niedziela, 7 lipca 2013

MASŁO ORZECHOWE

 Zrobiłam w końcu masło orzechowe,przeczytałam z kilkanaście różnych mądrości na temat jak i z czym je zrobić i stwierdzam, że tam gdzie w przepisach jest cukier lub miód i to w ilości 2 łyżek na 200-250g jest dla mnie obrzydliwie słodkie i zagłuszające całkowicie smak jaki znam .Nie robiłam też prażonych orzechów a najlepsze są jak dla mnie zwykłe orzeszki ziemne solone .Oczywiście każdy ma swoje kubki smakowe i jeżeli lubi cukier to proszę bardzo ale nie 2 łyżki a 2 płaskie łyżeczki cukru pudru choć jak dla mnie to i tyle jest za dużo.Jeżeli już to zalecam 1 płaska łyżeczkę miodu lub cukru pudru.Dodałam też 2 łyżki oleju bo samo w sobie to masło jak dla mnie było za suche ,wolę lżejsze i łatwiejsze w smarowaniu .

PRZEPIS:
 2 puszki orzeszków ziemnych solonych(po 350g każda)
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka miodu lub cukru pudru jeżeli lubicie

Do miksera ,blendera,rozdrabniacza coś co ma noże i zmiksuje nam na miazgę orzechy
Wsypujemy orzechy ewent. cukier i wlewamy olej  i miksujemy aż uzyskamy kremową konsystencję
Miksowałam z przerwami żeby nie zagrzać miksera
Co jakiś czas drewnianą łyżką zamieszałam żeby masa odchodziła od boków
Jeżeli będzie dla Was za suche to dolejcie jeszcze łyżeczkę oleju

Masło wstawiłam do lodówki,dzięki olejowi nie twardnieje



11 komentarzy:

  1. też się zbieram do domowego, samo zdrowie bez żadnych E itp, a poza tym i wychodzi o wiele taniej:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakbym wiedziała, ze to takie proste do zrobienia to bym nie kupowała w sklepie, od dziś zakładam własna produkcję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. chętnie zrobię, bo mój mąż uwielbia! nie wiedziałam, że to takie proste jest...
    no i kiedy znowu coś zrobimy razem? odezwij się :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I masz rację, Kasiu z tym cukrem! Prawdziwe masło orzechowe wcale nie jest słodkie. ;)Idealne zrobiłaś, jak z amerykańskiego sklepu. ;>
    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowe masełko jest najlepsze. JA dodałam łyżkę trzcinowego i jest akurat :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Faktycznie 2 lyzki to troche za duzo, u mnie pewnie by byla 1-2 lyzeczki, jak u Ciebie (dodaje tyle maks., na szklanke orzechow, a czasami nie slodze wogole...).

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kapitalny przepis. Ciekawi mnie tylko czy olej rzepakowy można np. zastąpić olejem lnianym ( ze względu na jego rewelacyjne właściwości zdrowotne)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę ,że tak Lniany rzeczywiście jest bardzo zdrowy i nawet zalecany osobom chorym na raka Nie znam smaku lnianego ale chyba powinien się dobrze komponować z orzechami :)Musze kupić i wypróbować.Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Zrobiłam z olejem lnianym i jest rewelacja :o).

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam...Zjadam tonami i modlę się, żeby szło w biust, nie w biodra :-))

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...