Kochani ,chwalę się, bo zajęłam 2 miejsce w 1 edycji konkursu Elektrolux SUPER CHEF;D Nie przypuszczałam ,miałam mało oddanych głosów a jednak nie tylko one się liczą w tym konkursie ale również głos jury .A miałam zrezygnować ale jak dziś po obiedzie przeczytałam meila to oczy mi wyszły z niedowierzania.I w te pędy na biegu zaczęłam myśleć i zrobiłam sałatkę ze szparagami ,truskawkami i wątróbką.
Jeżeli mogę prosić i podoba Wam się ten przepis to zagłosujcie .Głosować można do jutra do północy chyba.
tu jest link do mojej sałatki:)
KONKURS ELEKTROLUXA
PRZEPIS:
4 umyte oczyszczone i wymoczone w mleku (ok.30 min)wątróbki indycze
2 cebulki dymki skrojone + szczypiorek z 1 dymki
2 gałązki rozmarynu
1/2 p. masła+1 łyżka oleju rzepakowego lub ryżowego
1-2 łyżki alkoholu(dodałam nalewki truskawkowo-imbirowej
sól,pieprz do smaku
truskawki i zielone szparagi
osolony wrzątek +1 łyżeczka cukru (wody tyle aby zakryła szparagi)
1.Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce ,wrzucamy na wrzątek,gotujemy 10-15 min,wyjmujemy i przelewamy zimną wodą
(wywaru nie wylewamy ,końcówek też nie wyrzucamy przyda się np. na zupę)
2. Na patelni rozpuszczamy masło i olej
3. Wrzucamy dymkę ,solimy ,smażymy, aż się zeszkli,wkładamy rozmaryn i osuszoną wątróbkę
4. Wątróbkę smażymy ok.10 min ,przekładamy na drugą stronę,wlewamy alkohol i szczypiorek,smażymy jeszcze chwilę posypujemy pieprzem i ewentualnie solimy
5.Na talerzu układamy truskawki i szparagi.Układamy wątróbkę i delikatnie polewamy dressingiem
4 truskawki
50 mil soku jabłkowego
1 łyżka nalewki truskawkowej (opcjonalnie)
3 łyżki sosu który wytworzył się podczas smażenia wątróbki
sól,pieprz cayenne do smaku
2 łyżki soku z cytryny
5 igiełek świeżego rozmarynu
Wszystko umieszczamy w blenderze i miksujemy na aksamit.
Kochan cóz za połaczenie ,ale chętnie spróbuje , głos oddany :)
OdpowiedzUsuńPysznie to wymyśliłaś! zagłosowałam:)
OdpowiedzUsuńPysznie to wymyśliłaś! zagłosowałam:)
OdpowiedzUsuń