poniedziałek, 29 lipca 2013

Zupa limonkowo kokosowa z ryżem i kurczakiem.

 Witajcie kochani w ten urlopowy czas:) Pogoda nas raczej zachęca do leniuchowania niż gotowania niemniej czasami warto coś zjeść.Ta zupa jest bardzo prosta i syta i bardzo smaczna.Dla wszystkich co kochają tajskie smaki będzie idealna.Można zmieniać i dodawać składniki ,ja na pewno następnym razem zrobię ją z krewetkami i mlekiem kokosowym którego tym razem zabrakło ale poradziłam sobie i użyłam wiórki kokosowe.

PRZEPIS:
2-3 L rosołu  lub wywaru z warzyw
1 duża cebula
1 papryka zielona
1 papryka żółta
1/2 papryczki chili(chyba że lubicie więcej u mnie na bardzo ostro nie przechodzi)
sok z 2 limonek
2 ząbki czosnku
sól
papryka chili w proszku
1 łyżeczka płaska imbiru w proszku
5 łyżek wiórków kokosowych
ryż
kilka łyżek oleju ryżowego lub rzepakowego do smażenia

Do rosołu dodajemy 5 łyżek wiórek i gotujemy ok 10 min aby wydobyć smak.Przecedzamy.

Paprykę i cebulę kroimy,czosnek drobniutko siekamy ,podsmażamy a na koniec smażenia dodajemy drobniutko posiekane chili Wszystko przekładamy  do rosołu doprawiamy imbirem i ewent chili w proszku o ile zupa  jest za mało ostra i wlewamy sok z limonki.Gotujemy chwilę i smacznego:)
Podajemy z mięsem z kurczaka i ryżem

Mięso z kurczaka użyłam z wywaru


2 komentarze:

  1. ciekawa zupka, o takiej jeszcze nie słyszałam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak dawno nie jadłam i nie gotowałam zupy, że aż wstyd! Przepis bardzo mi się podoba ze względu na swą niesztampowość :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...