czwartek, 30 maja 2013

ZUPA Z LIŚCI ;)


Od razu na początku piszę ,że ta zupa ma piękny zielony jak trawa kolor czego niestety na zdjęciu nie widać. Zostawiłam specjalnie kubek tej zupy na dzisiejszą sesję zdjęciową ,ale niestety noc i powtórne  podgrzanie zmieniły  jej kolor i wygląda jak zupa szczawiowa,ale uwierzcie na słowo ,że jest smaczna co potwierdziło kilka osób :)
Zupa z liści jak ją nazwałam ma w sobie liście rzodkiewki ,rukolę, roszponkę ,cebulkę dymkę i bazylię .Polecam bo jest smaczna,szybka i zaskakująca w smaku dzięki rukoli  .

PRZEPIS:
1 duża dymka ze szczypiorkiem
Po 1 dużej garści -roszponki i rukoli
Liście rzodkiewki z (1 pęczka)
ok 1,5 litra  gorącego rosołu lub wywaru z jarzyn
czosnek do smaku (1-2 ząbki)
kilka kropel soku z cytryny
troszkę oleju do podsmażenia


W garnku rozgrzałam olej i wrzuciłam posiekaną dymkę ze szczypiorkiem,chwilkę podsmażyłam
Dodałam obie sałaty ,jak zmiękły wlałam gorący wywar ,gotowałam ok 10 min
Doprawiłam do smaku  czosnkiem,sól nie była potrzebna bo wywar był dobrze doprawiony
Zmiksowałam wszystko w garnku dałam kilka kropel soku z cytryny,odstawiłam na bok
Zupę zagęściłam lekkim sosem beszamel.

SOS BESZAMEL :
ok. 50g masła
2 -3 łyżeczki masła
zimne mleko

Masło rozpuszczamy
dodajemy  mąkę, tyle aby zrobiła się gęsta papka ja dałam ok 2 łyżeczek z lekkim czubem
dolewamy zimne mleko cały czas mieszając aby mąka się ładnie rozprowadziła.
Mleka dolałam na oko;) ok szklanki.
Zupę można zagęścić też ziemniakami co spowoduje ,że  będzie mniej kaloryczna
Ziemniaki można ugotować wcześniej i potem dodać do zupy i zmiksować.

Każdemu do zupki wrzuciłam kilka listków roszponki i plasterek sera mozzarella
Dodatkowo ja  do takich zupek muszę jeszcze dodać śmietanę z łakomstwa oczywiście:)







9 komentarzy:

  1. Skladniki rewelacyjne, zupa musiala byc pyszna:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. No to ja poproszę filiżankę cudownie zielonej i apetycznej zupki zagęszczonej ziemniakami.
    Często robię zielone zupy, te składniki bardzo odpowiadają mi smakowo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następną zrobię z ziemniakami bo z tym sosem to za dużo zamieszania:)

      Usuń
  3. zupa z liści ;)) nie jadłam jeszcze ani liści rzodkiewki (nawet nie wiedziała ,że są jadalne ;p ) , ani zupy takiej , może kiedys wypróbuję ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nie jadłam ale świetny przepis muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam ją za ten zielony kolor :D

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...