Przepis znalazłam w moim starym zeszycie a dostałam go prawie 20 lat temu od teściowej i piekłam to ciasto ostatni raz chyba z 15 lat temu .Po prostu o nim zapomniałam a szkoda, bo jest to bardzo smaczna baza pod wszystkie ciasta z owocami.Przepis ten zmodernizowałam i taki Wam podaję bo w oryginale jest on z jabłkami i z inną mąką .Podam przy okazji następnego wypieku ale już z jabłkami.
Śliwki zalałam wodą różaną od której jestem uzależniona i praktycznie przez całe lato dodaję ją do różnych owoców i deserów a nawet do koktajli.
PRZEPIS:
270 g maki tortowej
4 całe jajka
3/4-1 szkl. cukru
200g masła lub margaryny +2 łyżki oleju
1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
śliwki + 2 łyżki wody różanej + 2 łyżki ekstraktu wanilii (użyłam tego) 1 łyżeczkę sproszkowanego imbiru
Śliwki dzielimy na połówki i zalewamy wodą różaną,wanilią i imbirem mieszamy odstawiamy na czas przygotowania ciasta.
Masło lub margarynę rozpuszczamy z olejem odstawiamy żeby przestygło
Jajka miksujemy ,aż się spienią i wsypujemy cukier,cukier waniliowy i miksujemy, aż masa będzie puszysta
Mąkę mieszamy z proszkiem i dodajemy do ubitych jajek miksujemy ,aż się wszystko połączy
Wlewamy tłuszcz ,miksujemy dalej do połączenia składników
Wylewamy do posmarowanej i obsypanej mąką formy ,układamy połówki śliwek brzuszkami do ciasta
Śliwki obsypałam na wierzchu cukrem
Piekłam w 170stC przez ok.70min
pyszne ,ach te róznane klimaty ;)
OdpowiedzUsuńdawno nie jadłam żadnego ciacha ze śliwkami! Piekę non stop ale nie dla siebie tylko dla innych;) Intryguje mnie ta Twoja woda różana, muszę się w nią zaopatrzyć bo na zrobienie samemu już za późńo. Porywam kawałek, nawet dwa! i czekam na jabłkową wersję!
OdpowiedzUsuńNo i kolejne smakowitosci....
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
ale musi byc pyszne!
OdpowiedzUsuńzapowiada się pysznie!
OdpowiedzUsuńPychota!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji i zachęcam do dalszego pieczenia. Ciasto wygląda pysznie. Kolejny przepis do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Strefa smaku.
Ja również się cieszę ,że jest taka akcja bo bardzo lubię ucierane ciasta:)
UsuńMoje śliwy obrodziły w tym roku bogato, na pewno skorzystam z Twojego przepisu! Zaglądam tu regularnie, głównie po to, by "najeść" się oczami, gdyż masz wspaniałe zdjęcia! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło z http://mateuszpater.blogspot.com/
Cieszę się ogromnie :)))Dziękuję pięknie za te miłe słowa:)
Usuńuwielbiam kulinarne inspiracje, fotografie jedzonka, na pewno często zgłodnieje u Ciebie, isza
OdpowiedzUsuńJakie wymiary blachy ?
OdpowiedzUsuńMierząc po spodzie blaszki to tak 33cm na 23cm
UsuńMierząc po spodzie blaszki to tak 33cm na 23cm
Usuń