To taki szybki przepis ,sprawdza się kiedy chcemy zjeść smacznie a nie mamy czasu.Robię często i z różnymi ziołami .Tym razem tylko z tymiankiem i lawendą .Dziwne dla niektórych, bo bez bazylii i estragonu to co to za sos pomidorowy ? A jednak muszę stwierdzić ,bardzo mnie zaskoczył taki minimalny dobór ziół.Oczywiście bardzo pozytywnie a dodatek lawendy do tymianku lekko pokręca smak tego prostego sosu .
PRZEPIS:
cebula
marchew
trochę oleju rzepakowego do podsmażenia
1 łyżeczka płaska świeżego tymianku
listki lawendy
1 puszka pomidorów
1-2 łyżki śmietany(18%)
sól czosnek do smaku
makaron spaghetti
Cebulę zeszklić ,dodać startą marchew podsmażać chwilę aż marchew lekko zmięknie.
Dodać pomidory( zmiksowane),tymianek,5 listków młodej lawendy,sól i czosnek do smaku
Przykryć pokrywką i gotować na małym gazie ok 5-7 min i ok 3 min bez pokrywki
Na koniec dodać śmietanę
PRZEPIS:
cebula
marchew
trochę oleju rzepakowego do podsmażenia
1 łyżeczka płaska świeżego tymianku
listki lawendy
1 puszka pomidorów
1-2 łyżki śmietany(18%)
sól czosnek do smaku
makaron spaghetti
Cebulę zeszklić ,dodać startą marchew podsmażać chwilę aż marchew lekko zmięknie.
Dodać pomidory( zmiksowane),tymianek,5 listków młodej lawendy,sól i czosnek do smaku
Przykryć pokrywką i gotować na małym gazie ok 5-7 min i ok 3 min bez pokrywki
Na koniec dodać śmietanę
ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńja ostatnio się zajadam ziołami prowansalskimi z lawenda ;)
OdpowiedzUsuń