ubijaj dalej
Ubij białka ,aż będą tworzyć się miękkie stożki*
Migdały ostrożnie wymieszaj z masą żółtkową
Dodaj teraz pianę z białek i delikatnie wymieszaj
Masę wlej do formy wyłożonej papierem ,forma 36x25 cm
Lekko wyrównaj i wstaw do  nagrzanego piekarnika  na ok. 15-20min ,aż ciasto będzie jasnobrązowe miękkie i sprężynujące pod dotykiem

Wyjmij ciasto z piekarnika na pergamin posypany cukrem
Oderwij papier od spodu ciasta
Przykryj je drugim czystym papierem i przykryj wilgotną ściereczką
Pozostaw do wystygnięcia

*Nie ubijaj piany na bardzo sztywną ,bo nie połączy się równo masą .
Ja ubiłam pianę ręcznie bez użycia miksera ,trwało to niecałe 5 min
Ubitą pianę od razu trzeba połączyć z masą ,więc najlepiej ubić ją już na sam koniec.

Do środka dodałam bitą śmietanę ubitą ze śmietan fixem ,jest przez to gęściejsza i nie opada.

NA NADZIENIE:
300ml. śmietany kremówki
     1 łyżka Malibu (może być cukier waniliowy)
     1 łyżeczkę cukru pudru
Ubij śmietanę z cukrem i Malibu
Rozsmaruj na cieście i zwiń w roladę.

DO DEKORACJI:
200g ciemnej czekolady + 100g smietany kremówki
Czekoladę rozpuścić razem ze śmietaną ,polać ciasto
Wstawić do lodówki jak stężeje wyjąć i np widelcem porobić wzorki.Udekorować i z powrotem do lodówki.


                                                          A to listki mięty czekoladowej
                                                 Uff :) dużo tego ,ale szybko się robi .Miłej niedzieli:)

16 komentarzy:

  1. Pierwszy raz słyszę o takim cieście a sądząc po składnikach i jego wyglądzie - zapowiada się wspaniale! Do tego mięta czekoladowa, która i w tym roku zagościła na moi balkonowym ogródku;)

    p.s. boję się rolad, ale jak już się odważę, to zrobię właśnie tą, z Twojego Kasiu przepisu;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi apatytu narobiłaś, muszę tez takie zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. O cieście nie słyszałam, ale podoba mi sie co widzę, to musi być fajne uczucie zaprezentować takie cudo rodzinie i znajomym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie! teraz mi się zachciało słodkości... Muszę wypróbować Kasiu twój przepis:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale cuda tworzysz, cukiernie powinnaś otworzyć :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bożenko,mistrzowskie wykonanie!
    A prezentuje się niezwykle wykwintnie i pysznie.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  7. mmmm kusisz ..
    a gdzie dostałaś mięte czekoladowa ? nawet nie wiedziałam że takowa jest ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też się natknęłam przez przypadek w tym roku na miętę czekoladową a kupiłam ją w doniczce w castoramie

      Usuń
  8. pychota ,ale nawet nie wiedzialm ,że jest mięta czekoladowa :O sama hodujesz ???

    OdpowiedzUsuń
  9. jak pięknie wygląda i na pewno tak samo smakowało:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...