piątek, 28 czerwca 2013

SOS WINEGRET NA OLEJU RZEPAKOWYM I OCCIE TRUSKAWKOWYM:)



 Sos winegret każdy chyba zna .Zazwyczaj robi się go z oliwy z oliwek ale tym razem zrobiłam z oleju rzepakowego i zapisuję to na swoich blogowych kartach ku pamięci dla mojej córki na przyszłość jak zacznie korzystać z przepisów mamusi;))
Przepis na winegret jest zawsze taki sam 3:1 +dodatki smakowe .Pierwszy raz w życiu też użyłam octu truskawkowego i stwierdzam ,że smak winegretu jest idealny i bardzo podoba mi się jego delikatny łososiowo-różowy kolorek :)

PRZEPIS:
3 części oleju rzepakowego
1 część octu truskawkowego
sól,pieprz
 ząbki czosnku do smaku(czosnek przeciśnięty przez praskę)
przeliczamy to na łyżki ,gramy lub szklanki tak jak wygodnie i oczywiście wszystko zależy od ilości jaką potrzebujemy.
Całość umieszczamy w słoiczku,zakręcamy i mieszamy jak szejkerem.

A tak wygląda olej w połączeniu z octem truskawkowym.Zdjęcie pod światło więc nie widać żółtego kolorku oleju:)


1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...