czwartek, 27 czerwca 2013

KECZUP TRUSKAWKOWY AKSAMITNIE RZEPAKOWY;)

 Keczup truskawkowy  niesamowity smak  ;) Powstał wczoraj wieczorem na konkurs pt."BLOGERZY KOCHAJĄ OLEJ RZEPAKOWY.A ,że ja kocham to nie trzeba mnie namawiać ,bo używam go chyba najwięcej w mojej kuchni obok oleju ryżowego,kokosowego i oliwy z oliwek .Ale namawiam wszystkich którzy mają blogi kulinarne do wzięcia udziału bo jest coś super do wygrania a wiem ,że nie tylko ja o czymś takim marzę;)Wszystkie wiadomości na temat konkursu znajdziecie na stronie pokochaj olej rzepakowy


PRZEPIS:
800g przecieru z truskawek
Truskawki zasypać suto  cukrem i zostawić na noc w lodówce.Rano odlać sok a truskawki zmiksować

Przecier zagotować
Do gorącego przecieru dodajemy:
igiełki z 2 gałązek rozmarynu
1 łyżka płaska suchego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1/4 łyżeczki przyprawy do piernika
W moździerzu utrzeć 5 goździków i 3 ziela angielskie(powinna wyjść 1 płaska łyżeczka)
ok.30 listków mięty(dodałam mięty czekoladowej)
listki z 2 łodyżek tymianku
Wymieszać wszystko porządnie i gotować bez przykrycia od czasu do czasu mieszając jakieś 30 min
Na koniec dodać 8 łyżek oleju rzepakowego i jeszcze jakieś 10 min mieszać i gotować
Keczup powinien być gęsty prawie tak jak keczup pomidorowy
Całość przecieramy przez sito,jeszcze raz zagotowujemy i przekładamy do wyparzonych słoiczków



 Keczup jest pyszny dzięki olejowi aksamitny i wspaniale będzie smakował w połączeniu z serami pleśniowymi ,polędwicą a nawet jako dodatek do lodów.Namawiam do zrobienia ,powinien stać w każdej spiżarni:)

6 komentarzy:

  1. Ale żeś wymyśliła!!! Przepis obłędny i przepyszny!!!!! Brawo Kasiu, chylę czoła Twojej kulinarnej wyobraźni! I życzę glównej wygranej!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wymyśliłam ,że hej;))Kombinuj kochana ,kombinuj bo w Twojej kuchni równie pięknie będzie wyglądał te kiciuś;))

      Usuń
  2. Swietny pomysł na keczup, do serów doskonały dodatek.

    OdpowiedzUsuń
  3. fiu fiu, wymyśliłaś obłędnie :) zapisuję sobie :*

    OdpowiedzUsuń
  4. zielony pomidor6 sierpnia 2013 04:55

    Pomysł na ten ketchup - mega! Muszę wypróbować :) A co do oleju to u mnie też jest go w kuchni najwięcej i można powiedzieć, że faktycznie kocham - jest super neutralny (nie ma smaku ani zapachu) więc pasuje do wszystkiego, a przy tym ma najlepszy skład tłuszczowy i jest zdrowy dla serca :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...