Zrobiłam w końcu masło orzechowe,przeczytałam z kilkanaście różnych mądrości na temat jak i z czym je zrobić i stwierdzam, że tam gdzie w przepisach jest cukier lub miód i to w ilości 2 łyżek na 200-250g jest dla mnie obrzydliwie słodkie i zagłuszające całkowicie smak jaki znam .Nie robiłam też prażonych orzechów a najlepsze są jak dla mnie zwykłe orzeszki ziemne solone .Oczywiście każdy ma swoje kubki smakowe i jeżeli lubi cukier to proszę bardzo ale nie 2 łyżki a 2 płaskie łyżeczki cukru pudru choć jak dla mnie to i tyle jest za dużo.Jeżeli już to zalecam 1 płaska łyżeczkę miodu lub cukru pudru.Dodałam też 2 łyżki oleju bo samo w sobie to masło jak dla mnie było za suche ,wolę lżejsze i łatwiejsze w smarowaniu .
PRZEPIS:
2 puszki orzeszków ziemnych solonych(po 350g każda)
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka miodu lub cukru pudru jeżeli lubicie
Do miksera ,blendera,rozdrabniacza coś co ma noże i zmiksuje nam na miazgę orzechy
Wsypujemy orzechy ewent. cukier i wlewamy olej i miksujemy aż uzyskamy kremową konsystencję
Miksowałam z przerwami żeby nie zagrzać miksera
Co jakiś czas drewnianą łyżką zamieszałam żeby masa odchodziła od boków
Jeżeli będzie dla Was za suche to dolejcie jeszcze łyżeczkę oleju
Masło wstawiłam do lodówki,dzięki olejowi nie twardnieje
PRZEPIS:
2 puszki orzeszków ziemnych solonych(po 350g każda)
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka miodu lub cukru pudru jeżeli lubicie
Do miksera ,blendera,rozdrabniacza coś co ma noże i zmiksuje nam na miazgę orzechy
Wsypujemy orzechy ewent. cukier i wlewamy olej i miksujemy aż uzyskamy kremową konsystencję
Miksowałam z przerwami żeby nie zagrzać miksera
Co jakiś czas drewnianą łyżką zamieszałam żeby masa odchodziła od boków
Jeżeli będzie dla Was za suche to dolejcie jeszcze łyżeczkę oleju
Masło wstawiłam do lodówki,dzięki olejowi nie twardnieje
też się zbieram do domowego, samo zdrowie bez żadnych E itp, a poza tym i wychodzi o wiele taniej:)
OdpowiedzUsuńjakbym wiedziała, ze to takie proste do zrobienia to bym nie kupowała w sklepie, od dziś zakładam własna produkcję:)
OdpowiedzUsuńchętnie zrobię, bo mój mąż uwielbia! nie wiedziałam, że to takie proste jest...
OdpowiedzUsuńno i kiedy znowu coś zrobimy razem? odezwij się :)
:)
OdpowiedzUsuńI masz rację, Kasiu z tym cukrem! Prawdziwe masło orzechowe wcale nie jest słodkie. ;)Idealne zrobiłaś, jak z amerykańskiego sklepu. ;>
OdpowiedzUsuńBuziaki!
Domowe masełko jest najlepsze. JA dodałam łyżkę trzcinowego i jest akurat :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie 2 lyzki to troche za duzo, u mnie pewnie by byla 1-2 lyzeczki, jak u Ciebie (dodaje tyle maks., na szklanke orzechow, a czasami nie slodze wogole...).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Kapitalny przepis. Ciekawi mnie tylko czy olej rzepakowy można np. zastąpić olejem lnianym ( ze względu na jego rewelacyjne właściwości zdrowotne)?
OdpowiedzUsuńMyślę ,że tak Lniany rzeczywiście jest bardzo zdrowy i nawet zalecany osobom chorym na raka Nie znam smaku lnianego ale chyba powinien się dobrze komponować z orzechami :)Musze kupić i wypróbować.Pozdrawiam :)
UsuńZrobiłam z olejem lnianym i jest rewelacja :o).
OdpowiedzUsuńUwielbiam...Zjadam tonami i modlę się, żeby szło w biust, nie w biodra :-))
OdpowiedzUsuń