Piskota to ciasto biszkoptowe które zostało sprowadzone na węgierski dwór króla Matthiasa pod koniec XV wieku ,po tym jak poślubił on księżniczkę Beatrix,córkę króla Neapolu.
I tyle z historii:)
A w rzeczywistości to bardzo szybka i pyszna rolada z bitą śmietaną .Delikatna z nutą mięty ,dzięki mięcie czekoladowej, którą ostatnio kupiłam do swojego ziołowego ogródka i jestem zakochana w smaku .
Ciasto jest lekkie i delikatne ,więc masę należy piec natychmiast bo pozostawiona opada.Robiłam już to ciasto kilka razy a przepis pochodzi z książki angielskiej autorki pt. Ciasta" i postanowiłam się nim z Wami podzielić .Mam nadzieję ,że będzie smakował wszystkim łasuchom:)
PRZEPIS:
4jajka
80 g. cukru
1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy
2 łyżeczki ciemnego rumu(ja użyłam Malibu )
90 g. orzechów włoskich drobniutko posiekanych(miksowałam w malakserze)(użyłam migdałów)
Piekarnik nagrzewamy na 180stC
Ubij żółtka z cukrem,aż będzie jasna ,gęsta i podwoi swoją objętość
Wlej kawę rozpuszczoną w alkoholu ,ubijaj dalej
Ubij białka ,aż będą tworzyć się miękkie stożki*
Migdały ostrożnie wymieszaj z masą żółtkową
Dodaj teraz pianę z białek i delikatnie wymieszaj
Masę wlej do formy wyłożonej papierem ,forma 36x25 cm
Lekko wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 15-20min ,aż ciasto będzie jasnobrązowe miękkie i sprężynujące pod dotykiem
Wyjmij ciasto z piekarnika na pergamin posypany cukrem
Oderwij papier od spodu ciasta
Przykryj je drugim czystym papierem i przykryj wilgotną ściereczką
Pozostaw do wystygnięcia
*Nie ubijaj piany na bardzo sztywną ,bo nie połączy się równo masą .
Ja ubiłam pianę ręcznie bez użycia miksera ,trwało to niecałe 5 min
Ubitą pianę od razu trzeba połączyć z masą ,więc najlepiej ubić ją już na sam koniec.
Do środka dodałam bitą śmietanę ubitą ze śmietan fixem ,jest przez to gęściejsza i nie opada.
NA NADZIENIE:
300ml. śmietany kremówki
1 łyżka Malibu (może być cukier waniliowy)
1 łyżeczkę cukru pudru
Ubij śmietanę z cukrem i Malibu
Rozsmaruj na cieście i zwiń w roladę.
DO DEKORACJI:
200g ciemnej czekolady + 100g smietany kremówki
Czekoladę rozpuścić razem ze śmietaną ,polać ciasto
Wstawić do lodówki jak stężeje wyjąć i np widelcem porobić wzorki.Udekorować i z powrotem do lodówki.
A to listki mięty czekoladowej
Uff :) dużo tego ,ale szybko się robi .Miłej niedzieli:)
I tyle z historii:)
A w rzeczywistości to bardzo szybka i pyszna rolada z bitą śmietaną .Delikatna z nutą mięty ,dzięki mięcie czekoladowej, którą ostatnio kupiłam do swojego ziołowego ogródka i jestem zakochana w smaku .
Ciasto jest lekkie i delikatne ,więc masę należy piec natychmiast bo pozostawiona opada.Robiłam już to ciasto kilka razy a przepis pochodzi z książki angielskiej autorki pt. Ciasta" i postanowiłam się nim z Wami podzielić .Mam nadzieję ,że będzie smakował wszystkim łasuchom:)
PRZEPIS:
4jajka
80 g. cukru
1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy
2 łyżeczki ciemnego rumu(ja użyłam Malibu )
90 g. orzechów włoskich drobniutko posiekanych(miksowałam w malakserze)(użyłam migdałów)
Piekarnik nagrzewamy na 180stC
Ubij żółtka z cukrem,aż będzie jasna ,gęsta i podwoi swoją objętość
Wlej kawę rozpuszczoną w alkoholu ,ubijaj dalej
Ubij białka ,aż będą tworzyć się miękkie stożki*
Migdały ostrożnie wymieszaj z masą żółtkową
Dodaj teraz pianę z białek i delikatnie wymieszaj
Masę wlej do formy wyłożonej papierem ,forma 36x25 cm
Lekko wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 15-20min ,aż ciasto będzie jasnobrązowe miękkie i sprężynujące pod dotykiem
Wyjmij ciasto z piekarnika na pergamin posypany cukrem
Oderwij papier od spodu ciasta
Przykryj je drugim czystym papierem i przykryj wilgotną ściereczką
Pozostaw do wystygnięcia
*Nie ubijaj piany na bardzo sztywną ,bo nie połączy się równo masą .
Ja ubiłam pianę ręcznie bez użycia miksera ,trwało to niecałe 5 min
Ubitą pianę od razu trzeba połączyć z masą ,więc najlepiej ubić ją już na sam koniec.
Do środka dodałam bitą śmietanę ubitą ze śmietan fixem ,jest przez to gęściejsza i nie opada.
NA NADZIENIE:
300ml. śmietany kremówki
1 łyżka Malibu (może być cukier waniliowy)
1 łyżeczkę cukru pudru
Ubij śmietanę z cukrem i Malibu
Rozsmaruj na cieście i zwiń w roladę.
DO DEKORACJI:
200g ciemnej czekolady + 100g smietany kremówki
Czekoladę rozpuścić razem ze śmietaną ,polać ciasto
Wstawić do lodówki jak stężeje wyjąć i np widelcem porobić wzorki.Udekorować i z powrotem do lodówki.
A to listki mięty czekoladowej
Uff :) dużo tego ,ale szybko się robi .Miłej niedzieli:)
Wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz słyszę o takim cieście a sądząc po składnikach i jego wyglądzie - zapowiada się wspaniale! Do tego mięta czekoladowa, która i w tym roku zagościła na moi balkonowym ogródku;)
OdpowiedzUsuńp.s. boję się rolad, ale jak już się odważę, to zrobię właśnie tą, z Twojego Kasiu przepisu;)
Ewuś nie ma się co bać,łatwizna :)
UsuńAle mi apatytu narobiłaś, muszę tez takie zrobić :-)
OdpowiedzUsuńO cieście nie słyszałam, ale podoba mi sie co widzę, to musi być fajne uczucie zaprezentować takie cudo rodzinie i znajomym :)
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
UsuńPysznie! teraz mi się zachciało słodkości... Muszę wypróbować Kasiu twój przepis:D
OdpowiedzUsuńAle cuda tworzysz, cukiernie powinnaś otworzyć :)
OdpowiedzUsuńBożenko,mistrzowskie wykonanie!
OdpowiedzUsuńA prezentuje się niezwykle wykwintnie i pysznie.
Pozdrowienia!
Bożenka to moja mama hihi ale miło mi ;))
Usuńmmmm kusisz ..
OdpowiedzUsuńa gdzie dostałaś mięte czekoladowa ? nawet nie wiedziałam że takowa jest ;p
Ja też się natknęłam przez przypadek w tym roku na miętę czekoladową a kupiłam ją w doniczce w castoramie
Usuńpychota ,ale nawet nie wiedzialm ,że jest mięta czekoladowa :O sama hodujesz ???
OdpowiedzUsuńjak pięknie wygląda i na pewno tak samo smakowało:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńOj tak ,bardzo smakowało:))
UsuńDelicje!
OdpowiedzUsuń