A ja nadal w promowaniu oleju rzepakowego ,który jest zdrowszy od oliwy z oliwek i wspaniale sprawdza się na surowo jak i do smażenia,gotowania i pieczenia Wszystko co najlepsze w naszym rzepaku znajdziecie na stronie pokochaj olej rzepakowy i tam jest również konkurs na który Was namawiam
Lubię zaglądać czasami na stronę stylowi, tyle tam fajnych inspiracji i w ogóle ludzie takie piękne zdjęcia robią.Czasami coś w oko w padnie a mnie wpadł pomysł na przechowywanie zamrożonych ziół w oliwie.
Mnie osobiście oliwa zagłusza tutaj smak koperku ,natki pietruszki czy majeranku bo jednak ma dość mocny smak,więc przerobiłam sobie ten przepis na swoje potrzeby smakowe .Zrobiłam w samym maśle ale masło jak wiadomo po zamrożeniu "kamień" Próbowałam z olejem rzepakowym ale ten sam w sobie jakoś nie chciał stwardnieć pod wpływem zimna.Połączyłam masło z olejem i wyszedł ideał do którego dodałam jeszcze czosnku i w sumie wyszło takie masełko rzepakowe do smażenia lub dodatek jako masełko do mięs czy ryb.Rozpuściłam na patelni grilla elektrycznego (mam takie cudo dzięki wygranemu konkursowi)jedną kostkę tego masełka i obsmażyłam chlebek,mniam:) Polecam ,super na zimę ,trochę lata i zdrowia w małej kostce:)
PRZEPIS:na jeden pojemnik do lodu
koperek 1-2 pęczki zależy od wielkości pęczka
ok.150 g masła
ok 70 g oleju rzepakowego
1-2 ząbki czosnku
sól do smaku
Masło powoli rozpuszczamy ,zbieramy pianę i dolewamy olej
Czosnek przeciskamy przez praskę i miksujemy z mieszanką oleju z masłem solimy do smaku
Koperek siekamy i umieszczamy w pojemniku do lodów i zalewamy tłuszczem
Wstawiamy do zamrażalnika jak już się zmrozi delikatnie wyciągamy i przekładamy do woreczka i do zamrażalki.
*Żeby wyjąć kostki podważałam delikatnie nożykiem albo można przelać ciepłą wodą od spodu wtedy wyskoczą same
Nadają się wszystkie zioła ,można je łączyć smakowo
Zrobiłam też z tymiankiem, majerankiem i rozmarynem
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńfajne ;) tylko j masła nie uzywam ;)
OdpowiedzUsuńNawet sklarowane ghee?
Usuń