poniedziałek, 24 czerwca 2013

SAŁATKA Z SUROWYMI SZPARAGAMI,OWOCAMI I GORGONZOLĄ...doprawiona miętą i tymiankiem

 Jedliście szparagi na surowo? Jeżeli nie to najwyższa pora,bo smakują zupełnie inaczej niż po przeróbce.Są tak soczyste ,że podczas jedzenia czujemy się nawodnieni i rześcy jakbyśmy dopiero co wyszli z pod prysznica.Po prostu cudownie się człowiek czuje jedząc sałatkę ze świeżymi szparagami:)Do szparagów bardzo pasuje ser gorgonzola a w połączeniu z owocami ,miętą i tymiankiem daje niesamowite uczucie świeżości.
PRZEPIS:dla 3-4 osób
1 pęczek białych lub zielonych szparagów
truskawki,czereśnie w dowolnej ilości
ser gorgonzola tyle ile lubicie
świeża mięta i tymianek
orzechy do posypania
ocet balsamiczny

Szparagi myjemy i obieramy ,odcinamy zdrewniałe końce
Wszystkie składniki kroimy na kawałki wg uznania
Posypujemy miętą ,tymiankiem,orzechami
Na koniec kropimy octem balsamicznym tyle ile lubimy


 Białe szparagi obieramy na 3/4 wysokości    1/4 to główka szparaga której się nie obiera

6 komentarzy:

  1. ciekawy pomysł, surowych szparagów jeszcze nie jadłam ale wyglądają bardzo obiecująco:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja podgryzałam zawsze przy obieraniu i teraz już wiem że warto ,ma ciekawy smak:)

      Usuń
  2. Odważny pomysł i przekonujący, większość warzyw spożywa się na surowo,
    niby dlaczego szparagi miały by być traktowane inaczej?
    Zapamiętam i zastosuję, wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. świetna sałatka! nie wiedziałam że szparagi można na surowo!

    OdpowiedzUsuń
  4. intrygujący pomysł z jedzeniem surowych szparagów. ja w tym roku w ogóle pierwszy raz miałam z nimi do czynienia, więc może w następnym sezonie dojrzeję, aby spróbować wersji na surowo :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...