Keczup truskawkowy niesamowity smak ;) Powstał wczoraj wieczorem na konkurs pt."BLOGERZY KOCHAJĄ OLEJ RZEPAKOWY.A ,że ja kocham to nie trzeba mnie namawiać ,bo używam go chyba najwięcej w mojej kuchni obok oleju ryżowego,kokosowego i oliwy z oliwek .Ale namawiam wszystkich którzy mają blogi kulinarne do wzięcia udziału bo jest coś super do wygrania a wiem ,że nie tylko ja o czymś takim marzę;)Wszystkie wiadomości na temat konkursu znajdziecie na stronie pokochaj olej rzepakowy
PRZEPIS:
800g przecieru z truskawek
Truskawki zasypać suto cukrem i zostawić na noc w lodówce.Rano odlać sok a truskawki zmiksować
Przecier zagotować
Do gorącego przecieru dodajemy:
igiełki z 2 gałązek rozmarynu
1 łyżka płaska suchego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1/4 łyżeczki przyprawy do piernika
W moździerzu utrzeć 5 goździków i 3 ziela angielskie(powinna wyjść 1 płaska łyżeczka)
ok.30 listków mięty(dodałam mięty czekoladowej)
listki z 2 łodyżek tymianku
Wymieszać wszystko porządnie i gotować bez przykrycia od czasu do czasu mieszając jakieś 30 min
Na koniec dodać 8 łyżek oleju rzepakowego i jeszcze jakieś 10 min mieszać i gotować
Keczup powinien być gęsty prawie tak jak keczup pomidorowy
Całość przecieramy przez sito,jeszcze raz zagotowujemy i przekładamy do wyparzonych słoiczków
Keczup jest pyszny dzięki olejowi aksamitny i wspaniale będzie smakował w połączeniu z serami pleśniowymi ,polędwicą a nawet jako dodatek do lodów.Namawiam do zrobienia ,powinien stać w każdej spiżarni:)
PRZEPIS:
800g przecieru z truskawek
Truskawki zasypać suto cukrem i zostawić na noc w lodówce.Rano odlać sok a truskawki zmiksować
Przecier zagotować
Do gorącego przecieru dodajemy:
igiełki z 2 gałązek rozmarynu
1 łyżka płaska suchego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1/4 łyżeczki przyprawy do piernika
W moździerzu utrzeć 5 goździków i 3 ziela angielskie(powinna wyjść 1 płaska łyżeczka)
ok.30 listków mięty(dodałam mięty czekoladowej)
listki z 2 łodyżek tymianku
Wymieszać wszystko porządnie i gotować bez przykrycia od czasu do czasu mieszając jakieś 30 min
Na koniec dodać 8 łyżek oleju rzepakowego i jeszcze jakieś 10 min mieszać i gotować
Keczup powinien być gęsty prawie tak jak keczup pomidorowy
Całość przecieramy przez sito,jeszcze raz zagotowujemy i przekładamy do wyparzonych słoiczków
Keczup jest pyszny dzięki olejowi aksamitny i wspaniale będzie smakował w połączeniu z serami pleśniowymi ,polędwicą a nawet jako dodatek do lodów.Namawiam do zrobienia ,powinien stać w każdej spiżarni:)
Ale żeś wymyśliła!!! Przepis obłędny i przepyszny!!!!! Brawo Kasiu, chylę czoła Twojej kulinarnej wyobraźni! I życzę glównej wygranej!!!
OdpowiedzUsuńA wymyśliłam ,że hej;))Kombinuj kochana ,kombinuj bo w Twojej kuchni równie pięknie będzie wyglądał te kiciuś;))
UsuńSwietny pomysł na keczup, do serów doskonały dodatek.
OdpowiedzUsuńmmmm smakowitosci :)))
OdpowiedzUsuńfiu fiu, wymyśliłaś obłędnie :) zapisuję sobie :*
OdpowiedzUsuńPomysł na ten ketchup - mega! Muszę wypróbować :) A co do oleju to u mnie też jest go w kuchni najwięcej i można powiedzieć, że faktycznie kocham - jest super neutralny (nie ma smaku ani zapachu) więc pasuje do wszystkiego, a przy tym ma najlepszy skład tłuszczowy i jest zdrowy dla serca :)
OdpowiedzUsuń