Zupa z liści jak ją nazwałam ma w sobie liście rzodkiewki ,rukolę, roszponkę ,cebulkę dymkę i bazylię .Polecam bo jest smaczna,szybka i zaskakująca w smaku dzięki rukoli .
PRZEPIS:
1 duża dymka ze szczypiorkiem
Po 1 dużej garści -roszponki i rukoli
Liście rzodkiewki z (1 pęczka)
ok 1,5 litra gorącego rosołu lub wywaru z jarzyn
czosnek do smaku (1-2 ząbki)
kilka kropel soku z cytryny
troszkę oleju do podsmażenia
W garnku rozgrzałam olej i wrzuciłam posiekaną dymkę ze szczypiorkiem,chwilkę podsmażyłam
Dodałam obie sałaty ,jak zmiękły wlałam gorący wywar ,gotowałam ok 10 min
Doprawiłam do smaku czosnkiem,sól nie była potrzebna bo wywar był dobrze doprawiony
Zmiksowałam wszystko w garnku dałam kilka kropel soku z cytryny,odstawiłam na bok
Zupę zagęściłam lekkim sosem beszamel.
SOS BESZAMEL :
ok. 50g masła
2 -3 łyżeczki masła
zimne mleko
Masło rozpuszczamy
dodajemy mąkę, tyle aby zrobiła się gęsta papka ja dałam ok 2 łyżeczek z lekkim czubem
dolewamy zimne mleko cały czas mieszając aby mąka się ładnie rozprowadziła.
Mleka dolałam na oko;) ok szklanki.
Zupę można zagęścić też ziemniakami co spowoduje ,że będzie mniej kaloryczna
Ziemniaki można ugotować wcześniej i potem dodać do zupy i zmiksować.
Każdemu do zupki wrzuciłam kilka listków roszponki i plasterek sera mozzarella
Dodatkowo ja do takich zupek muszę jeszcze dodać śmietanę z łakomstwa oczywiście:)
fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny:)
UsuńSkladniki rewelacyjne, zupa musiala byc pyszna:-)
OdpowiedzUsuńTak powiedziało 7 osób :)
UsuńNo to ja poproszę filiżankę cudownie zielonej i apetycznej zupki zagęszczonej ziemniakami.
OdpowiedzUsuńCzęsto robię zielone zupy, te składniki bardzo odpowiadają mi smakowo.
Następną zrobię z ziemniakami bo z tym sosem to za dużo zamieszania:)
Usuńzupa z liści ;)) nie jadłam jeszcze ani liści rzodkiewki (nawet nie wiedziała ,że są jadalne ;p ) , ani zupy takiej , może kiedys wypróbuję ;))
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadłam ale świetny przepis muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńuwielbiam ją za ten zielony kolor :D
OdpowiedzUsuń