Przygotowanie banalnie proste,trzeba tylko mieć melakser ,mikser, rozdrabniacz nazw 100tysięcy a robi to samo;) (znaczy coś co rozdrobni mięso)
PRZEPIS:
Użyłam mięsa z kurczaka, które potocznie nazywa się polędwiczkami.Jest to mięso od spodu piersi,bardzo delikatne
odcięłam te kawałki z 6 pojedynczych piersi ok 450g wyszło
2 jajka
1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej
pomidory suszone ile lubicie i do smaku
2 łyżki oleju z tych pomidorów
1-2 ząbki czosnku
ze 2 szczypty tymianku tak do smaku
pieprz ziołowy,sól i ostra papryka również do smaku
Mięso kroimy na kawałki i miksujemy w malakserze
dodajemy pokrojone na kawałki ze 3-4 pomidory i miksujemy
Wykładamy całość do miski i dodajemy jajka,mąkę,olej,przyprawy i jeszcze kilka pomidorów drobno posiekanych
Mieszamy wszystko na gładką masę i przekładamy do wysmarowanej formy
Masa powinna być luźna ale nie pływająca !
Zakrywamy formę szczelnie folią aluminiową
Wstawiamy formę do innej większej formy ,którą wypełniamy gorącą wodą
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170stC. i pieczemy ok 1 godz (po 40 min można sprawdzić )
Wędlina powinna być zwarta i jędrna wtedy jest dobra
Folii aluminiowej nie zdejmujemy do puki wędlina nie ostygnie całkowicie.
Prawda że proste?
A jeżeli chcecie aby maluszki zjadły to użyjcie tylko takich przypraw jakie są dozwolone odnośnie do ich wieku i już bez pomidorów.
a w takiej glinianej miseczce upiekłam:) moja wędlinka ważyła ok 600g
Miłej środy i smacznego Katka :)
i szybkie :) myk,myk wszystko mix i do pieca :)
OdpowiedzUsuńciekawie wygląda:)
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie!
OdpowiedzUsuńBardzo wygodny przepis.Spróbuję zrobić.
OdpowiedzUsuńZrobilam wczoraj, wyszlo bardzo dobre-szczegolnie jak lubi sie suszone pomidory.
OdpowiedzUsuń