środa, 10 lipca 2013

MUFFINKI ORKISZOWE ...energetyczne:)

Muffinki dla chłopczyka i dziewczynki;)Zachciało mi się słodkiego ,miały być zwykłe bananowe ale zabrakło białej mąki ,więc sypałam co miałam pod ręką i zamiast jajka dałam majonez ,bo u mnie jajka trzeba trzymać pod kluczem inaczej mają nóżki :))))
PRZEPIS:
mokre:
1,5 szklanki przesmażonych jabłek(można użyć 3 rozgniecionych bananów)
1 łyżka majonezu
100 g oleju rzepakowego
400 g maślanki
65 g miodu
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżka ekstraktu wanilii

suche:
300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
100 g płatków owsianych
50 g cukru
50 g orzechów lub migdałów posiekanych
50 g siemienia lnianego
2łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Mokre i suche mieszamy w osobnych miskach
Suche przesypujemy do mokrych i mieszamy bardzo krótko tyle żeby się składniki wymieszały
Napełniamy foremki posmarowane olejem  ,(nie używałam  papierowych wkładów)
wyszło mi z tej porcji 20szt
*Jabłka nadają się przesmażone ,gotowane ,uprażone.Ważne ,żeby woda wyparowała muszą mieć konsystencję rozgniecionego banana
jabłka można lekko dosłodzić



4 komentarze:

  1. ciekawe :)
    ale majonez zamiast jajka :O
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majonez;) majonez jest zdrowy jak go sama zrobisz i to z olejem rzepakowym to wiesz witaminy kwasy omega itd:)A jakie pyszne jest ciasto z dodatkiem majonezu:)

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...