poniedziałek, 20 maja 2013

SOS DO SPAGHETTI z tymiankiem i lawendą:)

To taki szybki przepis  ,sprawdza się kiedy chcemy zjeść smacznie a nie mamy czasu.Robię często i z różnymi ziołami .Tym razem tylko z tymiankiem i lawendą .Dziwne dla niektórych, bo bez bazylii i estragonu to co to za sos pomidorowy  ? A jednak muszę stwierdzić ,bardzo mnie zaskoczył taki minimalny dobór ziół.Oczywiście bardzo pozytywnie a dodatek lawendy do tymianku  lekko pokręca smak tego prostego sosu .

PRZEPIS:

cebula
marchew
trochę oleju  rzepakowego do podsmażenia
1 łyżeczka płaska świeżego tymianku
listki lawendy
1 puszka pomidorów
1-2 łyżki śmietany(18%)
sól czosnek do smaku
makaron spaghetti

Cebulę zeszklić ,dodać startą marchew podsmażać chwilę aż marchew lekko zmięknie.
Dodać pomidory( zmiksowane),tymianek,5 listków młodej lawendy,sól i czosnek do smaku
Przykryć pokrywką i gotować  na małym gazie ok 5-7 min i ok 3 min bez pokrywki
Na koniec dodać śmietanę 

2 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...