poniedziałek, 1 lipca 2013

SOS DROBIOWY TYMIANKOWY z makaronem

 Proste,szybkie i smaczne danie obiadowe o ile lubicie tymianek:)Jak widać promuję też olej rzepakowy który jest naszym złotem narodowym :)Kiedyś kiedy byłam małą dziewczynką w moim domu używany był ten olej  a placki ziemniaczane które nam serwował tata były najlepsze na świecie.Wszystkim przypominam ,że KONKURS z olejem rzepakowym  nadal trwa i do 25 lipca macie czas aby wysłać swój przepis do czego Was serdecznie namawiam bo czym więcej przepisów z użyciem tego oleju tym więcej zdrowych serc :)
PRZEPIS:
500 g. piersi lub polędwiczek z indyka
nie całe pudełko pieczarek
2 cebule dymki ze szczypiorkiem
4-5 łyżek oleju rzepakowego
ze 3 gałązki tymianku
sól,pieprz czosnek do smaku
200 ml śmietany kremówki
2-3 łyżki mąki


Cebulę i szczypiorek siekamy i podsmażamy na oleju ,odrobinę solimy żeby nam się nie przypaliło
Dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy do momentu aż odparuje z nich woda
Na drugiej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę mięso ,jak się ładnie zarumieni  przekładamy do pieczarek
Zalewamy gorącą wodą tyle aby mięso było całkowicie zakryte
Doprawiamy do smaku przyprawami i dodajemy obrany z gałązki tymianek
Gotujemy pod przykryciem ok 20-30 min
W śmietanie rozrabiamy mąkę i wlewamy do sosu ,gotując aż do zgęstnienia
*Napisałam 2-3 łyżki mąki ale być może dla niektórych może to być za mało .Ja w każdym razie nie lubię bardzo gęstych sosów
Podałam z makaronem.


                                                                      I mamy Lipiec;)

2 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...