poniedziałek, 2 września 2013

PAPRYKA PIECZONA W OLEJU Z ZIOŁAMI


  Witaj szkoło :) To się teraz zacznie! Najpierw człowiek czekał końca wakacji a za chwilę będziemy tęsknić do dni pełnych lenistwa i niespiesznego wstawania. Ale przynajmniej jedno jest pewne ,że w końcu wszystko powróci na swoje tory choć zajęć i roboty będzie zdecydowanie więcej .Wika licealistka ,Olek 4 klasa a Janek "dzbanek" przedszkolak i mam nadzieję ,że w tym roku nie będzie chorować.
A dziś mam dla Was paprykę w oleju z ziołami.O matulu kochana jakie to dobre,słodkie i ten olej o O taki pyszny ;D Zrobiłam jeden słoik na próbę wstawiłam na chyba 4 dni do lodówki i jak otworzyłam to myślałam ,że sobie palce poodgryzam takie to dobre.
Jutro wysyłam męża na rynek po nową dostawę papryki bo nie wyobrażam sobie mojej spiżarki bez tej pychoty :)

PRZEPIS:
5 czerwonych papryk
olej rzepakowy
po 1 łyżeczce ziół: oregano,tymianek,bazylia

Paprykę przepołowiłam na pół,wyjęłam gniazda nasienne
Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia ,ułożyłam brzuchami do góry paprykę i  do piekarnika
Piekłam w 190 stC , aż papryka się pomarszczyła i skórka była przypieczona a nawet czarna miejscami
Trwało to ok 1 godziny ,ale mój piekarnik jest już stary wiec może dlatego ?
Paprykę przełożyłam do garnka i zakryłam pokrywką
Zostawiłam ,aż się ostudziła na tyle ,że przestała parzyć moje palce podczas obierania skórki

Obrana paprykę obsypałam ziołami
Do słoika nalałam trochę oleju ,włożyłam paprykę i uzupełniłam olejem do pełna
Zakręciłam i wstawiłam do lodówki na 4 dni.
Następną porcję zrobię  z czosnkiem i może trochę osolę? I zawekuję na zimę :)
Olej jest tak pyszny ,ze z przyjemnością maczałam w nim chleb.

17 komentarzy:

  1. Na pewno by mi smakowała! Świetne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda prze smacznie! :)

    zapraszam na ekspresowe ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow musi byc pychota , dzięki za przepis :*
    a jak bedziewsz wekować to ile i jak ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupiłam już paprykę i jutro zaczynam ,jak zawekuję to podam przepis :)

      Usuń
    2. zatem czekam niecierpliwie

      Toja upierdliwa czytelniczka ;p ;)))))

      Usuń
  4. z czosnkiem to coś dla mnie, także jak zrobisz to podziel się czy dobre! Bo uwielbiam czosnek :-D

    Pozdrawiam serdecznie i zachęcam do udziału w konkursie na moim blogu! Liczba zgłoszeń mała, czasu już niewiele, zatem szanse na wygraną zestawu kosmetyków ogromne! :-*

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja robię z czosnkiem i troszke solę-po prostu pychota:))

    OdpowiedzUsuń
  6. ja troszkę posoliłam i dodałam zmiażdżony czosnek-pychota-))

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pięknie i na pewno smakuje pysznie :)
    chyba się skuszę i wypróbuję....
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Pieczonej i wekowanej papryczki jeszcze nie jadłam. U mnie w domu stawia się słoiki tylko z surową papryką, ale Twoja wersja bardzo mi się podoba :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ apetycznie to wygląda......ach :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam stoi w lodówce,również czekam na przepis na wekowaną.
    Pozdrawiam-:)
    KLOTT

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...