wtorek, 25 czerwca 2013

Ocet truskawkowy na dwa sposoby


 Zapomniałam w zeszłym roku ale w tym pilnowałam się i w końcu będę miała swój ocet truskawkowy.
Robię na 2 sposoby ,żeby porównać który jaki będzie smakował.Pierwszy sposób znalazłam w mojej starej książce z przepisami na przetwory a drugi jest od Olgi Smile .Wg pierwszego robiłam w zeszłym roku ocet jabłkowy i dzięki temu mogę wykorzystać przepis Olgi.Ale dla tych co nie mają octu jabłkowego ten przepis babciny jak go nazywam będzie w sam raz i wg niego można robić różne octy owocowe

PRZEPIS BABCINY NA OCET OWOCOWY tym razem truskawkowy.
truskawki bezwzględnie świeże
woda
cukier
* 2-3 łyżki cukru na litr wody,można zastąpić miodem częściowo lub pół na pół będzie mocniejszy ocet
wg. przepisu Olgi dodałam też mietę

Truskawki umyć odszypułkować i pokroić drobno Ja rozdrabniam w melakserze
Przełożyć do wyparzonego gąsiorka lub wysokiego słoika
Zalać wodą przegotowaną z cukrem lub miodem ,która powinna całkowicie zakryć truskawki
Otwór gąsiorka czy słoika przykryć rzadkim płótnem lub gazą.Ja zakrywam papierem kuchennym i obwiązuję gumką
Zostawiamy na  na blacie kuchennym do momentu aż przestanie fermentować od czasu do czasu mieszamy owoce  . Może to trwać nawet 2-3 miesiące
Ocet fermentuje już w 20st C tak ,że nie musimy szukać bardzo ciepłego miejsca
Jak przestanie fermentować przecedzamy na sicie wyłożonym gazą
Przelewamy do czystych wyparzonych butelek
Można butelki zalakować lub spasteryzować dla bezpieczeństwa

*Ja butelki z octem pasteryzuję .
Do wysokiego garnka nalewam zimnej wody ,wstawiam butelki i doprowadzam do wrzenia wody zmniejszam dopływ ciepła i trzymam przez 10 min
Wyciągam butelki i zostawiam ,aż całkowicie się wystudzą

PRZEPIS W CAŁOŚCI POCHODZI OD OLGI SMILE

 1,5 kg truskawek
1,5 litra octu jabłkowego
 kilka listków mięty lub bazylii
można dodać korę cynamonu

Przygotowanie jest banalne. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i bardzo drobno tniemy. Ja używam do tego celu robota kuchennego. Ocet zagotowujemy, studzimy do takiej temperatury, aby dało się włożyć palec i zalewamy truskawki. Ja całość umieszczam w dużej kamionce, ale można spokojnie zastąpić ją dużym słoikiem. Do truskawek dokładam zioła i ostawiam do przegryzienia na około 10 dni. W tym czasie mieszam, co 2-3 dni. A właśnie, co ważne, pojemnik z całą zawartością trzeba przykryć gazą, aby nam się muszki owocówki nie zjawiły, bo nie można naczynia zakręcać. U mnie stoi nastawiony ocet w spiżarni na oknie. Po tych 10-14 dniach ocet odcedzam przez kilka warstw gazy i zamykam w szczelnych butelkach – zazwyczaj tych samych, w których znajdował się ocet jabłkowy :)



7 komentarzy:

  1. Jak zawsze babcine przepisy są po prostu najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A co robisz z ty octem później ? :) Bo sama nie wiem pomysłu gdzie go dodać;) Ale przepis jest fajny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a do sałatek jako sos winegret do marynat mięsnych. Ogólnie do wszystkiego nawet do deserów i do biszkoptu o ile w przepisie jest ocet

      Usuń
  3. do czego taki ocet mogę wykorzystać?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam Cię ponownie:)
Będzie mi ogromnie miło jeśli zostawisz swój komentarz,a może kiedyś ktoś z twoich bliskich na niego wpadnie i będzie mu również miło że Cię tu spotkał:)
NA ANONIMY NIE ODPOWIADAM .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...