Zanosiłam się już od jakiegoś czasu zrobić suflet .Uwielbiam je i nie boję się ich wcale robić .Przy sufletach trzeba trzymać się przepisu bo każdy przepis ma odpowiednie proporcje .Podstawową rolę odgrywa też dobrze przygotowany sos beszamelowy który jest podstawą każdego sufletu na ostro.
Ten suflet przygotowałam specjalnie na konkurs w którym biorę udział i mam nadzieję ,że będziecie mnie wspierać .Tutaj namiary na KONKURS
PRZEPIS:
Składniki dla 3-4 osób(w zależności od wielkości foremek)
250 g. obranej i pokrojonej marchewki
1 łyżeczka rozmarynu
1/4 łyżeczki tymianku
2 cebulki dymki bez szczypiorku)
1 łyżeczka oleju do smażenia
sól i wrzątek
1 jajko
Składniki na sos beszamel:
15 g. masła
20 g. mąki
125 g. zimnego mleka
szczypta soli,cukru,pieprzu i gałki muszkatołowej
1.Cebulkę skroić i podsmażyć razem z tymiankiem
2. Marchew, rozmaryn zalać osolonym wrzątkiem
3. Dodać odsmażoną cebulkę i gotować ok.30 min do miękkości
SOS:
1.W rondelku rozpuścić masło
2. Wsypać mąkę i wymieszać energicznie na jednolitą masę
3. Jednym haustem wlać zimne mleko+ przyprawy i gotować, aż zgęstnieje cały czas mieszając.
4. Marchew przecedzić i przetrzeć przez sito
5.Połączyć sos i marchew ,wymieszać i dodać żółtko,ewent. doprawić do smaku
6.Białko ubić na sztywno dodać 1/4 łyżeczki cukru i dalej ubijać na bardzo sztywną pianę.
7.Do masy delikatnie wmieszać ubite biało
8. Foremki posmarować masłem na 3/4 wysokości i uzupełnić masą
9.Piec 10 min w 165stC a następne 25 min w 180stC.
10. Podajemy od razu po upieczeniu
Moje rady.
Pianę łączymy z masą delikatnie unosząc a nie mieszając np. drewnianą łyżką
Piekarnik zawsze nagrzewamy wcześniej a w czasie pieczenia nigdy nie zmniejszamy temperatury!
Masę nakładamy do formy lekko powyżej 3/4 wysokości
Dobrze wypieczony suflet ma mniejsze tendencje do opadania.
Sos beszamel przygotować w czasie kiedy gotują się marchewki
SMACZNEGO
Ten suflet przygotowałam specjalnie na konkurs w którym biorę udział i mam nadzieję ,że będziecie mnie wspierać .Tutaj namiary na KONKURS
PRZEPIS:
Składniki dla 3-4 osób(w zależności od wielkości foremek)
250 g. obranej i pokrojonej marchewki
1 łyżeczka rozmarynu
1/4 łyżeczki tymianku
2 cebulki dymki bez szczypiorku)
1 łyżeczka oleju do smażenia
sól i wrzątek
1 jajko
Składniki na sos beszamel:
15 g. masła
20 g. mąki
125 g. zimnego mleka
szczypta soli,cukru,pieprzu i gałki muszkatołowej
1.Cebulkę skroić i podsmażyć razem z tymiankiem
2. Marchew, rozmaryn zalać osolonym wrzątkiem
3. Dodać odsmażoną cebulkę i gotować ok.30 min do miękkości
SOS:
1.W rondelku rozpuścić masło
2. Wsypać mąkę i wymieszać energicznie na jednolitą masę
3. Jednym haustem wlać zimne mleko+ przyprawy i gotować, aż zgęstnieje cały czas mieszając.
4. Marchew przecedzić i przetrzeć przez sito
5.Połączyć sos i marchew ,wymieszać i dodać żółtko,ewent. doprawić do smaku
6.Białko ubić na sztywno dodać 1/4 łyżeczki cukru i dalej ubijać na bardzo sztywną pianę.
7.Do masy delikatnie wmieszać ubite biało
8. Foremki posmarować masłem na 3/4 wysokości i uzupełnić masą
9.Piec 10 min w 165stC a następne 25 min w 180stC.
10. Podajemy od razu po upieczeniu
Moje rady.
Pianę łączymy z masą delikatnie unosząc a nie mieszając np. drewnianą łyżką
Piekarnik zawsze nagrzewamy wcześniej a w czasie pieczenia nigdy nie zmniejszamy temperatury!
Masę nakładamy do formy lekko powyżej 3/4 wysokości
Dobrze wypieczony suflet ma mniejsze tendencje do opadania.
Sos beszamel przygotować w czasie kiedy gotują się marchewki
SMACZNEGO
ciekawy :)
OdpowiedzUsuńoczywiście ,że wspieram ,tylko wskaż gdzie kliknąć ;)
A w poście wyświetla się na różowo "KONKURS" Co prawda poprawiałam teraz bo wczoraj mi działało a dziś nie ale już jest ok:)
UsuńDzisiaj za mną "chodziła" marchew, wertowałam swoje i innych przepisy, w końcu najadłam się pierogów z soczewicą. Szkoda... bo pewnie bym się skusiła na suflet, lekki jak piórko i tak smacznie sfotografowany! Gratuluję
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam suflety i polecam bo jest pycha i wcale nie taki trudny jak mawiają:)
Usuńwygląda smacznie, przepis zapisuję, muszę wypróbować go an moich łasuchach:)
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńSuflety to już wyższa szkoła jazdy, dzięki za głos, masz też ode mnie za wyrafinowany przepis i piękne zdjęcie :) Zastanawiam się czy nie umieścić info o konkursie na blogu może dołączy więcej blogerek.
OdpowiedzUsuńKochana głosik oddany, życzę wygranej i gratuluje świetnych pomysłów kulinarnych :)
OdpowiedzUsuńBuziaki :)
Ale ciekawy przepis :o Nie widziałam takie sufletu jeszcze nigdy ! Pycha :)
OdpowiedzUsuńale pyszności:) wygląda wyśmienicie:) tylko skosztować:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuń