Ostatnio działam szybko i nie mam ani głowy nabitej pomysłami ani czasu na gotowanie i wszystko co robię staram się oczywiście ale tworzę w ekspresowym tempie .Mój 10latek przygotowuje się do mistrzostw polski i ja teraz jestem psychologiem mojego dziecka i spędzam czas na kortach wyciszając jego emocje ;)Spędzam czas miedzy pralką a kortami i już mi się po nocach śnią białe skarpety ,które nie łatwo doprowadzić do białości.Ale po 18 sierpnia będę ja,kuchnia i słoiki;) W końcu będzie czas dla mnie i moich przetworów i może czymś Was zaskoczę :)
A dziś kurczak,właściwie to górna część nogi ale koniecznie ze skórą
PRZEPIS:
udka kurczaka
mozzarella
bazylia(listki)
masło+ olej rzepakowy do smażenia
sól,pieprz,czosnek chilli, rozmaryn ,olej na marynatę
2-3 łyżki śmietany +1 łyżka mąki
SOS:
sok z 1 pomarańczy 1-2 łyżeczki miodu ,sok z 1/2 limetki lub cytryny,2 łyżki płaskie masła
papryczkę chili pokrojoną drobniutko dla zaostrzenia smaku(1/2 papryczki bez ziarenek wystarczy )
Wymieszać i zagotować dodać do pieczenia mięsa
Udka przyprawić solą,pieprzem,czosnkiem,rozmarynem odstawić najlepiej na noc a przynajmniej na 2-3 godz.
Pod skórką umieścić po plasterku mozzarelli i kilku listkach bazylii,obsmażyć z obu stron na złoty kolor
Ser raczej nie wypływa o ile skóra jest nie porwana i dokładnie owija ser
Podsmażonego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego wlewamy sos i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190-200 stC na ok 30 -40 min.Kurczak powinien ładnie się przyrumienić
Po wyjęciu upieczonych udek , przecedzamy wytworzony sos i zaprawiamy śmietana rozmieszaną z mąką
Lub bez mąki jeżeli nie czujecie potrzeby gęstego sosu :)
Podałam z ryżem.
A dziś kurczak,właściwie to górna część nogi ale koniecznie ze skórą
PRZEPIS:
udka kurczaka
mozzarella
bazylia(listki)
masło+ olej rzepakowy do smażenia
sól,pieprz,czosnek chilli, rozmaryn ,olej na marynatę
2-3 łyżki śmietany +1 łyżka mąki
SOS:
sok z 1 pomarańczy 1-2 łyżeczki miodu ,sok z 1/2 limetki lub cytryny,2 łyżki płaskie masła
papryczkę chili pokrojoną drobniutko dla zaostrzenia smaku(1/2 papryczki bez ziarenek wystarczy )
Wymieszać i zagotować dodać do pieczenia mięsa
Udka przyprawić solą,pieprzem,czosnkiem,rozmarynem odstawić najlepiej na noc a przynajmniej na 2-3 godz.
Pod skórką umieścić po plasterku mozzarelli i kilku listkach bazylii,obsmażyć z obu stron na złoty kolor
Ser raczej nie wypływa o ile skóra jest nie porwana i dokładnie owija ser
Podsmażonego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego wlewamy sos i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190-200 stC na ok 30 -40 min.Kurczak powinien ładnie się przyrumienić
Po wyjęciu upieczonych udek , przecedzamy wytworzony sos i zaprawiamy śmietana rozmieszaną z mąką
Lub bez mąki jeżeli nie czujecie potrzeby gęstego sosu :)
Podałam z ryżem.
ojezus.. mmmmm <3
OdpowiedzUsuńoudka hahaha:)dzięki za ten komentarz banan mam od ucha do ucha :)
UsuńWyglądają świetnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńChetnie bym sie wprosila ;)
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością zapraszam :)
UsuńAleż te smaki już mnie zaskakują!, Wspaniale skomponowane, notuję i wkrótce wypróbuję, pozdrawiam , dziękuję...
OdpowiedzUsuńwyglądają wyśmienicie!!!
OdpowiedzUsuńdziś 18, mam nadzieję, że na mistrzostwach poszło dobrze :)
Kasiu dziękuję że pamiętałaś:)Już po mistrzostwach syn doszedł do ćwierć finału w singlu i w deblu.Był dzielny zważywszy na ten upał i żar lejący się z nieba.Ja się przez całe wakacje nie opaliłam tak jak przez te 2 dni :))Nie wiem skąd te dzieciaki miały tyle siły żeby stać na korcie i machać przez nieraz i 2 godziny w takim ukropie?Mój syn twierdził ,że mu nie gorąco kiedy ja już prawie udaru słonecznego dostawałam ;)
Usuń