Dziś pierwszy raz widziałam dziecko zajadające się śledziami i to moje osobiste i najmłodsze .Nie pluł koperkiem ani szczypiorkiem jak zazwyczaj i jeszcze prosił o dokładkę.Wspomnę ,że ma 4 latka i jak do tej pory jedyną rybę jaką udawało mi się wcisnąć to był pstrąg pieczony w folii.Do tego dania użyjcie śledzi marynowanych takich jakie lubicie najbardziej.
PRZEPIS:
śledzie marynowane(płaty śledziowe)
ziemniaki gotowane(ostudzone)
cebula dymka ze szczypiorkiem
koperek
NA SOS WINEGRET:
3 części oleju rzepakowego
1 część octu truskawkowego(można zamienić na cytrynę)
sól tylko do smaku
pieprz
Ja kupiłam śledzie w słoiku były w nim 4 płaty co wystarczyło na 3 osoby
Śledzie kroimy w paski
ziemniaki w plastry
siekamy cebulkę,szczypior i koperek
Sos winegret mieszamy i zalewamy nim śledzie i ziemniaki ,dodajemy koper ,cebulę i szczypior.Delikatnie mieszamy i odstawiamy do lodówki żeby się sałatka lekko schłodziła
LUB: sosem zalewamy tylko śledzie,cebulę ze szczypiorkiem i trochę koperku
Wstawiamy do lodówki żeby się ochłodziły
Na talerzu układamy ziemniaki ,na ziemniaki wykładamy śledziki i polewamy całość sosem winegret i obsypujemy koperkiem.
O - zjadłabym, ale tak gorąco, że mi się nic gotować ziemniaczków nie chce :)))))
OdpowiedzUsuńMogłabym dzień cały na owocowo przetrwać!
pycha:)
OdpowiedzUsuńPyszności :) aż ślinka cieknie, pozdrawiam serdecznie :D
OdpowiedzUsuńAle pyszny przepis!!!!! Spisuję sobie i wcielam w życie w następnym tygodniu :)
OdpowiedzUsuńI już wiem jaka sałatka zagości u mnie na stole w niedzielę.:)
OdpowiedzUsuń