Dziewczyny ,które mam namyśli ;))) a której to mnie prosiły o przepis na te kruche i pyszne ciasteczka ,co pokazywałam w pracowni ,mam dobre serce (Gosiu nie jestem jędzą hahahah) i podaję przepis ;)))))
PRZEPIS:
200 g. masła
300 g mąki pszennej (użyłam tortowej )
100 g cukru zwykłego drobnego
1 cukier waniliowy
2 żółtka
1 łyżka zimnej wody
skóra otarta z 1-2 cytryn(ja daję z 2 )
1 łyżeczka soku z cytryny
Do dużej miski wsypałam mąkę ,cukier,cukier waniliowy,skórkę z cytryny wymieszałam wkroiłam kawałki masła
Dwoma rączkami wcierałam masło w mąkę, aż utworzyło się coś w rodzaju kruszonki
Dodałam wodę ,sok z cytryny i 2 żółtka
Wszystko szybko wyrobiłam ,zrobiłam kulę i wstawiłam 30 min do lodówki
Jak bym miała mikser to wszystkie składniki zmieszałabym w nim.Wszystkie ciasta kruche tak robię i to jest najszybszy sposób jaki znam(niestety się popsuł i trwa szukanie rachunku ,którego zapewne nie znajdę bo schował go mój M )
Ciasto schłodzone dzieliłam na kawałki i wałkowałam na ok 3mm mam matę silikonową z ikea więc nie muszę podsypywać mąką.:)
Foremki do wykroju dowolne.Ja użyłam serduszek
piekłam na jednym poziomie góra dół ok 13-15 min musicie sprawdzać powinny być dobre po 10min ale mój piekarnik tez piecze jak mu się chce jednak 12 lat pracuje to ma już prawo;)
Ciasteczka powinny być przy dotknięciu miękkie ale dość jędrne .Po wystudzeniu stwardnieją.
mnie wyszły 4 blachy
Żeby je ozdobić musicie zrobić lukier i zakupić barwniki spożywcze w ulubionych kolorkach .
PRZEPIS:
200 g. masła
300 g mąki pszennej (użyłam tortowej )
100 g cukru zwykłego drobnego
1 cukier waniliowy
2 żółtka
1 łyżka zimnej wody
skóra otarta z 1-2 cytryn(ja daję z 2 )
1 łyżeczka soku z cytryny
Do dużej miski wsypałam mąkę ,cukier,cukier waniliowy,skórkę z cytryny wymieszałam wkroiłam kawałki masła
Dwoma rączkami wcierałam masło w mąkę, aż utworzyło się coś w rodzaju kruszonki
Dodałam wodę ,sok z cytryny i 2 żółtka
Wszystko szybko wyrobiłam ,zrobiłam kulę i wstawiłam 30 min do lodówki
Jak bym miała mikser to wszystkie składniki zmieszałabym w nim.Wszystkie ciasta kruche tak robię i to jest najszybszy sposób jaki znam(niestety się popsuł i trwa szukanie rachunku ,którego zapewne nie znajdę bo schował go mój M )
Ciasto schłodzone dzieliłam na kawałki i wałkowałam na ok 3mm mam matę silikonową z ikea więc nie muszę podsypywać mąką.:)
Foremki do wykroju dowolne.Ja użyłam serduszek
piekłam na jednym poziomie góra dół ok 13-15 min musicie sprawdzać powinny być dobre po 10min ale mój piekarnik tez piecze jak mu się chce jednak 12 lat pracuje to ma już prawo;)
Ciasteczka powinny być przy dotknięciu miękkie ale dość jędrne .Po wystudzeniu stwardnieją.
mnie wyszły 4 blachy
Żeby je ozdobić musicie zrobić lukier i zakupić barwniki spożywcze w ulubionych kolorkach .
jej.... ta dekoracja jest przepiękna!!! podziwiam i zazdroszczę talentu! :)
OdpowiedzUsuńA dziękuję:)to bardzo łatwe jest tylko trzeba mieć pędzelek i farbkę :)
Usuńojjj u mnie na pewno by to tak ładnie nie wyszło ;)
UsuńSpróbuj a zobaczysz ,pędzelek sam cię poprowadzi:) Ja też służę pomocą w razie co zrobię instrukcję malowania następnym razem jak będę piekła :)
Usuńjejku jak to ładnie wyglądaaa!!!!
OdpowiedzUsuńzapraszam na lasagne :)
Jejku lecę ,uwielbiam:))
UsuńZachwycające te dekoracje, podziwiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBajkowo piękne, jak porcelanowe :)
OdpowiedzUsuńPoprosimy następnym razem o instrukcję malowania. Twoje serduszka są cudowne!
OdpowiedzUsuńOj Katka Z Ciebie to jet artyska tyle że tyle talentu poszło na zmarnowanie bo po zjedzeniu nie widać jakie były ładne. Dobrze, ze się chociaż zdjęcia ostaną dla potomności.
OdpowiedzUsuńA rtystka ze spalonego teatru jak mawiała babcia hahaha.A gdzież tam szkoda ,następne się zrobi :)
Usuńjak z porcelany!
OdpowiedzUsuń