Jedliście szparagi na surowo? Jeżeli nie to najwyższa pora,bo smakują zupełnie inaczej niż po przeróbce.Są tak soczyste ,że podczas jedzenia czujemy się nawodnieni i rześcy jakbyśmy dopiero co wyszli z pod prysznica.Po prostu cudownie się człowiek czuje jedząc sałatkę ze świeżymi szparagami:)Do szparagów bardzo pasuje ser gorgonzola a w połączeniu z owocami ,miętą i tymiankiem daje niesamowite uczucie świeżości.
PRZEPIS:dla 3-4 osób
1 pęczek białych lub zielonych szparagów
truskawki,czereśnie w dowolnej ilości
ser gorgonzola tyle ile lubicie
świeża mięta i tymianek
orzechy do posypania
ocet balsamiczny
Szparagi myjemy i obieramy ,odcinamy zdrewniałe końce
Wszystkie składniki kroimy na kawałki wg uznania
Posypujemy miętą ,tymiankiem,orzechami
Na koniec kropimy octem balsamicznym tyle ile lubimy
Białe szparagi obieramy na 3/4 wysokości 1/4 to główka szparaga której się nie obiera
PRZEPIS:dla 3-4 osób
1 pęczek białych lub zielonych szparagów
truskawki,czereśnie w dowolnej ilości
ser gorgonzola tyle ile lubicie
świeża mięta i tymianek
orzechy do posypania
ocet balsamiczny
Szparagi myjemy i obieramy ,odcinamy zdrewniałe końce
Wszystkie składniki kroimy na kawałki wg uznania
Posypujemy miętą ,tymiankiem,orzechami
Na koniec kropimy octem balsamicznym tyle ile lubimy
Białe szparagi obieramy na 3/4 wysokości 1/4 to główka szparaga której się nie obiera
ciekawy pomysł, surowych szparagów jeszcze nie jadłam ale wyglądają bardzo obiecująco:D
OdpowiedzUsuńJa podgryzałam zawsze przy obieraniu i teraz już wiem że warto ,ma ciekawy smak:)
UsuńOdważny pomysł i przekonujący, większość warzyw spożywa się na surowo,
OdpowiedzUsuńniby dlaczego szparagi miały by być traktowane inaczej?
Zapamiętam i zastosuję, wygląda przepysznie
mmm slinka mi leci ;p
OdpowiedzUsuńświetna sałatka! nie wiedziałam że szparagi można na surowo!
OdpowiedzUsuńintrygujący pomysł z jedzeniem surowych szparagów. ja w tym roku w ogóle pierwszy raz miałam z nimi do czynienia, więc może w następnym sezonie dojrzeję, aby spróbować wersji na surowo :)
OdpowiedzUsuń